Maailman suosituin urheilulaji on jalkapallo, mutta yleisin harrastus taatusti sooloseksi. Eikä suotta, sillä itsetyydytyksellä on paljon elämänlaatua lisääviä hyötyjä. 
Vai miltä esimerkiksi ilmainen hermoloma kuulostaa?
 

– Magic Mike XXL on todellakin taikuutta! Joka kerta kun katson niitä kundeja, ainakin kaksi sormistani katoaa jonnekin, yhdysvaltalainen stand up -koomikko Amy Schumer vitsaili MTV Movie Awardsien aloitusmonologissaan viime keväänä. Letkautusta oli edeltänyt Schumerin ideoima sketsi, jossa hän törmäsi sattumalta tuttuihinsa leffateatterin aulassa ennen 50 Shades of Grey -elokuvaa. Kaikkien naisten tarkoituksena oli viettää todellista laatuaikaa itsensä kanssa. Schumerin popcorntörpöstä oli leikattu pohja pois, ja hänen ystävättärensä trenssin sisätaskuihin oli piilotettu ”eväiksi” muiden muassa kurkkuja ja munakoisoja.

Vielä jokunen vuosi sitten Schumer olisi todennäköisesti aiheuttanut kommenteillaan ainakin keskimittaisen kohun. Sanotaanhan, että itsetyydytys on ollut länsimaisen seksuaalimoraalin viimeinen tabu. Vaikka nykyään paljastetaan paljon, sooloseksistä ei liiemmin puhuta eikä sitä näytetä. Varsinkaan naisten.

Väestöliiton seksologi Tarja Santalahden mielestä esimerkiksi juuri se, että naisten sooloseksistä voidaan nykypäivänä tehdä stand up -komiikkaa, on merkki siitä, että tabu on murtumassa. Olihan Sinkkuelämään Charlotellakin kuuluisa pupuvibraattorinsa jo vuonna 1998.

Santalahti sanoo, että oman käden oikeus ei ole mysteeri tämän päivän nuorille aikuisille, eikä siihen liity samanlaista häpeää tai pelkoa kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Tuolloin itsetyydytyksestä puhuttiin itsesaastutuksena vailla lääketieteellisiä perusteita.

Populaarikulttuurin seksuaalisesti aktiivisilla naishahmoilla on varmasti ollut osansa siihen, että tänä päivänä nainen saa haluta nautintoa ja hankkia sitä myös itse. Se on osa normaalia seksuaaliterveyttä, joka puolestaan kuuluu kokonaisvaltaiseen hyvinvointibuumiin.

Santalahti on kuitenkin pannut merkille, että naisten ja miesten puhetavoissa on eroja.

– Miesporukoissa voidaan puhua julkeasti runkkaamisesta, mutta naiset jättävät keskusteluissaan aiheen käsittelemättä. Hän pohtii, että taustalla voi olla miesten halu ilmaista mieskuntoaan siinä missä naiset saattavat tulkita itsetyydytyksen vähän säälittävältä kalskahtavana korvikkeena. Moni haluaa myös pitää sooloseksin omana suloisena salaisuutenaan, eikä koe tarvetta puhua asiasta.

Seksologi korostaa, että itsetyydytys on jokaisen oma asia, mutta aiheesta ei kannata vaieta vain siksi, että ajattelee sen olevan nolo korvike kumppanille. Valitseehan tutkimusten mukaan parisuhteessa olevakin entistä useammin sooloseksin kuin yhdynnän kumppaninsa kanssa.

– Yhdyntöjen määrä laskee samalla kuin itsetyydyksen suosio kasvaa. Ihmisillä on niin kiire, että monesti on helpompaa hoitaa itse itsellensä orgasmi.

Kuin pieni loma

Santalahden mukaan itsetyydytykseen käytetty aika on hyvin käytettyä aikaa, sillä siitä on paljon hyötyä.

– Omaan kehoon tutustuminen vahvistaa seksuaalista hyvinvointia, ja itsetyydytyksellä on tärkeä merkitys orgasmin opettelemisessa. Se on ikään kuin orgasmin peruskoulu. Kun tietää ensin itse, mistä ja miten nauttii, on helpompi jakaa hetki myös toisen kanssa.

Itsetyydytyksellä on myös selkeitä terveydellisiä etuja: se parantaa genitaalialueen verenkiertoa, pitää limakalvot kunnossa ja vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Sanonta omin käsin onneen menemisestä pitää paikkansa myös siksi, että itsetyydytys on oivallinen tapa rentoutua ja keskittyä hetkeen. Kosketus ja kiihotus lisäävät oksitosiinin ja endorfiinien eli kehon mielihyvähormoneiden välittymistä. Niiden ansiosta olo tuntuu rennommalta ja raukeammalta. Oman intiimin hetkensä voi kiireen täyttämässä elämässä ajatella vaikkapa pienenä lomana tai mindfullnessina. Monet myös nukahtavat sooloilun jälkeen normaalia helpommin.

Tutkijat arvioivat, että aikuisista naisista 70–80 prosenttia harrastaa sooloseksiä jossain määrin säännöllisesti. Miehet vielä useammin.

Santalahti sanoo, että jokainen määrittää itse, mikä on sopivasti. Jotkut sooloilevat päivittäin, toiset kerran vuodessa tai eivät koskaan.

– Jos itsetyydytyksestä tulee pakonomainen suoritus, josta ei saa enää nautintoa, tai se on pakko tehdä toistuvasti vaikkapa kesken jonkun kivan tapahtuman, hälytyskellojen olisi hyvä soida, Santalahti sanoo.

Silloin kannattaa pysähtyä miettimään, mihin tunteeseen itsetyydytys vastaa. Pikaisen tyydytyksen tarpeen takaa voi löytyä vaikkapa ahdistusta, yksinäisyyttä tai liian suureksi kasvanut stressi.

– Mutta se on kovin harvinaista. Pääsääntöisesti sooloseksi on ihan mahtava, elämänlaatua ja hyvinvointia lisäävä juttu.

Oli elokuvaohjaaja Woody Allenista mitä mieltä tahansa, ei voi kiistää, etteikö hän olisi ollut oikeassa sanoessaan, ettei itsetyydytyksessä ole mitään vikaa – sehän on seksiä jonkun sellaisen kanssa, jota rakastat. 

Vinkkien lähteet: Debby Herbenick ja Grant Stoddart: Mahtava sängyssä (Schildts & Söderströms, 2012), Mels van Driel: Kädellä – itsetyydytyksen historia (Finn Lectura, 2012) ja Teija-Liisa Ranta: Naisen nautinto (Minerva kustannus oy, 2010).

Kuva: IStock

Coolit naiset, jotka rakastavat itseään

Nämä julkkikset eivät häpeile puhua sooloilukokemuksistaan.

”Ugh – never going to a Ryan Gosling movie in a theater again. Apparently, masturbating in the back row is still considered inappropriate.”

Näyttelijä Anna Kendrick Twitterissä.

”I’m feeling myself, I’m feelin’ my self, I’m feelin’ my, feelin’ myself.”

Nicki Minaj ja Beyoncé Feeling Myself -biisissään.

”I learned to masturbate the summer after third grade. I read about it in a puberty book, which described it as ’touching your private parts until you have a very good feeling, like a sneeze.’”

Näyttelijä-ohjaaja Lena Dunham Not That Kind Of Girl -kirjassaan.

Kiinnostaako Netflix-sarjamaraton triplasti enemmän kuin salille lähteminen? Kokeile näitä neljää superhauskaa lajia, joiden avulla huijaat itsesi liikkuaan.

Megazone

Sisätiloissa pelattava jännittävä, futuristinen lasersota, jota voi lähteä kokeilemaan yksin tai kokonaisen kaveriporukan kanssa. Pelaajat jaetaan joukkueisiin ja heidän tehtävänään on kerätä pisteitä ampumalla laseraseilla vastajoukkueiden pelaajia ja tuhoamalla heidän tukikohtansa. Pelikenttänä toimii labyrinttimainen, hämärä, UV-valoin valaistu tila. Vaikka pelialueella ei saakaan juosta, tulee Megazonessa taatusti hiki, sillä pärjätäkseen pelissä on jatkuvasti liikuttava eteenpäin ja väisteltävä vastajoukkueen lasersäteitä. Megazonea voi pelata tällä hetkellä 13 paikkakunnalla Helsingistä Kittilään.

Aqua Zumba

Muutamia vuosia sitten eri tanssilajeja yhdistelevä Zumba oli kaikkien huulilla. Lajista on vuosien saatossa kehitelty useita alalajeja ja yksi niistä on uima-hallissa harrastettava Aqua Zumba. Tässä vauhdikkaassa lajissa tanssitaan altaassa musiikin tahtiin ohjaajan opastuksella. Vedessä zumbaaminen on hitaampaa, mutta veden vastuksen takia myös tehokkaampaa. Vesi hellii kehoa, joten voit huoletta vetää treenin täysillä. Musiikin tahdissa heiluessa kulutat huomaamattasi 35 minuutissa noin 400–600 kilokaloria. Aqua Zumbaa pääsee harrastamaan esimerkiksi kansalaisopistojen kautta.

Geokätköily

Jossain aarteenetsinnän ja Pokémon Go:n välissä syntyi villitys nimeltä geokätköily. Se on aivosoluja vaativa ulkoliikuntamuoto, jossa kännykkäsovelluksen avulla etsitään toisten harrastelijoiden maastoon piilottamia kätköjä. Joskus kätkö on filmirullakotelo, jossa on vain kynä ja paperia, toisinaan taas pakasterasia, jossa voi olla myös jännittäviä tavaroita löytäjän ihasteltavaksi. Koukuttavassa lajissa kotikaupunki näyttäytyy aivan uudessa valossa ja tutustuu paikkoihin, joissa ei muuten tulisi käytyä. Geokätköilyä voi harrastaa joka puolella Suomea ja kätköjä löytyy runsaasti myös ulkomailta.

Kuplajalkapallo

Jos pidät jalkapallosta ja mielestäsi festareilla parasta on pukea sumoasu päälle ja alkaa painia kaverin kanssa, rakastat kuplafutista. Lajissa sukelletaan polviin ulottuvan muovisen kuplan sisälle ja yritetään saada pallo vastustajan maaliin. Suurin ero tavalliseen jalkapalloon verrattuna on se, että kuplafutiksessa saa luvan kanssa törmäillä ja tuuppia muita pelaajia. Juuri se tekee kuplajalkapallosta hauskaa. Kenttä on pienempi kuin tavallisessa jalkapallossa, sillä kupla painaa yli 10 kiloa. Hyväkuntoinen jaksaa pelata lajia noin 10 minuuttia kerrallaan. Kuplia voi vuokrata eri yrityksiltä ympäri Suomen. Tänä kesänä kisattiin myös Suomen ensimmäiset kuplafutiksen MM-karsinnat.

Kuva: iStock

Stressistä ei pääse välttämättä eroon, mutta siitä kannattaa tehdä itselleen kaveri. Kokeile näitä keinoja!

Pidä kiinni työajoista

Aikatauluttaminen on tylsää, mutta se toimii. Päivän venyttäminen kääntyy itseään vastaan ja työn jälki huononee. Palaudu vapaa-ajallasi lepäämällä ja virkistäytymällä.

Muista tauot

Pidä kiinni mikrotauoista. Venytä jäseniäsi. Tee happihyppely tai sulje silmät ja hengitä syvään. Stressaavien ajatusten unohtaminen hetkeksi antaa lisäpuhtia.

Tee lista

Tekemättömien tehtävien hahmottaminen kokonaisuutena auttaa hallitsemaan kaaosta. Jos olet listaihminen, kirjoita tekemättömät tehtävät paperille. Jos olet visuaalinen tyyppi, ota puhelimella kuvia tai piirrä mind map.

Avaa suusi

Stressaavista asioista kannattaa puhua ystävien, työkavereiden tai sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat auttaa. Jos työssä on jatkuvaa stressiä, puhu esimiehellesi. Ratkaisu löytyy parhaiten yhdessä. 

Kuva: Imaxtree

Vihersmoothieita, acai-kulhoja ja avokadoleipiä? Onneksi somessa suosittujen hyvinvointitähtien elämään kuuluu muutakin.  

1. "Syön aina kaiken lautasellani olevan ruuan, vaikka minun ei edes tekisi sitä enää mieli. Varsinkin nyt, kun olen raskaana, se kostautuu, sillä ylensyömisestä tulee kauhea olo” kertoo losilainen fitness-guru Massy Arias (@massy.arias), jolla on Instassa yli 2 miljoonaa seuraajaa. 

2. Supersuositun Sweat With Kayla -sovelluksen perustaja Kayla Itsines (@kaylaitsines) pystyy ehkä vastustamaan herkuttelua, mutta on myöntänyt, että on monessa muussa asiassa äärettömän huono sanomaan ei. 

3. "Olin jonkin aikaa koukussa Nutellan syömiseen suoraan purkista", tunnustaa newyorkilainen hyvinvointibloggaaja Alyssa Bossio (@fittlyss). Hei, tämähän kuulostaa tutulta! Vaikka Alyssa on sittemmin päässyt eroon paheestaan poikaystävänsä tuella, nauttii hän edelleen lusikallisen silloin tällöin. Mitä muuta? "Puren kynsiäni ollessani ahdistunut. Ja keskityn liikaa siihen, mitä muut ihmiset tekevät sen sijaan, että keskittyisin itseeni."

4. “Olen viime aikoina kehittänyt epäterveen suhteen Netflixiin,” sanoo Instagramin jooga-tähti Sjana Earp (@sjanaelise). Vaikka rentoutuminen on välillä juuri sitä, mitä keho ja mieli kaipaa, Sjanaa liiallinen pötköttely ahdistaa. "Haluan saada kehoni liikkumaan niin paljon kuin mahdollista, koska se tuntuu hyvältä."

5. “Nautin silloin tällöin kunnon lasin viiniä ja syön pizzaa”, sanoo 21 Day Fix -ohjelman kehittänyt Autumn Calabrese (@autumncalabrese). Autumn kertoo herkuttelevansa pizzalla ja viinillä pari kertaa kuussa, ja on elävä todiste siitä, ettei herkuttelu kaada terveellistä elämää. Haittaakohan, jos pizzaa ja viiniä kuluu viikoittain...?

6. Tone It Up -blogin perustajat Karena ja Katrina (@ToneItUp) kertovat isoimmaksi paheekseen valvomisen, eivätkä siten saa tarpeeksi unta. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuvat: Instagram, Bullspress

 

 

Ovatko voimat jo lopussa, vaikka marraskuu ei ole vielä edes alkanut? Kysyimme asiantuntijoilta, miten pimeästä ajasta selviää kunnialla. 

1. Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä

Säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni ovat tehokkaimmat keinot estää syysuupumus. Valvo valoisa-aika, äläkä ota päivätorkkuja vaan mene mieluummin aikaisemmin yöunille. Jos päivärytmi on sekaisin, kokeile paistatella aamulla hetki kirkasvalon edessä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta estää väsymystä, sillä se aktivoi keskushermostoa ja vapauttaa endorfiinia eli mielihyvähormonia. Kokeile liikuntakuuria, jossa liikut reippaasti tunnin päivässä 10 päivänä peräkkäin.

3. Vältä alkoholia

Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta pikkutunneille venyneestä pikkujouluillasta seuraa helposti pitkä väsymyskierre. Liika alkoholi altistaa väsymykselle, sillä se hidastaa aivosolujen toimintaa ja heikentää huomiokykyä.

4. Tapaa ystäviäsi

Vaihda Snapchat shoppailutuokioon ystäväsi kanssa. Yhdessä tekeminen piristää ja samalla toiselle voi avautua vaikka ärsyttävästä räntäsateesta.

5. Lähde metsäretkelle

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa pelkästään metsän näkeminen ikkunasta virkistää mieltä? Anna aivosoluillesi happikylpy ja kuljeskele hiljaisessa metsässä olostasi nauttien. Luonto paitsi piristää myös lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja pulssia sekä vähentää lihasjännitystä.

6. Kiinnitä huomiota syömiseesi

Iltojen pimetessä saattaa tehdä mieli herkutella. Yletön mässäily saa olon kuitenkin raskaaksi ja väsyneeksi. Kokeile nautiskella välillä hedelmillä ja vihanneksilla. Muista myös syödä säännöllisesti monipuolinen ateria, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Tutkimusten mukaan B- ja C-vitamiinin puutostilat aiheuttavat väsymystä.

7. Vaihda iPhone kirjaan

Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä sammuttaa televisio ja sulkea kännykkä, sillä laitteiden sinertävä valo estää melatoniinin tuotannon aivoissa ja viestittää näin kehollesi, ettei vielä ole nukkumatin aika.

8. Kirjoita ajatuksiasi paperille

Kiire ja stressi väsyttävät, jos aikaa ei löydy pysähtymiselle. Suo itsellesi kiireettömiä hetkiä, jolloin vuodatat ajatuksiasi paperille. Kun päässä pyörivät ajatukset ja tunteet saa hahmoteltua selkeämpään muotoon, on niistä helpompi päästää irti. Rentoudut ja sinulla riittää energiaa muihin asioihin.

9. Innostu sinulle tärkeistä asioista

Pienetkin asiat tuntuvat puuduttavilta, jos arki on liiaksi rutinoitunut. Pohdi, mikä sinua innostaisi ja toisi ihanaa odotuksen tunnetta arjen keskelle. Se voi olla jokin tavoite, jonka haluat saavuttaa, tai mieluisa tekeminen, jolle varaat aikaa joka viikko. Innostuminen lisää energiaa ja tuo mielekkyyttä arkeen.

10. Anna itsellesi lupa levätä

On hyvä muistaa, että rauhalliset ja hieman vähäenergisemmät jaksot kuuluvat normaaliin elämään. Tällöin on parempi antaa kehon levätä. Jos alavireisyys jatkuu pitkään, on hyvä varmistaa, ettei kyse ole vakavasta kaamosmasennuksesta eli talvikuukausina esiintyvästä masennustilasta. Mikäli väsymys ei helpota, etkä enää nauti samoista asioista kuin ennen, hae apua.

Juttua varten haastateltiin psykologi Marika Ketolaa sekä tiedottaja Samuel Salovuorta Suomen Mielenterveysseurasta.
Kuva: iStock