1. Suunnittele, suunnittele, suunnittele

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty? Valitettavasti tämä ei päde treenaamisen kohdalla. Sixpackia ei ole vielä kukaan onnistunut saamaan pelkällä suunnittelulla.
Jotta pääset tavoitteeseesi, tee joka viikoksi suunnitelma siitä miten, milloin ja missä ehdit treenaamaan riittävästi. Merkkaa treeniajat kalenteriin siinä missä palaveritkin. Jos sunnuntaina suunnittelet treenaavasi kolme kertaa seuraavan viikon aikana, huomaat todennäköisesti torstaina, ettet ole toteuttanut kerroista vielä ensimmäistäkään. Päätä siksi päivät ja kellonajat liikunnalle.

 2. Sijoita unelmaasi

Raha on valtaa. Kun liityt jäseneksi salille, joka suoraveloittaa tililtäsi maksun joka kuukausi, treenaat todennäköisesti ahkerammin – jokainen vähätreeninen viikko kun tuntuu rahan haaskaamiselta. Säästä siis salijäsenyyteen, kymmenen kerran korttiin tai personal traineriin.

 3. Hyvä minä!

Oli kyseessä sitten pienen voiton tai suuren tavoitteen saavuttaminen, juhlista sitä hankkimalla itsellesi jotain ihanaa. Käy manikyyrissä, kun pystyt tekemään saliohjelmasi isommilla painoilla kuin ennen. Tai osta se haikailemasi laukku, kun jaksat ensimmäistä kertaa juosta kymmenen kilometrin lenkin.

 4. Seuraa edistymistäsi

Kaikille tulee treenaamisessa kyllästymisen kausia. Siksi on tärkeää, että näet edistymisesi. Muista iloita siitä, kun jaksat tehdä hauiskääntöjä 8 kilon painoilla 6 kilon punnusten sijaan.

Yksi menneen vuoden kuumimpia asusteita oli sykemittari. Mittarit lisäävät tehoa treeniisi motivoimalla ja antamalla palautetta. Harjoittelu alkaa tuntua hauskalta peliltä. Tutkimukset osoittavat, että mittari ranteessa lisäät päivittäisiä askeleitasi vähintään puolellatoista kilometrillä.

5. Deadline

Aseta aikaraja, mihin mennessä aiot saavuttaa tavoitteesi. ”Haluan näyttää timmiltä” on kiva mutta liian suuri ja epämääräinen tavoite. Hahmottele itsellesi sen sijaan konkreettisempi tavoite, jotta tiedät, mitä oikeastaan haluat. ”Haluan oppia vetämään kahdeksan leukaa”, ”haluan, että käsivarteni lihakset näkyvät” tai ”haluan jaksaa juosta puolimaratonin” ovat hyvin muotoiltuja tavoitteita. Määrittele samalla, milloin sinun pitää päästä tavoitteeseen. Miten ihmiset jaksavat juosta maratonin? Koska he tietävät jo vuosi etukäteen, minä päivänä kyseinen matka on tarkoitus juosta ja harjoittelevat sen mukaan.

6. Treenaa kaverin kanssa

Tutkimusten mukaan noudatamme todennäköisemmin suunnitelmiamme, kun olemme luvanneet liikkua ystävän kanssa. Et ikinä jättäisi ystävääsi yksin juhliin, miksi siis tekisit hänelle oharit aamukuuden lenkillä?

7. Hyödynnä urheilusovelluksia

NIKE+ seuraa edistymistäsi juoksijana. Sovelluksen lisäksi voit käyttää harjoittelua tukevaa ranneketta tai asentaa lenkkareihisi sirun, joka on yhteydessä sovellukseen.

SPORTSTRACKER tallentaa urheilusuorituksesi keston, matkan ja kalorit. Voit toistaa saman harjoituksen uudelleen ja seurata kehitystäsi. Sovelluksessa voit myös jakaa suoritukseksi muiden käyttäjien nähtäville.

8.  Maanantai ≠ totuus

Mikään ei tukahduta kuntoiluintoasi varmemmin kuin paikalleen jumittunut vaaka. Punnitse itsesi keskiviikkoisin antaaksesi kehollesi aikaa toipua viikon­lopun riennoista.

9. Jaa suorituksesi

Onnistumisten jakaminen toimii kahdella tavalla. Se pitää sinut uskollisena tavoitteillesi ja luo ympärillesi tukijoukon, jonka kanssa voit vertailla kokemuksiasi. Ei, lenkkisi kilometrimäärää ja keskisykettä ei tarvitse jakaa joka päivä kaikille Facebook-kavereille. Kokoa porukka kavereita ryhmäksi, jossa raportoitte toisillenne onnistumisistanne ja hyvistä fiiliksistä.

10. Näe se pelistä

Tiedätkö, mitä Cosmon toimituksessa shoppaillaan nykyään eniten? Treenivaatteita. Parhaita ovat topit, joiden motivaatiolauseen näkee koko treenin ajan peilin kautta.

Katso myös:

Martina Aitolehti - ulkonäkö on huono motivaattori liikkumiselle

Missä kunnossa olet? Testaa

Eka kerta salilla? Tee näin

Kuva: iStock

Vaikka kasvissyönti on tällä hetkellä yhtä suuri muoti-ilmiö kuin bombertakki, ei ruokavaliota kannata muuttaa yleisen painostuksen alla hetken mielijohteesta. Kasvissyönti on elämänmittainen reissu.

Kun puheenaiheet sinun ja uuden Tinder-deittisi välillä seuraavan kerran loppuvat kesken, kysy deitiltäsi mitä hän syö. Ruoka on asia, josta jokaisella on oma järkkymätön mielipide. Tämän sain huomata, kun runsas vuosi sitten kerroin perheelleni ja ystävilleni, että olen päättänyt vähentää kanan ja punaisen lihan käyttöä ruokavaliossani. Sain vastaani kysymystulvan: mitä sinä sitten syöt, miten saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, miksi ihmeessä sinä teet näin?

Syitä on kolme: se etten vain yksinkertaisesti pidä lihasta saati osaa valmistaa sitä, eettisyys sekä terveys. Viimeksi mainitsemani on isoin syy. Olin viisi vuotta kärsinyt korkeasta kolesterolista ja koska sairastan ykköstyypin diabetesta, joka ottaa muutenkin verisuonten päälle, ei korkea kolesteroli ole ollenkaan hyvä juttu. Kokeilin vuosien varrella niin liikunnan lisäämistä, punariisikapseleita kuin kolesterolia alentavia tuotteitakin, mutta mistään ei ollut hyötyä. Lääkärini pelotteli minua sanomalla, että jos arvo ei ensi verikokeisiin mennessä laske, lähden vastaanotolta kolesterolilääkeresepti kourassani. Olin kuullut monien kolesterolilääkkeiden aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia, joten pelkkä ajatuskin lääkepakosta sai minut voimaan pahoin.

Päädyin erään toimeksiannon kautta kirjoittamaan juttua myyteistä, joita terveelliseen ravintoon liittyy. Minun perheessäni on aina syöty paljon kasviksia, mutta vastavuoroisesti myös ajateltu, ettei ihminen pysy tolpillaan, jos ruuassa ei ole lihaa. Tarkemmin asiaa tutkittuani tämä vaikutti olevan suomalaisten keskuudessa melko yleinen ajatusmaailma. Haastattelemani ravintoterapeutti kertoi, että suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.  Kauhistuin. Päässäni pyörivät kaikki edellisellä viikolla syödyt nakit, ravintolapihvit sekä 400 gramman jauhelihapaketti, joka minulla ja miehelläni oli tapana pistellä poskeen harva se päivä.

Aloin lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossani pikkuhiljaa. Ensin en enää käyttänyt leikkeleitä leivän päällä. Ostin keittokirjan, joka sisältää 500 salaattireseptiä ja aloin systemaattisesti kokeilla niitä kerran viikossa. Ahmin netistä erilaisia kasvisruokareseptejä ja tutustuin matkalla niin soijaan, tofuun kuin linsseihinkin. Pian huomasin syöväni lihaa enää kerran viikossa, sitten en ollenkaan. Lääkärin vastaanotolta lähdin kolesterolilääkereseptiä kevyemmin kantamuksin, sillä LDL- kolesterolini eli toisin sanoen paha kolesterolini oli laskenut 0,5 %.

Näkyvimmän muutoksen olen huomannut hiuksissani ja kynsissäni. Minulla on aina ollut ohuet, katkeilevat ja helposti takkuuntuvat hiukset. Siksi päätin jokunen vuosi sitten leikata ne lyhyeksi. Nyt ravaan jatkuvasti kampaajalla siistimässä kuontaloani, jotta malli pysyisi hyvänä. Ennen pienimmästäkin kolahduksesta katkeilleet kynteni eivät enää mene millään poikki. Tämän sain huomata karvaasti, kun löin sormeni ovenpieleen. Rytäkässä pitkä kynteni irtosi kynsilihasta, mutta ei siltikään katkennut. Auts!

Olotilassani en ole huomannut mitään dramaattista muutosta. Jos olisin jättänyt punaisen lihan ja kanan pois kertarysäyksellä, olisin todennäköisesti huomannut eron, eikä se välttämättä olisi ollut positiivinen. Syyskuun alussa laulaja SAARA eli Sara Forsberg kertoi entisenä lihan hekumoijana siirtyneensä vegaaniksi ja nyt lokakuussa hän kertoi luopuneensa vegaanisesta ruokavaliosta huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Lihansyöjästä kasvissyöjäksi muuttuminen ei ole kropalle mikään pikkujuttu ja siksi ruokavaliomuutos on tehtävä porrastetusti omaa kehoaan kuunnellen, vaikka arvot ja yleinen suuntaus kuinka huutaisi vastaan. Itsekin kuulen välillä irvailua siitä, miksi edelleen syön kalaa ja käytän kananmunia sekä maitotuotteita, jos haluan leikkiä maailmaa parantavaa hippiä. Tällaiset sanat tuntuvat totta kai pahalta, mutta toisaalta tiedän, että näin sanovat eivät tiedä ajatusmaailmastani paljonkaan. Huonoa omatuntoa en pode, sillä tärkeintä on, että itse tiedän mitä teen ja se tuntuu minusta hyvältä. Etenen hitaasti askel kerrallaan ja vaikka matka kasvissyöjäksi on minun osaltani vielä kesken, enkä edes tiedä missä maali on, tiedän olevani minulle oikealla tiellä.

Katso SAARAn video alta!

Kuva: iStock

Go Queen B!

Beyoncé kertoo Ivy Park -mallistonsa kampanjavideolla, mikä kannustaa häntä jatkamaan fyysisesti uuvuttavissa tilanteissa.

 - Sillä hetkellä, kun olen antamassa periksi, kuvittelen mielessäni ne ihmiset, joita rakastan kaikista eniten. Mietin heitä, ihan sama missä he ovat. Kuvittelen juoksevani heitä kohti. Näen, miten he hymyilevät ja ovat ylpeitä minusta, Beyoncé kertoo videolla. 

Videolla nähdään laulajan huikeisiin asentoihin venyvän kropan lisäksi myös otteita Formation World Tourilta ja vilahduksia Jay Z:sta ja Blue Ivysta

Katso mainos alta!

Laulaja-lauluntekijä Mariska, 37, tavoittelee tasapainoista mieltä ja kehoa. Nykyisiin ruokailutottumuksiinsa hän kuitenkin toivoo muutosta.

Syön

”Olen suurimmaksi osaksi kasvissyöjä, vaikka joskus ruuan joukkoon saattaa eksyä mereneläviä. Välillä olen karsinut syömisiäni jättämällä pois myös maidon, viljat ja sokerit. Pieni ryhtiliike tekee hyvää, ja ruokavalion siivoaminen tasaisin väliajoin kohentaa oloa huomattavasti. Olen aina tykännyt syödä terveellisesti. Joskus olen kokeillut detox-kuurejakin, mutta dieetit vaativat tietoista sitoutumista. Syön tällä hetkellä hyvin epäsäännöllisesti, mutta yritän tankata mahdollisimman hiilihydraattipitoista ruokaa. Aion tulevaisuudessa kiinnittää ruokarytmin tasaisuuteen enemmän huomiota.”

Lepään

”Olen aamuihminen, enkä ole koskaan ollut kova nukkumaan. Pärjään lyhyillä yöunilla ja ennen saatoin herätä joka aamu kello viideltä. Nykyään otan mahdollisuuksien mukaan lyhyitä päiväunia, ja se toimii kohdallani hyvin. Riittävä lepo on tärkeää, sillä väsyneenä tuntuu kuin menettäisin kontrollin itsestäni. Minun on vaikea keskittyä ja arvioida omaa käytöstäni. Saan energiaa muiden ihmisten seurasta ja rentoudun usein myös hyvän ruuan parissa.”

Liikun

”Liikunta on lähes aina ollut läsnä elämässäni. Lapsena pelasin jalkapalloa naisten liigassa ja kun muutin 19-vuotiaana Englantiin, hurahdin täysin capoeiraan, brasilialaiseen tanssia ja kamppailulajeja yhdistelevään liikuntalajiin. Sittemmin olen harrastanut muun muassa juoksua ja breakdancea. Juoksin joskus maratoninkin ja treenasin siihen tosissani. Tällä hetkellä elän vauva-arkea, joten liikunnalle ei jää ylimääräistä aikaa. Yritän vain pitää peruskuntoani yllä venyttelemällä ja kävelemällä paljon. Urheilisin enemmän jos ehtisin, sillä liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvointini kannalta tärkeää. Se laittaa energiani liikkeelle ja pitää mieleni voimissaan. Ennen treenaamiseni oli paljon tavoitteellisempaa, mutta nyt minua kiinnostavat enemmän tasapainoinen keho ja mieli kuin isot lihakset.” 

Kuva: Aki Roukala

 

 

Lena Dunhamn on valittu tähdittämään alusvaatekampanjaa yhdessä Girls-kollegansa Jemima Kirken kanssa. 

Uusseelantilainen alusvaatemerkki Lonely Lingerie on yhdistänyt voimansa Girls-tähtien Lena Dunhamin, 30, ja Jemima Kirken, 31, kanssa. Tuoreessa kampanjassa kaksikko esiintyy täysin käsittelemättömissä alusvaatekuvissa, jotka välittävät erinomaisesti Lonely Lingerien sanomaa: jokaisen naisen pitäisi uskaltaa ilmaista itseään vapaasti, eikä alusvaatemallien pitäisi edustaa vain yhdenlaista vartalotyyppiä.

Lena onkin vahvasti liiallista kuvankäsittelyä vastaan. Viime talvena Lena riitautui Espanjalaisen El Pais Tentaciones -lehden kanssa, jonka maaliskuun kantta hän tähditti. Lehden kansi ei kuitenkaan Lenaa miellyttänyt, sillä hänen mielestään kuvaa oli käsitelty liikaa - niin paljon, että hän tunsi olonsa epämukavaksi ja -aidoksi. Suorasanainen nainen avautui asiasta kärkkäästi Instagram-postauksessaan.

"Olen otettu siitä, että olen kannessanne ja hyvin onnellinen, että käytitte @ruvenafanador'in ottamaa kuvaa. Hän saa minut aina tuntemaan oloni upeaksi. MUTTA tämä EI ole sitä, miltä kroppani näyttää tai tulee koskaan näyttämään – sitä on photoshopattu normaaliakin enemmän. Jos tykkäätte siitä, mitä teen, miksi ette olisi rehellisiä lukijoillenne? Rakkaudella, Lena", hän tilitti tuolloin. 

Katso kauniit Lonely Lingerie -kampanjan kuvat alta! 

Kuvat: MVPhotos, Lonely Girls Project