Nella on saanut apua syömishäiriöönsä vuosia, mutta saattaa silti juosta aamuyöllä kahdenkymmenen kilometrin lenkin kuluttaakseen yhden korvapuustin. Nella haaveilee, että vielä joskus tulee päivä, jolloin hän ei enää ole itsensä pahin vihollinen. Sanna Kekki

Kun 27-vuotias Nella miettii syömishäiriötään, hänen mieleensä tulee kalenteri. Se roikkui Nellan lapsuudenkodissa keittiön kaapin ovessa. Kun Nella söi iltapalaa, äiti ja isä merkitsivät kalenteriin päivän liikuntasuorituksensa. He kirjoittivat kalenteriin myös painonsa ja sen, jos lounaaseen kuului jälkiruoka. Jos jommankumman paino nousi, siitä keskusteltiin. Ja seuraavana aamuna lenkkeiltiin.

Nellan vanhemmat ovat entisiä kilpaurheilijoita, jotka eivät päästäneet itseään helpolla uransa jälkeenkään. Se näkyi tarkkana suhteena ruokaan ja liikuntaan. Perheessä urheiltiin paljon: kesällä juostiin ja talvella hiihdettiin. Juhannuksena lapsille järjestettiin yleisurheilukisat. Nella ei osaa sanoa, milloin tai miksi syömishäiriö alkoi. Hän uskoo, että sairastuminen oli monen asian summa.

Kun Nella oli kymmenen, Ruotsin kruununprinsessa Victoria sairastui anoreksiaan. Lehdet olivat täynnä kuvia kuihtuneesta Victoriasta. Kerran Nellan isä totesi puolihuolimattomasti, että prinsessa oli kaunis hoikkana. Lause jäi Nellan mieleen. Viidennellä luokalla Nella kävi luokkansa tyttöjen kanssa terveydenhoitajalla terveystarkastuksessa, jonka jälkeen tytöt vertailivat tuloksia välitunnilla.

– Ei tarvinnut olla Einstein, jotta ymmärsi, että vähempi oli parempi, Nella sanoo ja hymähtää.

Ruuan ja painon tarkkaileminen ovat yhä läsnä Nellan elämässä. Nella kertoo kahvihetkestä, jonka hän vietti jokin aika sitten ystävänsä kanssa. Ystävä tilasi kahvilassa kaakaon kermavaahdolla ja vaahtokarkeilla. Kun naiset maksoivat ostoksiaan, Nella mietti, kuinka selviää, jos myyjä tarjoaa hänellekin vaahtokarkkeja.

– Pohdin ainoastaan vain sitä, kuinka voisin kieltäytyä nätisti karkeista. En myöskään voinut käsittää, miksi kaverini tilasi juomakseen jotain niin epäterveellistä.

Kaikkea tätä on vaikea uskoa, koska ulospäin kaikki vaikuttaa olevan kunnossa. Nella katsoo silmiin ja nauraa paljon. Hän opiskelee viimeistä vuotta yliopistossa ja on edennyt urallaan. Hänellä on kaunis koti ja laaja ystäväpiiri. Instagram-kuvissaan Nella treenaa kuntosalilla ja lentää tervehtimään ystäväänsä New Yorkiin.

Silti Nella on myös nainen, joka juoksee aamuyöllä kahdenkymmenen kilometrin lenkin, jos päivällä syöty korvapuusti jää pyörimään hänen mieleensä. Lisäksi hän oksentaa, jos kokee syöneensä liikaa tai epäterveellisesti. Nella haaveilee, että voisi joskus syödä pullan tai banaanin ilman, että ajattelee kaloreita ja sitä, kuinka pitkä lenkki pitää juosta, jotta kalorit on kulutettu.

Miksi sairastumme?

Sirkku Mikkola vastaa puhelimeensa Turusta. Mikkola on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri ja psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti. Hän on työskennellyt syömishäiriöitä sairastavien kanssa parikymmentä vuotta. Nellan tarina kuulostaa tutulta. Mikkola on koko uransa miettinyt samaa kuin lukuisat muutkin asiantuntijat: miksi joku sairastuu ja toinen ei? Tyhjentävää vastausta ei ole. Sairastumisen syitä voidaan etsiä lapsuudesta ja nuoruudesta. Varhaisista vuosista löytyy usein tekijöitä, joilla voidaan selittää myöhempiä tapahtumia.

– Jo esimerkiksi se, kuinka äiti sietää stressiä raskausaikanaan, voi vaikuttaa sairastumiseen. Jos äidin stressinsietokyky on hyvä, lapsella saattaa olla vähäisempi riski sairastua, Mikkola kuvailee.

Myös temperamenttimme ovat erilaisia. Toinen on puhelias ja räväkkä, toinen herkkä ja rauhallinen. Toisen on helpompi olla välittämättä ulkonäköpaineista, toiseen ne vaikuttavat voimakkaammin. Mikkola korostaa, että sairastumista ei voida selittää pelkästään raskausajan ja lapsuuden tapahtumilla tai temperamenttieroilla. Sairastumiseen vaikuttavat myös lähipiiri ja ystävät. Jollakin syömishäiriön laukaisevat isovanhempien kommentit siitä, kuinka hyvin ruoka maistuu lapsenlapselle.

Sairastua voi myös missä iässä tahansa. Erot, irtisanomiset, työelämän paineet, vanhemmista luopuminen ja vanhemmuus ovat kaikki tilanteita, jotka voivat laukaista syömishäiriön. Lisäksi vallalla oleva yhteiskunnallinen henki vaikuttaa. Siksi Mikkola suhtautuu kriittisesti tämän hetken fitnessbuumiin. Fitness toimii, jos harrastaja saa sen avulla otteen terveellisemmistä elintavoista ja liikunnan osaksi viikkorytmiään. Se ei toimi, jos viikon viidettä salitreeniä ei voi jättää väsyneenäkään väliin, ja energia menee illanistujaisissa siihen, että laskee kakun ja kuohuviinin kaloreita.

– Silloin keikutaan jo vaarallisesti jyrkänteellä, josta tippuminen on vain ajan kysymys. Kaikenlaisia ääripäitä tulisi välttää.

Vääristynyt kehonkuva

Nella on vuosien aikana hakenut ja saanut apua syömishäiriöönsä. Hän on ollut hoidettavana sairaalassa, tavannut lääkäreitä ja käynyt terapiassa. Tällä hetkellä hän kokee sairautensa olevan hallinnassa mutta läsnä.

– Ajattelen edelleen, että minun pitäisi olla laihempi. Laihuus on hienoa ja näyttää kivalta. Lisäksi se on kätevää. Vaatteet istuvat paremmin. Tosin viime vuosina olen alkanut ihailla enemmän lihaksikasta ja rasvatonta vartaloa.

Viimeksi Nella oireili pahasti kaksi vuotta sitten, kun hän erosi avomiehestään. Ero oli niin lamauttava, että Nella unohti syödä. Jos hän muisti, häntä oksetti. Muutaman viikon Nella joi vain palautusjuomia.

– Olin kaikin puolin huonossa kunnossa. Silti nautin salaa, että laihduin. Ajatukset olivat kammottavia.

Nykyään Nella tietää ja tunnistaa tilanteet, joissa syömisen tarkkaileminen menee liiallisuuksiin. Niitä ovat aiemminkin olleet erot tai se, kun opiskelupaikka ei lukion jälkeen irronnut ensimmäisellä kerralla. Stressi pahentaa oloa.

Myös tämänkaltaiset tilanteet ovat Mikkolalle tuttuja. Kaikki saavat elämänsä varrella haavoja, jotkut syvempiä kuin toiset. Syömisen tarkkaileminen ja laihduttaminen ovat yrityksiä löytää rauhallisempi olo.

– Saatamme ajatella, että laihtuminen on ratkaisu ongelmiimme ja ahdistukseemme. Kun laihdumme, tajuamme, ettei näin olekaan. Olemme kuitenkin jo koukussa, emmekä osaa enää lopettaa.

Nella näyttää Instagramista kuviaan. Hän kertoo, mitä on kuvanottohetkellä ajatellut. Läski, ruma, kamala. Nella sanoo usein itkeneensä, kun on katsonut kuviaan eikä ole meinannut uskaltaa julkaista niitä. Mikkolan mukaan sairastuneen kehonkuva on usein hyvin vääristynyt, eikä hän näe itseään realistisesti. Mukana voi olla jopa psykoottistyyppistä ajattelua.

– Kun katson kuvani puoli vuotta myöhemmin, osaan olla jo armollisempi. Ajattelen, että minähän näytin ihan kivalta. En kuitenkaan pysty ajattelemaan niin, kun katson kuvaa tuoreeltaan, Nella kertoo.

Rakasta itsesi ehjäksi

Mistä Nella haaveilee? Mitä hän toivoo tulevaisuudelleen? Nella miettii hetken.

– Välillä toivon, että joku vain tulisi ja pelastaisi minut tästä. Että esimerkiksi rakastuisin ja unohtaisin kaiken. Tiedän kuitenkin, että se ei mene niin. Minun on selvitettävä tämä itse.

Nella tapaa säännöllisesti syömishäiriöihin erikoistunutta lääkäriä. Lisäksi hän urheilee, mutta ei siksi, että laihtuisi, vaan voidakseen hyvin. Lisäksi Nella toivoo joskus olevansa ihminen, joka syö isänsä syntymäpäivillä kakkua ilman, että miettii kaloreita ja vastaa ystävänsä brunssikutsuun myöntävästi. Ja yhden päätöksen Nella on tehnyt. Jos hän joskus saa lapsia, hän ei aio koskaan puhua painostaan heidän kuullensa.

Mikkolan mielestä Nellan toiveet kuulostavat realistisilta. Syömishäiriöitä sairastavien toipumisennuste on hyvä, sillä noin puolet sairastuneista parantuu. Kolmellekymmenelle prosentille tulee oireita silloin tällöin ja parillekymmenelle prosentille sairaus jää pysyväksi. Mitä varhaisemmassa vaiheessa oireiluun puututaan, sitä parempi ennuste on. Toipumisessa tärkeintä on oppia pois vääristyneistä ajatusmalleista ja tavoista. Se on pitkä ja vaativa tie, jossa on tärkeää tukeutua myös ammattiapuun. Mutta tie on mahdollista kulkea, vaikka se vaatii paljon. Mikkola sanoo olevansa varma, että myös Nellasta on siihen. 

Tarkkaa määrää syömishäiriöön sairastuneista on mahdotonta antaa, koska syömishäiriöitä ei tilastoida järjestelmällisesti. Syömishäiriöiden esiintyvyydestä Suomessa on saatu tietoja vasta viime vuosina.

Lääketieteen tohtori Anu Raevuori arvioi, että ikävuosien 11–26 välillä syömishäiriöön sairastuu noin 20 000 tyttöä tai nuorta naista. Lisäksi 27–47-vuotiaista suomalaisista noin 69 000 on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut psykiatrisen häiriön kriteerit täyttävän syömishäiriön. Luvussa ei ole mukana ahmintahäiriön (BED) esiintyvyyttä. BED on yleisin syömishäiriö.

Vaikka valtaosa sairastuneista on tyttöjä ja naisia, poikien ja miesten oireilun oletetaan lisääntyneen tai ainakin heidän oireilunsa osataan tunnistaa aiempaa paremmin. Kaikista syömishäiriöön sairastuneista poikien ja miesten osuuden arvioidaan olevan noin kymmenen prosenttia.

Syömishäiriöt ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä. Tulevaisuuden suuntaa on kuitenkin mahdotonta arvioida. Syömishäiriöihin erikoistuneiden hoitoyksiköiden kokemus on, että fitness-buumi näkyy syömishäiriöklinikoilla.

Lähde: Syömishäiriöliitto SYLI ry.

Syömishäiriö ei tarkoita automaattisesti laihuutta. Syömishäiriöinen voi olla myös normaalipainoinen. Esimerkiksi bulimikot ovat hyviä piilottamaan sairautensa. Syömishäiriöillä on monia muotoja. Niitä ovat esimerkiksi anoreksia, bulimia ja ortoreksia, jonka taustalla on halu syödä mahdollisimman terveellisesti.

BED (Binge Eating Disorder) eli ahmimishäiriö muistuttaa bulimiaa, mutta ilman oksentamista tai ulostuslääkkeiden käyttöä.

Useimmiten syömishäiriö puhkeaa teini-iässä, kun oman minän kehitys on kesken. Mitä aikaisemmin oireiluun puututaan,
sitä parempi toipumisennuste on.

Apua voi hakea terveydenhoitajalta, terveys- ja psykoterapiakeskuksesta sekä työterveyslääkäriltä. Internetissä on syömishäiriötestejä, joista yhden löydät osoitteesta www.vastaamo.fi. Testi kertoo, kannattaako sinun tai läheisesi hakea apua.

Syömishäiriödiagnoosit liittyvät yhä useammin liiallisuuksiin menneen terveellisen elämän tavoitteluun ruokavalion ja liikunnan avulla.

Asiantuntijana psykologi Ulrika Segercrantz psykoterapiakeskus Vastaamosta.

Vihersmoothieita, acai-kulhoja ja avokadoleipiä? Onneksi somessa suosittujen hyvinvointitähtien elämään kuuluu muutakin.  

1. "Syön aina kaiken lautasellani olevan ruuan, vaikka minun ei edes tekisi sitä enää mieli. Varsinkin nyt, kun olen raskaana, se kostautuu, sillä ylensyömisestä tulee kauhea olo” kertoo losilainen fitness-guru Massy Arias (@massy.arias), jolla on Instassa yli 2 miljoonaa seuraajaa. 

2. Supersuositun Sweat With Kayla -sovelluksen perustaja Kayla Itsines (@kaylaitsines) pystyy ehkä vastustamaan herkuttelua, mutta on myöntänyt, että on monessa muussa asiassa äärettömän huono sanomaan ei. 

3. "Olin jonkin aikaa koukussa Nutellan syömiseen suoraan purkista", tunnustaa newyorkilainen hyvinvointibloggaaja Alyssa Bossio (@fittlyss). Hei, tämähän kuulostaa tutulta! Vaikka Alyssa on sittemmin päässyt eroon paheestaan poikaystävänsä tuella, nauttii hän edelleen lusikallisen silloin tällöin. Mitä muuta? "Puren kynsiäni ollessani ahdistunut. Ja keskityn liikaa siihen, mitä muut ihmiset tekevät sen sijaan, että keskittyisin itseeni."

4. “Olen viime aikoina kehittänyt epäterveen suhteen Netflixiin,” sanoo Instagramin jooga-tähti Sjana Earp (@sjanaelise). Vaikka rentoutuminen on välillä juuri sitä, mitä keho ja mieli kaipaa, Sjanaa liiallinen pötköttely ahdistaa. "Haluan saada kehoni liikkumaan niin paljon kuin mahdollista, koska se tuntuu hyvältä."

5. “Nautin silloin tällöin kunnon lasin viiniä ja syön pizzaa”, sanoo 21 Day Fix -ohjelman kehittänyt Autumn Calabrese (@autumncalabrese). Autumn kertoo herkuttelevansa pizzalla ja viinillä pari kertaa kuussa, ja on elävä todiste siitä, ettei herkuttelu kaada terveellistä elämää. Haittaakohan, jos pizzaa ja viiniä kuluu viikoittain...?

6. Tone It Up -blogin perustajat Karena ja Katrina (@ToneItUp) kertovat isoimmaksi paheekseen valvomisen, eivätkä siten saa tarpeeksi unta. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuvat: Instagram, Bullspress

 

 

Ovatko voimat jo lopussa, vaikka marraskuu ei ole vielä edes alkanut? Kysyimme asiantuntijoilta, miten pimeästä ajasta selviää kunnialla. 

1. Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä

Säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni ovat tehokkaimmat keinot estää syysuupumus. Valvo valoisa-aika, äläkä ota päivätorkkuja vaan mene mieluummin aikaisemmin yöunille. Jos päivärytmi on sekaisin, kokeile paistatella aamulla hetki kirkasvalon edessä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta estää väsymystä, sillä se aktivoi keskushermostoa ja vapauttaa endorfiinia eli mielihyvähormonia. Kokeile liikuntakuuria, jossa liikut reippaasti tunnin päivässä 10 päivänä peräkkäin.

3. Vältä alkoholia

Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta pikkutunneille venyneestä pikkujouluillasta seuraa helposti pitkä väsymyskierre. Liika alkoholi altistaa väsymykselle, sillä se hidastaa aivosolujen toimintaa ja heikentää huomiokykyä.

4. Tapaa ystäviäsi

Vaihda Snapchat shoppailutuokioon ystäväsi kanssa. Yhdessä tekeminen piristää ja samalla toiselle voi avautua vaikka ärsyttävästä räntäsateesta.

5. Lähde metsäretkelle

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa pelkästään metsän näkeminen ikkunasta virkistää mieltä? Anna aivosoluillesi happikylpy ja kuljeskele hiljaisessa metsässä olostasi nauttien. Luonto paitsi piristää myös lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja pulssia sekä vähentää lihasjännitystä.

6. Kiinnitä huomiota syömiseesi

Iltojen pimetessä saattaa tehdä mieli herkutella. Yletön mässäily saa olon kuitenkin raskaaksi ja väsyneeksi. Kokeile nautiskella välillä hedelmillä ja vihanneksilla. Muista myös syödä säännöllisesti monipuolinen ateria, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Tutkimusten mukaan B- ja C-vitamiinin puutostilat aiheuttavat väsymystä.

7. Vaihda iPhone kirjaan

Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä sammuttaa televisio ja sulkea kännykkä, sillä laitteiden sinertävä valo estää melatoniinin tuotannon aivoissa ja viestittää näin kehollesi, ettei vielä ole nukkumatin aika.

8. Kirjoita ajatuksiasi paperille

Kiire ja stressi väsyttävät, jos aikaa ei löydy pysähtymiselle. Suo itsellesi kiireettömiä hetkiä, jolloin vuodatat ajatuksiasi paperille. Kun päässä pyörivät ajatukset ja tunteet saa hahmoteltua selkeämpään muotoon, on niistä helpompi päästää irti. Rentoudut ja sinulla riittää energiaa muihin asioihin.

9. Innostu sinulle tärkeistä asioista

Pienetkin asiat tuntuvat puuduttavilta, jos arki on liiaksi rutinoitunut. Pohdi, mikä sinua innostaisi ja toisi ihanaa odotuksen tunnetta arjen keskelle. Se voi olla jokin tavoite, jonka haluat saavuttaa, tai mieluisa tekeminen, jolle varaat aikaa joka viikko. Innostuminen lisää energiaa ja tuo mielekkyyttä arkeen.

10. Anna itsellesi lupa levätä

On hyvä muistaa, että rauhalliset ja hieman vähäenergisemmät jaksot kuuluvat normaaliin elämään. Tällöin on parempi antaa kehon levätä. Jos alavireisyys jatkuu pitkään, on hyvä varmistaa, ettei kyse ole vakavasta kaamosmasennuksesta eli talvikuukausina esiintyvästä masennustilasta. Mikäli väsymys ei helpota, etkä enää nauti samoista asioista kuin ennen, hae apua.

Juttua varten haastateltiin psykologi Marika Ketolaa sekä tiedottaja Samuel Salovuorta Suomen Mielenterveysseurasta.
Kuva: iStock

 

Vaikka kasvissyönti on tällä hetkellä yhtä suuri muoti-ilmiö kuin bombertakki, ei ruokavaliota kannata muuttaa yleisen painostuksen alla hetken mielijohteesta. Kasvissyönti on elämänmittainen reissu.

Kun puheenaiheet sinun ja uuden Tinder-deittisi välillä seuraavan kerran loppuvat kesken, kysy deitiltäsi mitä hän syö. Ruoka on asia, josta jokaisella on oma järkkymätön mielipide. Tämän sain huomata, kun runsas vuosi sitten kerroin perheelleni ja ystävilleni, että olen päättänyt vähentää kanan ja punaisen lihan käyttöä ruokavaliossani. Sain vastaani kysymystulvan: mitä sinä sitten syöt, miten saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, miksi ihmeessä sinä teet näin?

Syitä on kolme: se etten vain yksinkertaisesti pidä lihasta saati osaa valmistaa sitä, eettisyys sekä terveys. Viimeksi mainitsemani on isoin syy. Olin viisi vuotta kärsinyt korkeasta kolesterolista ja koska sairastan ykköstyypin diabetesta, joka ottaa muutenkin verisuonten päälle, ei korkea kolesteroli ole ollenkaan hyvä juttu. Kokeilin vuosien varrella niin liikunnan lisäämistä, punariisikapseleita kuin kolesterolia alentavia tuotteitakin, mutta mistään ei ollut hyötyä. Lääkärini pelotteli minua sanomalla, että jos arvo ei ensi verikokeisiin mennessä laske, lähden vastaanotolta kolesterolilääkeresepti kourassani. Olin kuullut monien kolesterolilääkkeiden aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia, joten pelkkä ajatuskin lääkepakosta sai minut voimaan pahoin.

Päädyin erään toimeksiannon kautta kirjoittamaan juttua myyteistä, joita terveelliseen ravintoon liittyy. Minun perheessäni on aina syöty paljon kasviksia, mutta vastavuoroisesti myös ajateltu, ettei ihminen pysy tolpillaan, jos ruuassa ei ole lihaa. Tarkemmin asiaa tutkittuani tämä vaikutti olevan suomalaisten keskuudessa melko yleinen ajatusmaailma. Haastattelemani ravintoterapeutti kertoi, että suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.  Kauhistuin. Päässäni pyörivät kaikki edellisellä viikolla syödyt nakit, ravintolapihvit sekä 400 gramman jauhelihapaketti, joka minulla ja miehelläni oli tapana pistellä poskeen harva se päivä.

Aloin lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossani pikkuhiljaa. Ensin en enää käyttänyt leikkeleitä leivän päällä. Ostin keittokirjan, joka sisältää 500 salaattireseptiä ja aloin systemaattisesti kokeilla niitä kerran viikossa. Ahmin netistä erilaisia kasvisruokareseptejä ja tutustuin matkalla niin soijaan, tofuun kuin linsseihinkin. Pian huomasin syöväni lihaa enää kerran viikossa, sitten en ollenkaan. Lääkärin vastaanotolta lähdin kolesterolilääkereseptiä kevyemmin kantamuksin, sillä LDL- kolesterolini eli toisin sanoen paha kolesterolini oli laskenut 0,5 %.

Näkyvimmän muutoksen olen huomannut hiuksissani ja kynsissäni. Minulla on aina ollut ohuet, katkeilevat ja helposti takkuuntuvat hiukset. Siksi päätin jokunen vuosi sitten leikata ne lyhyeksi. Nyt ravaan jatkuvasti kampaajalla siistimässä kuontaloani, jotta malli pysyisi hyvänä. Ennen pienimmästäkin kolahduksesta katkeilleet kynteni eivät enää mene millään poikki. Tämän sain huomata karvaasti, kun löin sormeni ovenpieleen. Rytäkässä pitkä kynteni irtosi kynsilihasta, mutta ei siltikään katkennut. Auts!

Olotilassani en ole huomannut mitään dramaattista muutosta. Jos olisin jättänyt punaisen lihan ja kanan pois kertarysäyksellä, olisin todennäköisesti huomannut eron, eikä se välttämättä olisi ollut positiivinen. Syyskuun alussa laulaja SAARA eli Sara Forsberg kertoi entisenä lihan hekumoijana siirtyneensä vegaaniksi ja nyt lokakuussa hän kertoi luopuneensa vegaanisesta ruokavaliosta huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Lihansyöjästä kasvissyöjäksi muuttuminen ei ole kropalle mikään pikkujuttu ja siksi ruokavaliomuutos on tehtävä porrastetusti omaa kehoaan kuunnellen, vaikka arvot ja yleinen suuntaus kuinka huutaisi vastaan. Itsekin kuulen välillä irvailua siitä, miksi edelleen syön kalaa ja käytän kananmunia sekä maitotuotteita, jos haluan leikkiä maailmaa parantavaa hippiä. Tällaiset sanat tuntuvat totta kai pahalta, mutta toisaalta tiedän, että näin sanovat eivät tiedä ajatusmaailmastani paljonkaan. Huonoa omatuntoa en pode, sillä tärkeintä on, että itse tiedän mitä teen ja se tuntuu minusta hyvältä. Etenen hitaasti askel kerrallaan ja vaikka matka kasvissyöjäksi on minun osaltani vielä kesken, enkä edes tiedä missä maali on, tiedän olevani minulle oikealla tiellä.

Katso SAARAn video alta!

Kuva: iStock

Go Queen B!

Beyoncé kertoo Ivy Park -mallistonsa kampanjavideolla, mikä kannustaa häntä jatkamaan fyysisesti uuvuttavissa tilanteissa.

 - Sillä hetkellä, kun olen antamassa periksi, kuvittelen mielessäni ne ihmiset, joita rakastan kaikista eniten. Mietin heitä, ihan sama missä he ovat. Kuvittelen juoksevani heitä kohti. Näen, miten he hymyilevät ja ovat ylpeitä minusta, Beyoncé kertoo videolla. 

Videolla nähdään laulajan huikeisiin asentoihin venyvän kropan lisäksi myös otteita Formation World Tourilta ja vilahduksia Jay Z:sta ja Blue Ivysta

Katso mainos alta!