Kyllä, juoksu on sinunkin lajisi. Näin saat motivaation kohdilleen ja lenkkeilystä iloa tuovan rutiinin.

Annika Harju, 20:

”Oikean juoksutekniikan oppiminen lopetti kivut”

”Juokseminen on aiheuttanut minulle kivuliasta penikkatautia niin pitkään kuin muistan. En voinut juosta varttia kauempaa, kun pohkeissa jo vihloi. Aloin pikkuhiljaa vihata koko lajia ja keskityinkin liikkumaan muilla tavoin. Harrastin cheerleadingia EM-tasolle asti, kunnes loukkaantuminen laittoi lajin jäihin. Jatkoin treenaamista kuntosalilla, mutta siitä puuttui monipuolisuus, jota kaipasin.

Viime kesänä laitoin hakemuksen Adidasheimo-juoksukouluun ja tulin valituksi mukaan.

Siellä saamani tekniikkavalmennus oli alku penikkaongelman selättämiseen: askelluksessani ja juoksuasennossani oli paljon korjattavaa. Käytinkin valmentajien asiantuntemusta hyväkseni ja kyselin heiltä neuvoja jatkuvasti. Pikkuhiljaa tekniikkani parantui ja juoksu alkoi tuntua mielekkäämmältä.

Toinen valmennuksessa tajuamani seikka oli kehonhuollon ja hieronnan tärkeys. Sain tulehtuneet penikat rauhoittumaan kipugeelillä ja muovikelmulla. Sen jälkeen kipu pysyi kurissa urheiluhierojalla ja säännöllisellä venyttelyllä.

Vaikka kipu on edelleen läsnä, osaan nyt hoitaa sitä ja tiedän myös, milloin kannattaa levätä tai ottaa rauhallisemmin. Hierojalta olen oppinut, että kaikki pohjekipu ei ole penikkatautia, ja että erilaiset lihasjumit tai heikot lihakset muualla kehossa voivat johtaa kipuihin polvissa ja pohkeissa. Motivaatio juoksemiseen on säilynyt, kun olen oppinut kohtaamaan vastoinkäymisiä.”

Annikan oivallus: Tekniikkaharjoittelusta ja kehonhuollosta apua vammoihin. 

Henriikka Simojoki, 25:

”Uusi juoksumuoto palautti ilon lenkki-polulle”

”Olen aina ollut aktiivinen liikkuja, ja vaikka juoksu onkin nykyään pysyvä osa elämääni, en miellä itseäni juoksijaksi. Se on enemmänkin laji, jonka avulla voin toteuttaa montaa kiinnostuksenkohdetta samalla kertaa. Lenkkeilyyn saa helposti yhdistettyä ulkoilmasta nauttimisen, hyvää tekevän liikkumisen ja ystävien näkemisen.

Mielestäni liikunnan tuottama perushyvä fiilis on aliarvostettu: itse saan juoksusta euforisen tunteen vain harvoin, mutta silti tiedän, että jokainen juostu lenkki tekee hyvää ja parantaa kuntoani. En ole koskaan katunut lenkille lähtöä.

Viime kesänä tutustuin polkujuoksuun ja se avasi uuden ulottuvuuden koko lajiin. Juoksemisen monipuolisuus kiehtoo minua, sillä lenkkeihin saa helposti variaatiota vauhtia ja maastoja vaihdellen.

En aseta itselleni juoksemisen suhteen mitattavia tavoitteita. Tärkeintä on, että harrastus tuottaa minulle iloa ja hyvää oloa. Olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja huomaamaan, milloin loukkaantuminen on lähellä ja milloin kannattaa himmata. Toisaalta olen myös oppinut, että kun laitan lenkit kalenteriin, vältän turhan pähkäilyn siinä vaiheessa, kun laiskotus iskee. Pesenhän hampaanikin joka päivä, miksi juoksu ei voisi olla samanlainen arkirutiini?”

Henriikan oivallus: Kaikesta liikunnasta ei tarvitse saada euforista oloa, lenkkeily voi olla myös keino viettää aikaa ulkona ja tavata ystäviä.

Tarja Virolainen, 42:

”Ilman selkeää tavoitetta juoksemisesta puuttui se jokin”

”Tavoitteeni on juosta maraton jokaisella maailman mantereella vuoteen 2023 mennessä. Juokseminen on aina ollut minulle elämäntapa, mutta sen jälkeen, kun asetin itselleni selkeän tavoitteen, laji on avautunut minulle uudella tavalla. Maratonharjoittelun tultua mukaan kuvioihin olen oppinut valtavasti juoksun tekniikasta, vauhdista sekä henkisestä puolesta. Silmäni ovat auenneet myös sille, ettei talvi ole mikään syy pitää juoksemisesta taukoa. Keli on vain varustekysymys.

Juoksin ensimmäisen maratonini Budapestissa neljä vuotta sitten. Siitä asti olen kuulunut juoksukouluun ja saanut valmennusta juoksemiseen viikoittain. Valmennuksella on iso merkitys juoksurutiinilleni: ryhmän voima on valtava, ja kanssatreenaajilta saa sopivasti kannustusta. Yksin ei tulisi vedettyä mäkivetoja tai muita kovia treenejä täysillä. Ja vaikka juokseminen on periaatteessa helppo harrastus, monipuolisen treenin suunnitteleminen vaatii paneutumista.

Ensimmäinen vuosi tavoitteen asettamisen jälkeen oli tajunnanräjäyttävä. Kun harjoitusmäärät kasvoivat, tajusin vähän kantapäänkin kautta, että maltti on juoksijalle kaikista tärkein ominaisuus. Olen aina liikkunut sillä ajatuksella, että treenatessa pitää tulla äitiä ikävä. Jos kuitenkin haluaa kehittyä, ei voi vetää jokaista treeniä täysillä. Itse asiassa suurin osa lenkeistä pitää tehdä tarpeeksi hitaalla vauhdilla. Jopa maratoonarila lenkille lähtö takkuaa joskus. Selviän vaikeista hetkistä ajattelemalla, että jo ovesta ulos pääseminen on voitto.”

Tarjan oivallus: Selkeä tavoite vei juoksun uudelle tasolle. 

Kiinnostaako Netflix-sarjamaraton triplasti enemmän kuin salille lähteminen? Kokeile näitä neljää superhauskaa lajia, joiden avulla huijaat itsesi liikkuaan.

Megazone

Sisätiloissa pelattava jännittävä, futuristinen lasersota, jota voi lähteä kokeilemaan yksin tai kokonaisen kaveriporukan kanssa. Pelaajat jaetaan joukkueisiin ja heidän tehtävänään on kerätä pisteitä ampumalla laseraseilla vastajoukkueiden pelaajia ja tuhoamalla heidän tukikohtansa. Pelikenttänä toimii labyrinttimainen, hämärä, UV-valoin valaistu tila. Vaikka pelialueella ei saakaan juosta, tulee Megazonessa taatusti hiki, sillä pärjätäkseen pelissä on jatkuvasti liikuttava eteenpäin ja väisteltävä vastajoukkueen lasersäteitä. Megazonea voi pelata tällä hetkellä 13 paikkakunnalla Helsingistä Kittilään.

Aqua Zumba

Muutamia vuosia sitten eri tanssilajeja yhdistelevä Zumba oli kaikkien huulilla. Lajista on vuosien saatossa kehitelty useita alalajeja ja yksi niistä on uima-hallissa harrastettava Aqua Zumba. Tässä vauhdikkaassa lajissa tanssitaan altaassa musiikin tahtiin ohjaajan opastuksella. Vedessä zumbaaminen on hitaampaa, mutta veden vastuksen takia myös tehokkaampaa. Vesi hellii kehoa, joten voit huoletta vetää treenin täysillä. Musiikin tahdissa heiluessa kulutat huomaamattasi 35 minuutissa noin 400–600 kilokaloria. Aqua Zumbaa pääsee harrastamaan esimerkiksi kansalaisopistojen kautta.

Geokätköily

Jossain aarteenetsinnän ja Pokémon Go:n välissä syntyi villitys nimeltä geokätköily. Se on aivosoluja vaativa ulkoliikuntamuoto, jossa kännykkäsovelluksen avulla etsitään toisten harrastelijoiden maastoon piilottamia kätköjä. Joskus kätkö on filmirullakotelo, jossa on vain kynä ja paperia, toisinaan taas pakasterasia, jossa voi olla myös jännittäviä tavaroita löytäjän ihasteltavaksi. Koukuttavassa lajissa kotikaupunki näyttäytyy aivan uudessa valossa ja tutustuu paikkoihin, joissa ei muuten tulisi käytyä. Geokätköilyä voi harrastaa joka puolella Suomea ja kätköjä löytyy runsaasti myös ulkomailta.

Kuplajalkapallo

Jos pidät jalkapallosta ja mielestäsi festareilla parasta on pukea sumoasu päälle ja alkaa painia kaverin kanssa, rakastat kuplafutista. Lajissa sukelletaan polviin ulottuvan muovisen kuplan sisälle ja yritetään saada pallo vastustajan maaliin. Suurin ero tavalliseen jalkapalloon verrattuna on se, että kuplafutiksessa saa luvan kanssa törmäillä ja tuuppia muita pelaajia. Juuri se tekee kuplajalkapallosta hauskaa. Kenttä on pienempi kuin tavallisessa jalkapallossa, sillä kupla painaa yli 10 kiloa. Hyväkuntoinen jaksaa pelata lajia noin 10 minuuttia kerrallaan. Kuplia voi vuokrata eri yrityksiltä ympäri Suomen. Tänä kesänä kisattiin myös Suomen ensimmäiset kuplafutiksen MM-karsinnat.

Kuva: iStock

Stressistä ei pääse välttämättä eroon, mutta siitä kannattaa tehdä itselleen kaveri. Kokeile näitä keinoja!

Pidä kiinni työajoista

Aikatauluttaminen on tylsää, mutta se toimii. Päivän venyttäminen kääntyy itseään vastaan ja työn jälki huononee. Palaudu vapaa-ajallasi lepäämällä ja virkistäytymällä.

Muista tauot

Pidä kiinni mikrotauoista. Venytä jäseniäsi. Tee happihyppely tai sulje silmät ja hengitä syvään. Stressaavien ajatusten unohtaminen hetkeksi antaa lisäpuhtia.

Tee lista

Tekemättömien tehtävien hahmottaminen kokonaisuutena auttaa hallitsemaan kaaosta. Jos olet listaihminen, kirjoita tekemättömät tehtävät paperille. Jos olet visuaalinen tyyppi, ota puhelimella kuvia tai piirrä mind map.

Avaa suusi

Stressaavista asioista kannattaa puhua ystävien, työkavereiden tai sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat auttaa. Jos työssä on jatkuvaa stressiä, puhu esimiehellesi. Ratkaisu löytyy parhaiten yhdessä. 

Kuva: Imaxtree

Vihersmoothieita, acai-kulhoja ja avokadoleipiä? Onneksi somessa suosittujen hyvinvointitähtien elämään kuuluu muutakin.  

1. "Syön aina kaiken lautasellani olevan ruuan, vaikka minun ei edes tekisi sitä enää mieli. Varsinkin nyt, kun olen raskaana, se kostautuu, sillä ylensyömisestä tulee kauhea olo” kertoo losilainen fitness-guru Massy Arias (@massy.arias), jolla on Instassa yli 2 miljoonaa seuraajaa. 

2. Supersuositun Sweat With Kayla -sovelluksen perustaja Kayla Itsines (@kaylaitsines) pystyy ehkä vastustamaan herkuttelua, mutta on myöntänyt, että on monessa muussa asiassa äärettömän huono sanomaan ei. 

3. "Olin jonkin aikaa koukussa Nutellan syömiseen suoraan purkista", tunnustaa newyorkilainen hyvinvointibloggaaja Alyssa Bossio (@fittlyss). Hei, tämähän kuulostaa tutulta! Vaikka Alyssa on sittemmin päässyt eroon paheestaan poikaystävänsä tuella, nauttii hän edelleen lusikallisen silloin tällöin. Mitä muuta? "Puren kynsiäni ollessani ahdistunut. Ja keskityn liikaa siihen, mitä muut ihmiset tekevät sen sijaan, että keskittyisin itseeni."

4. “Olen viime aikoina kehittänyt epäterveen suhteen Netflixiin,” sanoo Instagramin jooga-tähti Sjana Earp (@sjanaelise). Vaikka rentoutuminen on välillä juuri sitä, mitä keho ja mieli kaipaa, Sjanaa liiallinen pötköttely ahdistaa. "Haluan saada kehoni liikkumaan niin paljon kuin mahdollista, koska se tuntuu hyvältä."

5. “Nautin silloin tällöin kunnon lasin viiniä ja syön pizzaa”, sanoo 21 Day Fix -ohjelman kehittänyt Autumn Calabrese (@autumncalabrese). Autumn kertoo herkuttelevansa pizzalla ja viinillä pari kertaa kuussa, ja on elävä todiste siitä, ettei herkuttelu kaada terveellistä elämää. Haittaakohan, jos pizzaa ja viiniä kuluu viikoittain...?

6. Tone It Up -blogin perustajat Karena ja Katrina (@ToneItUp) kertovat isoimmaksi paheekseen valvomisen, eivätkä siten saa tarpeeksi unta. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuvat: Instagram, Bullspress

 

 

Ovatko voimat jo lopussa, vaikka marraskuu ei ole vielä edes alkanut? Kysyimme asiantuntijoilta, miten pimeästä ajasta selviää kunnialla. 

1. Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä

Säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni ovat tehokkaimmat keinot estää syysuupumus. Valvo valoisa-aika, äläkä ota päivätorkkuja vaan mene mieluummin aikaisemmin yöunille. Jos päivärytmi on sekaisin, kokeile paistatella aamulla hetki kirkasvalon edessä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta estää väsymystä, sillä se aktivoi keskushermostoa ja vapauttaa endorfiinia eli mielihyvähormonia. Kokeile liikuntakuuria, jossa liikut reippaasti tunnin päivässä 10 päivänä peräkkäin.

3. Vältä alkoholia

Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta pikkutunneille venyneestä pikkujouluillasta seuraa helposti pitkä väsymyskierre. Liika alkoholi altistaa väsymykselle, sillä se hidastaa aivosolujen toimintaa ja heikentää huomiokykyä.

4. Tapaa ystäviäsi

Vaihda Snapchat shoppailutuokioon ystäväsi kanssa. Yhdessä tekeminen piristää ja samalla toiselle voi avautua vaikka ärsyttävästä räntäsateesta.

5. Lähde metsäretkelle

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa pelkästään metsän näkeminen ikkunasta virkistää mieltä? Anna aivosoluillesi happikylpy ja kuljeskele hiljaisessa metsässä olostasi nauttien. Luonto paitsi piristää myös lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja pulssia sekä vähentää lihasjännitystä.

6. Kiinnitä huomiota syömiseesi

Iltojen pimetessä saattaa tehdä mieli herkutella. Yletön mässäily saa olon kuitenkin raskaaksi ja väsyneeksi. Kokeile nautiskella välillä hedelmillä ja vihanneksilla. Muista myös syödä säännöllisesti monipuolinen ateria, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Tutkimusten mukaan B- ja C-vitamiinin puutostilat aiheuttavat väsymystä.

7. Vaihda iPhone kirjaan

Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä sammuttaa televisio ja sulkea kännykkä, sillä laitteiden sinertävä valo estää melatoniinin tuotannon aivoissa ja viestittää näin kehollesi, ettei vielä ole nukkumatin aika.

8. Kirjoita ajatuksiasi paperille

Kiire ja stressi väsyttävät, jos aikaa ei löydy pysähtymiselle. Suo itsellesi kiireettömiä hetkiä, jolloin vuodatat ajatuksiasi paperille. Kun päässä pyörivät ajatukset ja tunteet saa hahmoteltua selkeämpään muotoon, on niistä helpompi päästää irti. Rentoudut ja sinulla riittää energiaa muihin asioihin.

9. Innostu sinulle tärkeistä asioista

Pienetkin asiat tuntuvat puuduttavilta, jos arki on liiaksi rutinoitunut. Pohdi, mikä sinua innostaisi ja toisi ihanaa odotuksen tunnetta arjen keskelle. Se voi olla jokin tavoite, jonka haluat saavuttaa, tai mieluisa tekeminen, jolle varaat aikaa joka viikko. Innostuminen lisää energiaa ja tuo mielekkyyttä arkeen.

10. Anna itsellesi lupa levätä

On hyvä muistaa, että rauhalliset ja hieman vähäenergisemmät jaksot kuuluvat normaaliin elämään. Tällöin on parempi antaa kehon levätä. Jos alavireisyys jatkuu pitkään, on hyvä varmistaa, ettei kyse ole vakavasta kaamosmasennuksesta eli talvikuukausina esiintyvästä masennustilasta. Mikäli väsymys ei helpota, etkä enää nauti samoista asioista kuin ennen, hae apua.

Juttua varten haastateltiin psykologi Marika Ketolaa sekä tiedottaja Samuel Salovuorta Suomen Mielenterveysseurasta.
Kuva: iStock