Brexitistä eli Iso-Britannian EU:sta eroamisesta on puhuttu lakkaamatta perjantaisen äänestystulosten julkistamisen jälkeen. Brittiäänestäjät päättivät, etteivät enää tahdo kuulua Euroopan Unioniin, minkä seurauksena esimerkiksi punnan arvo heikkeni rajusti.

Kukaan ei vielä tiedä, mitä Britannian mahdollinen ero EU:sta saa tulevaisuudessa aikaan, mutta jo pelkkä kansanäänestyksen tuloksen selviäminen sai pörssikurssit heilahtelemaan ja ihmiset niin Briteissä kuin muualla Euroopassakin hämilleen tai jopa pieneen paniikkiin.

Brexitin takia heti perjantaina esimerkiksi luksusmuodin verkkokauppa Net-a-Porter lukitsi Britannian ulkopuolisilta asiakkailta mahdollisuuden ostaa tuotteita puntahinnoin, jotta valuutan romahtanut arvo ei vaikuttaisi kalliiden luksustuotteiden hintoihin laskevasti. Nettikauppa Asoksen sivut olivat puolestaan kokonaan alhaalla lähes vuorokauden.

 

Esimerkiksi australialaisasiakkaiden mielestä Asos kaatui, koska ulkomaalaiset asiakkaat rynnivät ostamaan punnan heikenneen arvon takia edullisemmiksi muuttuneita vaatteita. Toiset olivat jopa sitä mieltä, että Asos itse lukitsi sivunsa asiakkailta, jotta se minimoisi Brexitin aiheuttamat taloudelliset tappiot. Asokselta kuitenkin kommentoitiin, että nettikaupan häiriöt johtuivat ulkopuolisesta toimijasta ja aivan tavanomaisesta virheestä, palvelimen kaatumisesta.

Kannattaako brittiläisten nettikauppojen puntahintojen perässä sitten juosta? Täytyy muistaa, että vaikka punnan arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin romahti alimmilleen vuosikymmeniin, brittiläisen punnan mukana painui myös sen naapuri euro. Toisaalta punnan arvon laskeminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että Britanniaan matkustavat ja verkosta tilaavat asiakkaat saavat tuotteita aiempaa halvemmalla, sillä eurolla saa joka tapauksessa ostettua hieman entistä enemmän puntia.

Esimerkiksi nämä (kuolattavan ihanat) Asoksella myytävät River Islandin sandaalit maksavat 35 puntaa. Vielä torstaina ennen Brexit-äänestystä niiden eurohinta olisi ollut noin 46,05 euroa, mutta tänään tiistaina puolestaan noin 42,15 euroa eli nelisen euroa vähemmän.

Toisaalta Net-a-Porterin luksustuotteiden kalliimmissa hinnoissa vaikutus näkyy jo suurempana.

Net-a-Porterissa myytävä Chloén Drew-laukku maksaa punnissa 1405 £ ja euroissa 1590 €, vaikka oikeasti tämän hetkisellä kurssilla käännettynä eurohinnan pitäisi olla lähes 1700 euroa. Voidaan miettiä, ovatko Brexitin vaikutukset sittenkin jo iskeneet myös Net-a-Porteriin, vai mikä muu selittäisi korkeamman puntahinnan.

Parempien shoppailumahdollisuuksien takia Brexitistä ei kannata iloita. Konkreettinen taloudellinen vaikutus näyttäytyy kuluttajalle vielä pienenä, eivätkä kovimmatkaan taloustyypit pysty vielä arvioimaan, mitä punnalle, EU:lle tai Britannialle kuuluu parin kuukauden päästä. Sillä välin tarkanmarkantyyppi voi tietysti klikkailla hieman edullisempia tuotteita ostoskoriin ja nauttia siitä pienestäkin säästöstä.

Pääkuva Asos, kuvat valmistajat

Lähteet: BBC, Helsingin Sanomat, Fashion United

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

32-vuotias muotivaikuttaja Alexa Chung on lyöttäytynyt yhteen yllättävän brändin kanssa: Alexa on amerikkalaismerkki Uggin uusimman kampanjan luova johtaja. Tuore kampanja mainostaa uutta Classic 2.0 -kenkää. 

- Tykkään käyttää Uggeja kotonani joka päivä. New Yorkissa ne myös kuuluvat päivittäiseen univormuuni farkkujen ja tummansinisen neuleen kanssa, Alexa hehkutti Voguelle.

Kampanjaa ovat olleet tekemässä myös newyorkilaisvalokuvaaja Ben Rayner ja stylisti Stella Greenspan. Ugg-brändi on perinteisesti yhdistetty ulkoiluun ja rentouteen, mutta uuden kampanjan tavoite on selkeästi liittää mielikuvat ennemminkin menestyviin kaupunkilaisnaisiin. 

Kampanjan malleiksi Alexa onkin valinnut joukon omia, luovia ystäviään, kuten näyttelijä Coco Baudellen ja runoilija Cleo Waden. Kampanja on kuvattu heidän kodeissaan.

- Minulla on paljon East Villagessa asuvia ystäviä, joita pidän kiinnostavina: vahvoja ja itsenäisiä naisia, joiden asunnot kuvastavat heidän persoonallisuuttaan. 

Alexa hehkuttaakin Uggeissa juuri niiden käytännöllisyyttä – kuka muka voi oikeasti kävellä stiletoissa yhtä korttelia pidempää matkaa? Hän kertoo vannovansa mukavuuden nimiin ja haluavansa käyttää aamusta iltaan samoja kenkiä varsinkin, kun valtava vaatehuone on monelle suurkaupungissa asuvalle kaukainen haave. 

- New Yorkissa ihan kaikki asuvat pienissä asunnoissa. Omastani olen tehnyt käytännössä ison vaatekaapin, hän nauraa. 

Meidän Uggimme ovat lojuneet käyttämättöminä kellariin varastoituina jo vuosia, mutta jos kerran Alexa Chungkin käyttää niitä, ehkä mekin voimme taas aloittaa...

Ugg Classic Mini 2.0, 179 eKuvat: MVPhotos, Valmistajat
Lähteert: Vogue, The Zoe Report