Kolme suomalaista naista muuttivat enkelten kaupunkiin.

Jennine Nwoko, 25.

Kotoisin Helsingistä.

Asunut Los Angelesissa runsaat kolme vuotta.

Opiskelee UCLA:ssa lakia ja toimii personal trainerina.


 

 

Lakia University of Californiassa opiskelevan Jenninen piti alun perin muuttaa Ranskan Montpellieriin, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun nuori nainen ihastui enkelten kaupunkiin.

– Ihmiset ympäri maailman tulevat Los Angelesiin jahtaamaan unelmiaan. Täällä on hyvä energia. Kaikilla on joku tavoite, hän kertoo.

Päädyttyään Los Angelesiin Jennine opiskeli ensin kaksi vuotta Santa Monica Collegessa, josta jatkoi University of Californiaan. Yliopisto on maailman arvostetuimpia ja sen opetus huipputasoa.

Lakimiehen ammatin lisäksi Jennine haaveilee perustavansa jonakin päivänä oman fitness-studion. Hän toimii opintojensa ohella personal trainerina ja tietää, että Hollywoodissa hyvinvointiin keskittyvät palvelut myyvät sesongista toiseen. Treenaaminen, viimeisten trendien mukaiset vaatteet ja huoliteltu ulkonäkö kuuluvat paikalliseen arkeen.

Klubeista Jennine suosittelee Hooray Henrys Nightclubia Beverly Hillsissä sekä julkkisten kansoittamaa Greystone Manoria.

– Nuoremmille järjestetään edullisempiakin juhlia. Lisäksi tyylikkäitä, kohtuuhintaisia ravintoloita on paljon.

Jos Los Angelesiin aikoo muuttaa, asuinaluetta kannattaa miettiä tarkkaan. Välimatkat ovat pitkiä ja hinnat kalliita. Jennine kehottaa ottamaan yhteyttä Los Angelesissa asuviin suomalaisiin ja pakkaamaan mukaan aimo annoksen rohkeutta.

– Täällä pitää olla liikkeellä oikealla asenteella ja olla valmis tekemään kovasti töitä. Kaupunki on ihana muttei sovi kaikille.

 

Lotta Luolamo, 28.

Kotoisin Espoosta. Asunut Los Angelesissa kolme vuotta. Työskentelee stylistina.


 

Lotalla on takanaan on kiireinen viikko: ensin hän tiimeineen stailasi Sean Kingstonin kahteen talk show’hun, sen jälkeen työlistalla odottivat Topshopin omistajan tyttären Chloe Greenin kenkämalliston promokuvaukset. Lotan on välillä itsekin vaikea ymmärtää, miten pitkälle hän on päässyt kahden viime vuoden aikana.

– Kai tämä on sellainen unelmien kaupunki. Losissa on paljon mahdollisuuksia ja ihmisiä ympäri maailmaa. Ja on tämä aurinkokin ihan jees.

Suomessa Lotta opiskeli merkonomiksi ja sisustussuunnittelijaksi. Samalla hän haaveili muutosta ulkomaille. Lotta löysi Los Angelesissa sijaitsevan Fashion Institute of Designin, jossa oli mahdollista opiskella muun muassa stailausta ja lavastusta.

Lotta kuului siihen 11 prosentin joukkoon, joka valittiin sisään. Hän laittoi myyntiin ylimääräiset tavaransa, pakkasi kaksi isoa matkalaukkua ja lähti.

Koulutöidensä parissa Lotta pakersi nelisenkymmentä tuntia viikossa. Lisäksi hän paiski töitä harjoitteluissa. Vaivan­näkö kannatti, sillä yksi harjoitteluista toi työpaikan stylistitiimissä.

 Suurin osa asiakkaista on julkkiksia. Ennen kuvauksia tiimi pohtii, millaisia artisti ja hänen tyylinsä ovat. Sitten vuokrataan tai ostetaan vaatteet, joista valitaan sopivimmat yhdessä artistin kanssa. Freelancerina Lotta stailaa myös yksityisasiakkaita, kuten losangelesilaista räppäriä J. Randya, Sauli Koskista ja Mikael Gabrielia. Keikkoja on tullut, kun Lotta on tutustunut alan ihmisiin ja tehnyt kovasti töitä. Hyvät nettisivut, käyntikortit ja portfolio ovat ehdottomia edellytyksiä.

Los Angeles alkoi Lotasta tuntua kodilta kahden vuoden asumisen jälkeen. Jos Lotta työllistyy hyvin seuraavan kolmen vuoden aikana, hän voi hakea green cardia, eli pysyvää oleskelulupaa.

 

Melisa Jusufi, 33.

Kotoisin Kosovosta, muutti Suomeen vuonna 1992.

Työskentelee freelance-lavastajana Los Angelesissa, missä on asunut kahdeksan vuotta.


 

Julkkiksien moikkailu kadulla on tuttua lavastajana työskentelevälle Melisa Jusufille. Parhaillaan hän on kuvaamassa asunnottomasta miehestä kertovaa Cardboard Boxer –elokuvaa.

 – Työni on hauskaa, luovaa ja hektistä. Kaikkeen pitää osata varautua, sillä muutoksia voi tulla aivan viime hetkellä.

Alun perin Melisa opiskeli Haaga-Heliassa it-alaa ja kansainvälistä liiketoimintaa. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta, ja Melisa lähti Los Angelesiin miettimään, mitä haluaisi elämässään tehdä.

Kaliforniassa hän opiskeli graafista suunnittelua ja valokuvausta, kun elokuva-alalla työskentelevä ystävä pyysi Melisaa The Selling -elokuvan lavastustiimiin.

Melisasta pidettiin, ja työt poikivat lisää töitä. Aikaisemmasta työkokemuksesta graafisena suunnittelijana oli hyötyä. Viimeisen viiden vuoden aikana Melisa on tehnyt niin elokuvia, mainoksia kuin lehtikuvauksiakin.

Jos käsikirjoitus ei tunnu merkitykselliseltä, hän ei ota työtä vastaan.

– Elämä on rajallinen, joten haluan tehdä sitä, missä on hohtoa ja mikä tuntuu tärkeältä.

Freelancerina työskentelevän Melisan mukaan elokuva-alalla asenne ja suosittelijat merkitsevät cv:tä enemmän. Kuvauspäivät ovat raskaita, ja siksi alalla arvostetaan ihmistä, jonka kanssa on helppo tulla toimeen

– Vaikka Los Angeles on kaupunkina suuri, alalla kaikki tuntevat toisensa. Isolla egolla ei pärjää, sillä ihmiset puhuvat keskenään.

Vaikka aina ei työkiireiden takia ole aikaa edes pestä pyykkejä, Melisa vakuuttaa olevansa onnellinen saadessaan tehdä sitä, mitä rakastaa.

 

Heinäkuun Cosmopolitanista voit lukea kolmen Berliinissä asuvan naisen tarinat.

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan Tammikuu 2014