Kiinteämmät lihakset ja pirteämpi meno lenkkipolulla – olisiko ne mahdollista saada pillereitä ja jauheita napsimalla? Selvitimme, mistä ravintolisistä on tutkitusti hyötyä.

Ravintolisiin pätee yksi helposti muistettava fakta: jos ruokavaliosi on terveellinen ja monipuolinen, purkista otettavista lisäravinteista ei todennäköisesti ole hyötyä terveydellesi. Tiettyjen ravintoaineiden riittävä saanti voi kuitenkin olla haastavaa, joten on muutamia ravintolisiä, joiden purkista ottamista kannattaa harkita, jos huomaa kuuluvansa tiettyyn riskiryhmään. Myös kestävyys- ja voimaharjoittelijoille joistain ravintolisistä on tutkitusti hyötyä.

Ravitsemustutkija Jaakko Mursu muistuttaa, ettei ravintolisien napsimista varmuuden vuoksi suositella.

– Niiden hyödyistä ei ole olemassa tutkimusnäyttöä. Lisäksi useimpien valmisteiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä, joten periaatteessa mikä tahansa yhdiste suurina annoksina ja pitkän aikaa nautittuna voi olla haitallinen.

Itselleen tarpeellisten ravintolisien löytämisestä tekee haastavaa se, että olotilan muutoksista ei voi vetää suoraa syy-seuraus-yhteyttä mihinkään yksittäiseen ravintoaineeseen. Syitä vaikkapa väsymykseen tai vetämättömyyteen voi olla monia, ja ensisijaisesti apua kannattaa lähteä etsimään elintapojen korjaamisesta. Unirytmi, terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat varmasti tehokkaammin kuin yksikään pilleri. Oireiden takana voi olla myös jokin sairaus, jolloin on tärkeää hakeutua lääkäriin.

– Monien ravintoaineiden puutokset eivät aiheuta oireita lyhyellä aikavälillä, vaan vasta useiden kuukausien, vuosien tai jopa vuosikymmenien jälkeen, Mursu kertoo.

Helpoin tapa pysyä terveenä onkin siis tsekata lautasen sisältö kuntoon ja huolehtia, että oma ruokavalio on terveellinen ja siinä on oikea määrä tarvittavia ravintoaineita.

Hyvinvoinnin ylläpitämiseksi: 

Folaatti

Puoli kiloa päivässä – tuttu rallatus, mutta sisältää asiaa. Folaattia saa erityisesti vihreistä kasviksista ja palkokasviksista, joten jos kasvisten käyttö jää alle suositellun puolen kilon, folaatin saanti voi olla vaarassa. Folaatin puute voi johtaa anemiaan ja raskaana olevilla sikiövaurioihin. Ravintolisissä folaattia on foolihappona. Sen käyttö kannattaa, jos saanti jää muuten vähäiseksi tai jos suunnitelmissa on raskaaksi tuleminen.

D-vitamiini

D-vitamiinin vaikutuksia terveyteen on tutkittu paljon, ja sen puutos on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään ja verenkiertotauteihin. Riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa siis huolehtia terveyden ylläpitämiseksi. Merkittävimpiä lähteitä ovat kala ja vitaminoidut maitotuotteet sekä auringonvalo. Suomessa auringosta saa riittävästi D-vitamiinia vain kesäkuukausina. Pillerinä otettava lisä-D on siis suositeltavaa etenkin talvella. Jatkuvassa käytössä 100 mikrogramman annos päivässä on todettu turvallisen D-vitamiiniannoksen ylärajaksi aikuisilla. Suositeltava annos on kuitenkin huomattavasti pienempi 7,5–20 mikrogrammaa iästä riippuen.

Jodi

Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien tuotantoon, jotka puolestaan säätelevät aineenvaihduntaa. Puutos aiheuttaa kilpirauhasen laajentumista eli struumaa. Jodia saa maidosta, maitovalmisteista ja jodioidusta ruokasuolasta. Jos niiden käyttö on niukkaa, jodia voi ottaa ravintolisänä.

Sali- ja kestävyystreenin tueksi:

Kreatiini

Kreatiinilla on tärkeä rooli lihasten energiataloudessa, ja se parantaa suorituskykyä korkean intensiteetin lihastreenissä. Sen puute ei aiheuta terveysongelmia, mutta se voi hidastaa kehitystä salilla. Kreatiini onkin yksi ainoista ravintolisistä, josta on todistetusti hyötyä voima- ja fitness-harrastajille. Kreatiinia saa lähinnä lihasta ja kalasta, ja sitä muodostuu myös ihmisen sisäelimissä. Erityisesti kasvissyöjille kreatiinin saanti ravinnosta on haasteellista. Lihansyöjienkin pitäisi syödä lihaa ja kalaa yllättävän paljon, jotta kreatiinivarastot saisi täyteen. Varastoja voi täydentää kuureittain nautitulla kreatiiniravintolisällä. Tutkimusten mukaan turvallinen lisäkreatiinin päiväannos on noin 3 g.

Kofeiini

Vanha tuttu kofeiini on hyödyksi erityisesti kestävyysurheilijoille, sillä se parantaa kestävyyttä. Voit nauttia ennen treeniä esimerkiksi kofeiinia sisältävän latausjuoman. Jos kofeiinia saa runsaasti jo valmiiksi, lisäannoksesta ei välttämättä ole hyötyä. Maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi kahvinjuontia tulee hetkellisesti vähentää. Usein hyödyt saavutetaan vähentämällä kahvinjuontia päivän tai parin ajaksi.

Hiilihydraatti

Kestävyyslajien harrastajat voivat hyötyä myös erilaisista hiilihydraattivalmisteista, jotka parantavat kestävyyttä. Elimistön hiilihydraattivarastot ovat nimittäin rajalliset ja riittävät vain noin 1,5–2 tuntia kestävään suoritukseen. Hiilihydraattien nauttiminen treenin jälkeen täydentää varannot ja nopeuttaa palautumista. Hiilihydraattiravintolisät ovat käteviä antamaan riittävästi energiaa oikeaan aikaan, mutta saman hyödyn saa toki ihan oikeastakin ruuasta.

Vegaaneille:

B12-vitamiini

Vegaanit tarvitsevat B12-vitamiinia ravintolisänä, sillä sitä saa käytännössä ainoastaan eläinkunnan tuotteista: maksasta, kalasta, lihasta ja maidosta. Puutosoireet eivät aina ole näkyviä, ja toisilla oireiden ilmaantuminen voi kestää hyvinkin pitkään. Puutosoireita ovat muun muassa raajojen pistely tai kihelmöinti sekä väsymys. Vakava puutos voi aiheuttaa anemiaa sekä vaurioittaa hermostoa. 

Lähteinä jutussa: Ravitsemustutkija Jaakko Mursu, FT (ravitsemusepidemiologia), laillistettu ravitsemusterapeutti, akatemiatutkija, dosentti ja liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmi sekä ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen, Duodecim Terveyskirjasto.

Kuva: iStock

Vaikka kasvissyönti on tällä hetkellä yhtä suuri muoti-ilmiö kuin bombertakki, ei ruokavaliota kannata muuttaa yleisen painostuksen alla hetken mielijohteesta. Kasvissyönti on elämänmittainen reissu.

Kun puheenaiheet sinun ja uuden Tinder-deittisi välillä seuraavan kerran loppuvat kesken, kysy deitiltäsi mitä hän syö. Ruoka on asia, josta jokaisella on oma järkkymätön mielipide. Tämän sain huomata, kun runsas vuosi sitten kerroin perheelleni ja ystävilleni, että olen päättänyt vähentää kanan ja punaisen lihan käyttöä ruokavaliossani. Sain vastaani kysymystulvan: mitä sinä sitten syöt, miten saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, miksi ihmeessä sinä teet näin?

Syitä on kolme: se etten vain yksinkertaisesti pidä lihasta saati osaa valmistaa sitä, eettisyys sekä terveys. Viimeksi mainitsemani on isoin syy. Olin viisi vuotta kärsinyt korkeasta kolesterolista ja koska sairastan ykköstyypin diabetesta, joka ottaa muutenkin verisuonten päälle, ei korkea kolesteroli ole ollenkaan hyvä juttu. Kokeilin vuosien varrella niin liikunnan lisäämistä, punariisikapseleita kuin kolesterolia alentavia tuotteitakin, mutta mistään ei ollut hyötyä. Lääkärini pelotteli minua sanomalla, että jos arvo ei ensi verikokeisiin mennessä laske, lähden vastaanotolta kolesterolilääkeresepti kourassani. Olin kuullut monien kolesterolilääkkeiden aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia, joten pelkkä ajatuskin lääkepakosta sai minut voimaan pahoin.

Päädyin erään toimeksiannon kautta kirjoittamaan juttua myyteistä, joita terveelliseen ravintoon liittyy. Minun perheessäni on aina syöty paljon kasviksia, mutta vastavuoroisesti myös ajateltu, ettei ihminen pysy tolpillaan, jos ruuassa ei ole lihaa. Tarkemmin asiaa tutkittuani tämä vaikutti olevan suomalaisten keskuudessa melko yleinen ajatusmaailma. Haastattelemani ravintoterapeutti kertoi, että suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.  Kauhistuin. Päässäni pyörivät kaikki edellisellä viikolla syödyt nakit, ravintolapihvit sekä 400 gramman jauhelihapaketti, joka minulla ja miehelläni oli tapana pistellä poskeen harva se päivä.

Aloin lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossani pikkuhiljaa. Ensin en enää käyttänyt leikkeleitä leivän päällä. Ostin keittokirjan, joka sisältää 500 salaattireseptiä ja aloin systemaattisesti kokeilla niitä kerran viikossa. Ahmin netistä erilaisia kasvisruokareseptejä ja tutustuin matkalla niin soijaan, tofuun kuin linsseihinkin. Pian huomasin syöväni lihaa enää kerran viikossa, sitten en ollenkaan. Lääkärin vastaanotolta lähdin kolesterolilääkereseptiä kevyemmin kantamuksin, sillä LDL- kolesterolini eli toisin sanoen paha kolesterolini oli laskenut 0,5 %.

Näkyvimmän muutoksen olen huomannut hiuksissani ja kynsissäni. Minulla on aina ollut ohuet, katkeilevat ja helposti takkuuntuvat hiukset. Siksi päätin jokunen vuosi sitten leikata ne lyhyeksi. Nyt ravaan jatkuvasti kampaajalla siistimässä kuontaloani, jotta malli pysyisi hyvänä. Ennen pienimmästäkin kolahduksesta katkeilleet kynteni eivät enää mene millään poikki. Tämän sain huomata karvaasti, kun löin sormeni ovenpieleen. Rytäkässä pitkä kynteni irtosi kynsilihasta, mutta ei siltikään katkennut. Auts!

Olotilassani en ole huomannut mitään dramaattista muutosta. Jos olisin jättänyt punaisen lihan ja kanan pois kertarysäyksellä, olisin todennäköisesti huomannut eron, eikä se välttämättä olisi ollut positiivinen. Syyskuun alussa laulaja SAARA eli Sara Forsberg kertoi entisenä lihan hekumoijana siirtyneensä vegaaniksi ja nyt lokakuussa hän kertoi luopuneensa vegaanisesta ruokavaliosta huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Lihansyöjästä kasvissyöjäksi muuttuminen ei ole kropalle mikään pikkujuttu ja siksi ruokavaliomuutos on tehtävä porrastetusti omaa kehoaan kuunnellen, vaikka arvot ja yleinen suuntaus kuinka huutaisi vastaan. Itsekin kuulen välillä irvailua siitä, miksi edelleen syön kalaa ja käytän kananmunia sekä maitotuotteita, jos haluan leikkiä maailmaa parantavaa hippiä. Tällaiset sanat tuntuvat totta kai pahalta, mutta toisaalta tiedän, että näin sanovat eivät tiedä ajatusmaailmastani paljonkaan. Huonoa omatuntoa en pode, sillä tärkeintä on, että itse tiedän mitä teen ja se tuntuu minusta hyvältä. Etenen hitaasti askel kerrallaan ja vaikka matka kasvissyöjäksi on minun osaltani vielä kesken, enkä edes tiedä missä maali on, tiedän olevani minulle oikealla tiellä.

Katso SAARAn video alta!

Kuva: iStock

Go Queen B!

Beyoncé kertoo Ivy Park -mallistonsa kampanjavideolla, mikä kannustaa häntä jatkamaan fyysisesti uuvuttavissa tilanteissa.

 - Sillä hetkellä, kun olen antamassa periksi, kuvittelen mielessäni ne ihmiset, joita rakastan kaikista eniten. Mietin heitä, ihan sama missä he ovat. Kuvittelen juoksevani heitä kohti. Näen, miten he hymyilevät ja ovat ylpeitä minusta, Beyoncé kertoo videolla. 

Videolla nähdään laulajan huikeisiin asentoihin venyvän kropan lisäksi myös otteita Formation World Tourilta ja vilahduksia Jay Z:sta ja Blue Ivysta

Katso mainos alta!

Laulaja-lauluntekijä Mariska, 37, tavoittelee tasapainoista mieltä ja kehoa. Nykyisiin ruokailutottumuksiinsa hän kuitenkin toivoo muutosta.

Syön

”Olen suurimmaksi osaksi kasvissyöjä, vaikka joskus ruuan joukkoon saattaa eksyä mereneläviä. Välillä olen karsinut syömisiäni jättämällä pois myös maidon, viljat ja sokerit. Pieni ryhtiliike tekee hyvää, ja ruokavalion siivoaminen tasaisin väliajoin kohentaa oloa huomattavasti. Olen aina tykännyt syödä terveellisesti. Joskus olen kokeillut detox-kuurejakin, mutta dieetit vaativat tietoista sitoutumista. Syön tällä hetkellä hyvin epäsäännöllisesti, mutta yritän tankata mahdollisimman hiilihydraattipitoista ruokaa. Aion tulevaisuudessa kiinnittää ruokarytmin tasaisuuteen enemmän huomiota.”

Lepään

”Olen aamuihminen, enkä ole koskaan ollut kova nukkumaan. Pärjään lyhyillä yöunilla ja ennen saatoin herätä joka aamu kello viideltä. Nykyään otan mahdollisuuksien mukaan lyhyitä päiväunia, ja se toimii kohdallani hyvin. Riittävä lepo on tärkeää, sillä väsyneenä tuntuu kuin menettäisin kontrollin itsestäni. Minun on vaikea keskittyä ja arvioida omaa käytöstäni. Saan energiaa muiden ihmisten seurasta ja rentoudun usein myös hyvän ruuan parissa.”

Liikun

”Liikunta on lähes aina ollut läsnä elämässäni. Lapsena pelasin jalkapalloa naisten liigassa ja kun muutin 19-vuotiaana Englantiin, hurahdin täysin capoeiraan, brasilialaiseen tanssia ja kamppailulajeja yhdistelevään liikuntalajiin. Sittemmin olen harrastanut muun muassa juoksua ja breakdancea. Juoksin joskus maratoninkin ja treenasin siihen tosissani. Tällä hetkellä elän vauva-arkea, joten liikunnalle ei jää ylimääräistä aikaa. Yritän vain pitää peruskuntoani yllä venyttelemällä ja kävelemällä paljon. Urheilisin enemmän jos ehtisin, sillä liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvointini kannalta tärkeää. Se laittaa energiani liikkeelle ja pitää mieleni voimissaan. Ennen treenaamiseni oli paljon tavoitteellisempaa, mutta nyt minua kiinnostavat enemmän tasapainoinen keho ja mieli kuin isot lihakset.” 

Kuva: Aki Roukala

 

 

Lena Dunhamn on valittu tähdittämään alusvaatekampanjaa yhdessä Girls-kollegansa Jemima Kirken kanssa. 

Uusseelantilainen alusvaatemerkki Lonely Lingerie on yhdistänyt voimansa Girls-tähtien Lena Dunhamin, 30, ja Jemima Kirken, 31, kanssa. Tuoreessa kampanjassa kaksikko esiintyy täysin käsittelemättömissä alusvaatekuvissa, jotka välittävät erinomaisesti Lonely Lingerien sanomaa: jokaisen naisen pitäisi uskaltaa ilmaista itseään vapaasti, eikä alusvaatemallien pitäisi edustaa vain yhdenlaista vartalotyyppiä.

Lena onkin vahvasti liiallista kuvankäsittelyä vastaan. Viime talvena Lena riitautui Espanjalaisen El Pais Tentaciones -lehden kanssa, jonka maaliskuun kantta hän tähditti. Lehden kansi ei kuitenkaan Lenaa miellyttänyt, sillä hänen mielestään kuvaa oli käsitelty liikaa - niin paljon, että hän tunsi olonsa epämukavaksi ja -aidoksi. Suorasanainen nainen avautui asiasta kärkkäästi Instagram-postauksessaan.

"Olen otettu siitä, että olen kannessanne ja hyvin onnellinen, että käytitte @ruvenafanador'in ottamaa kuvaa. Hän saa minut aina tuntemaan oloni upeaksi. MUTTA tämä EI ole sitä, miltä kroppani näyttää tai tulee koskaan näyttämään – sitä on photoshopattu normaaliakin enemmän. Jos tykkäätte siitä, mitä teen, miksi ette olisi rehellisiä lukijoillenne? Rakkaudella, Lena", hän tilitti tuolloin. 

Katso kauniit Lonely Lingerie -kampanjan kuvat alta! 

Kuvat: MVPhotos, Lonely Girls Project