Head of Sales Suvi-Elina Enqvist valloittaa maailmaa Samujin kanssa.

Tänä keväänä tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Samu-Jussi Kosken Samuji-merkki esitteli ensimmäisen mallistonsa. Niiden vuosien aikana merkki on levittäytynyt kolmelle mantereelle ja valloittanut paikkansa muodin pääkaupungeissa Pariisissa, New Yorkissa ja Tokiossa. Menestyksen takana on omalta osaltaan merkin myyntipäällikkö Suvi-Elina Enqvist, 27.

– Alkuvuosina kyseltiin, millainen myyntiorganisaatio Samujin takana oikein on. No, silloin oli vain yksi ihminen, Suvi-Elina nauraa.

Kauniitkaan vaatteet eivät löydä maailmalle, jollei joku niitä sinne myy. Siksi Suvi-Elina miettii myyntistrategiaa, pyörittelee numeroita Excel-taulukoissa, lähettää sähköpostia ja käy pitkiä puhelinkeskusteluja. Hänen työnsä on luoda kontakteja uusiin asiakkaisiin ja varmistaa, että vanhatkin rakastuvat uusiin mallistoihin.

Suvi-Elina on ollut osa Samujin tiimiä merkin alkumetreiltä saakka.

– Samu näytti mulle merkin ensimmäistä esitettä. Sen selattuani tiesin, että tässä on jotakin todella erityistä ja haluan olla siinä mukana.

Vuonna 2010 samujilaisia oli kolme, Samu-Jussi, Suvi-Elina ja graafikko Hennamari Asunta. Nyt työntekijöiden määrä on viisinkertaistunut, ja myyntiäkin hoitaa jo useamman hengen tiimi. Ryhmähenki ja kokemus yhteisestä missiosta on kuitenkin säilynyt.

Kun Suvi-Elina aloitti Samujilla, hän oli jo alan konkari. Hän muutti 16-vuotiaana mallintöiden perässä Pariisiin ja muutama vuosi myöhemmin alkoi tarjota lehtijuttuja kaupungin muotimaailmasta Suomen muotilehtiin. Lopulta Suvi-Elina haastatteli niitä suunnittelijoita, joiden mallina oli ollut ja teki editoriaaleja Suomessa ja Ranskassa.

– Olin aika onnekas, kun sain seurata alaa ulkoapäin. Näin myös raadollisen puolen, sen että kilpailu on kovaa ja että ammattilaisilta vaaditaan hyvin paljon. Tiesin, mihin ryhdyin.

Markkinointi alkoi kiinnostaa Suvi-Elinaa journalismia enemmän ja hän hakeutui pr-puolelle. Suomeen hän palasi, kun eräs pr-toimisto haki brand manageria muotimerkeilleen. Suvi-Elina otti työn, muutti Helsinkiin ja puoltatoista vuotta myöhemmin luopui hyväpalkkaisesta vakipaikastaan Samujin takia.

– Kun menin Samujille, tiesin viestinnästä ja pr-työstä paljon. Ymmärsin, miten homma menee. Ne asiat, joita en osannut, opettelin. Olen aika learn-by-doing-ihminen.

Suvi-Elina on opiskellut avoimessa yliopistossa viestintää, markkinointia ja Alliance Francaise -koulussa Pariisissa ranskan kieltä, mutta hän ei ole valmistunut mistään tiedekunnasta – vielä. Puheessa vilahtelee MBA-tutkinto. Vaikka työnantajat eivät ole kyselleet sen perään, Suvi-Elina haluaisi tehdä sen itsensä takia.

– Ellen silloinen päätoimittaja Mirva Saukkola kyllä sanoi, ettei koulua kannata miettiä liikaa. Minun kannattaisi pysyä tällaisena hiomattomana timanttina.

Lue maaliskuun Cosmosta viiden muotialalla työskentelevän naisen vinkit siihen, kuinka tyylistä voi tulla työ.

Katso myös:

Oscar-gaala lähestyy – tässä ennustuksemme julkkisten asuvalinnoista

Vihdoin! Kim Kardashian julkaisi ensimmäisen kuvan vauvastaan

New Yorkin cooleimmat katutyylit

Kuva: Juha Salminen

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

32-vuotias muotivaikuttaja Alexa Chung on lyöttäytynyt yhteen yllättävän brändin kanssa: Alexa on amerikkalaismerkki Uggin uusimman kampanjan luova johtaja. Tuore kampanja mainostaa uutta Classic 2.0 -kenkää. 

- Tykkään käyttää Uggeja kotonani joka päivä. New Yorkissa ne myös kuuluvat päivittäiseen univormuuni farkkujen ja tummansinisen neuleen kanssa, Alexa hehkutti Voguelle.

Kampanjaa ovat olleet tekemässä myös newyorkilaisvalokuvaaja Ben Rayner ja stylisti Stella Greenspan. Ugg-brändi on perinteisesti yhdistetty ulkoiluun ja rentouteen, mutta uuden kampanjan tavoite on selkeästi liittää mielikuvat ennemminkin menestyviin kaupunkilaisnaisiin. 

Kampanjan malleiksi Alexa onkin valinnut joukon omia, luovia ystäviään, kuten näyttelijä Coco Baudellen ja runoilija Cleo Waden. Kampanja on kuvattu heidän kodeissaan.

- Minulla on paljon East Villagessa asuvia ystäviä, joita pidän kiinnostavina: vahvoja ja itsenäisiä naisia, joiden asunnot kuvastavat heidän persoonallisuuttaan. 

Alexa hehkuttaakin Uggeissa juuri niiden käytännöllisyyttä – kuka muka voi oikeasti kävellä stiletoissa yhtä korttelia pidempää matkaa? Hän kertoo vannovansa mukavuuden nimiin ja haluavansa käyttää aamusta iltaan samoja kenkiä varsinkin, kun valtava vaatehuone on monelle suurkaupungissa asuvalle kaukainen haave. 

- New Yorkissa ihan kaikki asuvat pienissä asunnoissa. Omastani olen tehnyt käytännössä ison vaatekaapin, hän nauraa. 

Meidän Uggimme ovat lojuneet käyttämättöminä kellariin varastoituina jo vuosia, mutta jos kerran Alexa Chungkin käyttää niitä, ehkä mekin voimme taas aloittaa...

Ugg Classic Mini 2.0, 179 eKuvat: MVPhotos, Valmistajat
Lähteert: Vogue, The Zoe Report