Selvitä tällä helpolla testillä, missä kunnossa kestävyytesi, ylävartalosi voima ja keskikroppasi lihakset ovat. Kun lähtötaso on selvillä, treenien suunnittelu on helppoa, ja kehityksen huomaa jo muutamassa viikossa.

Testi 1

Jaksatko pitkää matkaa?

Hengästyttävä harjoitus kertoo sydämen, keuhkojen ja verisuonten kunnosta.

Ota lantionlevyinen haara-asento. Kyykisty niin, että halat ovat noin yhdeksänkymmenen asteen kulmassa. Hyppää ilmaan ja laskeudu päkiöille. Ota aikaa ja toista liikettä niin kauan kuin jaksat. 

Tulokset: 

20 sekuntia tai enemän = hyvä

11-19 sekuntia = keskiverto

10 sekuntia tai vähemmän = heikko

Testi 2

Onko ylävartalossasi voimaa?

Voimakas ylävartalo auttaa jokapäiväisissä askareissa, kuten ruokaostosten kantamisessa. 

Käy punnerrusasentoon siten, että polvet koskettavat maata. Aseta kädet rinnan korkeudelle hieman hartioita leveämpään asentoon. Pidä selkä suorana ja vatsa tiukkana. Laskeudu käsien varaan ja punnerra takaisin alooitusasentoon. Laske, kuinka monta punnerrusta saat tehtyä minuutissa.

Tulokset:

Toistot (alle 30 v)                                        Toistot (30-34 v.)                                  
24 + = Loistava                                           21
16-23 = Erittäin hyvä                                  13-20
11-15 = Hyvä                                              10-12
7-10 = Keskiverto                                        6-9
0-6 = Alle keskitason                                   0-5

Testi 3

Missä kunnossa vatsalihaksesi ovat?

Vahvat keskivartalon lihakset vaikuttavat kaikkeen. Ryhti pysyy hyvänä, ja selkävaivat ei kiusaa.

Käy selinmakuulle, koukista jalat ja aseta kädet niskan taakse. Jännitä vatsalihakset ja nosta ylävartalo kohti polvia. Älä paina leukaa rintaan, vaan kannattele päätä. Laskeudu takaisin selinmakuulle. Laske, kuinka monta vatsalihasliikettä saat tehtyä minuutissa.

Tulokset

Toistot alle 30 v                                            Toistot 30-34 v

39+ Loistava                                               37+

30-38 Erittäin hyvä                                     28-36

25-29 Hyvä                                                 23-27

20-24 Keskiverto                                        19-22

0-19 Alle keskitason                                    0-18

Testi 4

Sujuuko venyttely?

Venyttely rentouttaa ja auttaa palautumaan rasituksesta. Käy istumaan lattialle ja suorista jalat. Kurkota eteenpäin niin pitkälle kuin pystyt. Pysy asennossa kolmen sekunnin ajan. Mittaa, kuinka pitkälle yletät.

Tulokset:

Pitkälle varpaiden yli = erittäin hyvä

Varpaiden yli = hyvä

Varpaisiin = keskiverto

Puoleen väliin säärtä = heikko

Polviin saakka = erittäin heikko

Tarkasta tuloksesi:

Saitko useassa kohdassa tuloksen heikko tai alle keskitason?

Älä lannistu! Tulos tarkoittaa sitä, että on aika aloittaa harjoittelu. Aloittelijalle sopivia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi kävely, uinti ja pyöräily. Kun ne sujuvat vaivatta, voit siirtyä juoksuun ja tiukempaan aerobiseen harjoitteluun. Lisää jokaiseen päivääsi liikuntaa - oli se sitten vaikka power walkia!

Saitko useassa kohdassa tuloksen keskiverto tai hyvä?

Peruskunnossasi ei ole moittimista, mutta et treenaa ehkä niin säännöllisesti kuin voisit. Kun käytät salilla painoja, keskity hyvään tekniikkaan. Ota avuksi ammattilaisen tekemä treeniohjelma. Se takaa harjoittelun säännöllisyyden ja kehityksen.

Saitko udeassa kohdassa tuloksen erittäin hyvä tai loistava?

Olet tikissä! Peruskuntosi on erinomaisella tasolla. Aina on kuitenkin varaa parantaa. Tarkastele harjoitteluasi kriittisesti. Millä osa-alueilla olet hyvä? Missä olisi vielä sparrattavaa? Löydä heikot kohtasi ja keskitä energiasi niiden kanssa työskentelyyn.

Katso myös:

Helppo ruokaohje: Täyteläinen kookospuuro

Näin pääset eroon sokerihimosta

Näin syöt turvotuksen pois

Vaikka kasvissyönti on tällä hetkellä yhtä suuri muoti-ilmiö kuin bombertakki, ei ruokavaliota kannata muuttaa yleisen painostuksen alla hetken mielijohteesta. Kasvissyönti on elämänmittainen reissu.

Kun puheenaiheet sinun ja uuden Tinder-deittisi välillä seuraavan kerran loppuvat kesken, kysy deitiltäsi mitä hän syö. Ruoka on asia, josta jokaisella on oma järkkymätön mielipide. Tämän sain huomata, kun runsas vuosi sitten kerroin perheelleni ja ystävilleni, että olen päättänyt vähentää kanan ja punaisen lihan käyttöä ruokavaliossani. Sain vastaani kysymystulvan: mitä sinä sitten syöt, miten saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, miksi ihmeessä sinä teet näin?

Syitä on kolme: se etten vain yksinkertaisesti pidä lihasta saati osaa valmistaa sitä, eettisyys sekä terveys. Viimeksi mainitsemani on isoin syy. Olin viisi vuotta kärsinyt korkeasta kolesterolista ja koska sairastan ykköstyypin diabetesta, joka ottaa muutenkin verisuonten päälle, ei korkea kolesteroli ole ollenkaan hyvä juttu. Kokeilin vuosien varrella niin liikunnan lisäämistä, punariisikapseleita kuin kolesterolia alentavia tuotteitakin, mutta mistään ei ollut hyötyä. Lääkärini pelotteli minua sanomalla, että jos arvo ei ensi verikokeisiin mennessä laske, lähden vastaanotolta kolesterolilääkeresepti kourassani. Olin kuullut monien kolesterolilääkkeiden aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia, joten pelkkä ajatuskin lääkepakosta sai minut voimaan pahoin.

Päädyin erään toimeksiannon kautta kirjoittamaan juttua myyteistä, joita terveelliseen ravintoon liittyy. Minun perheessäni on aina syöty paljon kasviksia, mutta vastavuoroisesti myös ajateltu, ettei ihminen pysy tolpillaan, jos ruuassa ei ole lihaa. Tarkemmin asiaa tutkittuani tämä vaikutti olevan suomalaisten keskuudessa melko yleinen ajatusmaailma. Haastattelemani ravintoterapeutti kertoi, että suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.  Kauhistuin. Päässäni pyörivät kaikki edellisellä viikolla syödyt nakit, ravintolapihvit sekä 400 gramman jauhelihapaketti, joka minulla ja miehelläni oli tapana pistellä poskeen harva se päivä.

Aloin lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossani pikkuhiljaa. Ensin en enää käyttänyt leikkeleitä leivän päällä. Ostin keittokirjan, joka sisältää 500 salaattireseptiä ja aloin systemaattisesti kokeilla niitä kerran viikossa. Ahmin netistä erilaisia kasvisruokareseptejä ja tutustuin matkalla niin soijaan, tofuun kuin linsseihinkin. Pian huomasin syöväni lihaa enää kerran viikossa, sitten en ollenkaan. Lääkärin vastaanotolta lähdin kolesterolilääkereseptiä kevyemmin kantamuksin, sillä LDL- kolesterolini eli toisin sanoen paha kolesterolini oli laskenut 0,5 %.

Näkyvimmän muutoksen olen huomannut hiuksissani ja kynsissäni. Minulla on aina ollut ohuet, katkeilevat ja helposti takkuuntuvat hiukset. Siksi päätin jokunen vuosi sitten leikata ne lyhyeksi. Nyt ravaan jatkuvasti kampaajalla siistimässä kuontaloani, jotta malli pysyisi hyvänä. Ennen pienimmästäkin kolahduksesta katkeilleet kynteni eivät enää mene millään poikki. Tämän sain huomata karvaasti, kun löin sormeni ovenpieleen. Rytäkässä pitkä kynteni irtosi kynsilihasta, mutta ei siltikään katkennut. Auts!

Olotilassani en ole huomannut mitään dramaattista muutosta. Jos olisin jättänyt punaisen lihan ja kanan pois kertarysäyksellä, olisin todennäköisesti huomannut eron, eikä se välttämättä olisi ollut positiivinen. Syyskuun alussa laulaja SAARA eli Sara Forsberg kertoi entisenä lihan hekumoijana siirtyneensä vegaaniksi ja nyt lokakuussa hän kertoi luopuneensa vegaanisesta ruokavaliosta huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Lihansyöjästä kasvissyöjäksi muuttuminen ei ole kropalle mikään pikkujuttu ja siksi ruokavaliomuutos on tehtävä porrastetusti omaa kehoaan kuunnellen, vaikka arvot ja yleinen suuntaus kuinka huutaisi vastaan. Itsekin kuulen välillä irvailua siitä, miksi edelleen syön kalaa ja käytän kananmunia sekä maitotuotteita, jos haluan leikkiä maailmaa parantavaa hippiä. Tällaiset sanat tuntuvat totta kai pahalta, mutta toisaalta tiedän, että näin sanovat eivät tiedä ajatusmaailmastani paljonkaan. Huonoa omatuntoa en pode, sillä tärkeintä on, että itse tiedän mitä teen ja se tuntuu minusta hyvältä. Etenen hitaasti askel kerrallaan ja vaikka matka kasvissyöjäksi on minun osaltani vielä kesken, enkä edes tiedä missä maali on, tiedän olevani minulle oikealla tiellä.

Katso SAARAn video alta!

Kuva: iStock

Go Queen B!

Beyoncé kertoo Ivy Park -mallistonsa kampanjavideolla, mikä kannustaa häntä jatkamaan fyysisesti uuvuttavissa tilanteissa.

 - Sillä hetkellä, kun olen antamassa periksi, kuvittelen mielessäni ne ihmiset, joita rakastan kaikista eniten. Mietin heitä, ihan sama missä he ovat. Kuvittelen juoksevani heitä kohti. Näen, miten he hymyilevät ja ovat ylpeitä minusta, Beyoncé kertoo videolla. 

Videolla nähdään laulajan huikeisiin asentoihin venyvän kropan lisäksi myös otteita Formation World Tourilta ja vilahduksia Jay Z:sta ja Blue Ivysta

Katso mainos alta!

Laulaja-lauluntekijä Mariska, 37, tavoittelee tasapainoista mieltä ja kehoa. Nykyisiin ruokailutottumuksiinsa hän kuitenkin toivoo muutosta.

Syön

”Olen suurimmaksi osaksi kasvissyöjä, vaikka joskus ruuan joukkoon saattaa eksyä mereneläviä. Välillä olen karsinut syömisiäni jättämällä pois myös maidon, viljat ja sokerit. Pieni ryhtiliike tekee hyvää, ja ruokavalion siivoaminen tasaisin väliajoin kohentaa oloa huomattavasti. Olen aina tykännyt syödä terveellisesti. Joskus olen kokeillut detox-kuurejakin, mutta dieetit vaativat tietoista sitoutumista. Syön tällä hetkellä hyvin epäsäännöllisesti, mutta yritän tankata mahdollisimman hiilihydraattipitoista ruokaa. Aion tulevaisuudessa kiinnittää ruokarytmin tasaisuuteen enemmän huomiota.”

Lepään

”Olen aamuihminen, enkä ole koskaan ollut kova nukkumaan. Pärjään lyhyillä yöunilla ja ennen saatoin herätä joka aamu kello viideltä. Nykyään otan mahdollisuuksien mukaan lyhyitä päiväunia, ja se toimii kohdallani hyvin. Riittävä lepo on tärkeää, sillä väsyneenä tuntuu kuin menettäisin kontrollin itsestäni. Minun on vaikea keskittyä ja arvioida omaa käytöstäni. Saan energiaa muiden ihmisten seurasta ja rentoudun usein myös hyvän ruuan parissa.”

Liikun

”Liikunta on lähes aina ollut läsnä elämässäni. Lapsena pelasin jalkapalloa naisten liigassa ja kun muutin 19-vuotiaana Englantiin, hurahdin täysin capoeiraan, brasilialaiseen tanssia ja kamppailulajeja yhdistelevään liikuntalajiin. Sittemmin olen harrastanut muun muassa juoksua ja breakdancea. Juoksin joskus maratoninkin ja treenasin siihen tosissani. Tällä hetkellä elän vauva-arkea, joten liikunnalle ei jää ylimääräistä aikaa. Yritän vain pitää peruskuntoani yllä venyttelemällä ja kävelemällä paljon. Urheilisin enemmän jos ehtisin, sillä liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvointini kannalta tärkeää. Se laittaa energiani liikkeelle ja pitää mieleni voimissaan. Ennen treenaamiseni oli paljon tavoitteellisempaa, mutta nyt minua kiinnostavat enemmän tasapainoinen keho ja mieli kuin isot lihakset.” 

Kuva: Aki Roukala

 

 

Lena Dunhamn on valittu tähdittämään alusvaatekampanjaa yhdessä Girls-kollegansa Jemima Kirken kanssa. 

Uusseelantilainen alusvaatemerkki Lonely Lingerie on yhdistänyt voimansa Girls-tähtien Lena Dunhamin, 30, ja Jemima Kirken, 31, kanssa. Tuoreessa kampanjassa kaksikko esiintyy täysin käsittelemättömissä alusvaatekuvissa, jotka välittävät erinomaisesti Lonely Lingerien sanomaa: jokaisen naisen pitäisi uskaltaa ilmaista itseään vapaasti, eikä alusvaatemallien pitäisi edustaa vain yhdenlaista vartalotyyppiä.

Lena onkin vahvasti liiallista kuvankäsittelyä vastaan. Viime talvena Lena riitautui Espanjalaisen El Pais Tentaciones -lehden kanssa, jonka maaliskuun kantta hän tähditti. Lehden kansi ei kuitenkaan Lenaa miellyttänyt, sillä hänen mielestään kuvaa oli käsitelty liikaa - niin paljon, että hän tunsi olonsa epämukavaksi ja -aidoksi. Suorasanainen nainen avautui asiasta kärkkäästi Instagram-postauksessaan.

"Olen otettu siitä, että olen kannessanne ja hyvin onnellinen, että käytitte @ruvenafanador'in ottamaa kuvaa. Hän saa minut aina tuntemaan oloni upeaksi. MUTTA tämä EI ole sitä, miltä kroppani näyttää tai tulee koskaan näyttämään – sitä on photoshopattu normaaliakin enemmän. Jos tykkäätte siitä, mitä teen, miksi ette olisi rehellisiä lukijoillenne? Rakkaudella, Lena", hän tilitti tuolloin. 

Katso kauniit Lonely Lingerie -kampanjan kuvat alta! 

Kuvat: MVPhotos, Lonely Girls Project