Ratkaisu moniin ongelmiin voi löytyä jääkaapin sisältöä viilaamalla. Mutta mistä tietää, mikä ruokavalio sopii itselle? Kokeilemalla, vakuuttavat viisi oman tapansa syödä löytänyttä naista. 

Gluteeniton 

Kenelle?

Vielä muutama vuosi sitten gluteenittomista ruuista eivät olleet kuulleet muut kuin keliaakikot. Nykyään yksi jos toinenkin välttelee vehnän, rukiin ja ohran sisältämää gluteenia ruokavaliossaan.

– Keliaakikoille gluteeni aiheuttaa kipeitä vatsavaivoja, mutta nykytiedon mukaan se voi aiheuttaa oireita myös ilman keliakiaa, jolloin puhutaan gluteeniherkkyydestä, kertoo ravitsemusasiantuntija Jan Verho.

Huomioi tämä:

Vatsakivuista kärsivän kannattaa suunnata lääkärille keliakiatestiin ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista. Myöhemmin diagnoosin teko edellyttää uutta pitkäkestoista gluteenialtistusta, ja se voi olla vatsavaivaiselle vaikeaa.

”Gluteenin poisjättäminen auttoi pahoihin päänsärkyihin, joista kärsin aiemmin viikoittain, vaikkei minulla virallisesti keliakiaa olekaan. Pääsin myös eroon turvotuksesta ja pöhöttyneestä olosta ja tunsin olevani täynnä energiaa. Fiilikseni paranemiseen vaikutti varmasti myös koko ruokailutapojeni muutos. Tuolloin kauppojen valikoimissa ei ollut juurikaan gluteenittomia tuotteita, joten jätin pizzat, pastat ja einekset pois ja ryhdyin kokkaamaan itse. Aluksi välttelin viljoja, joten ruokavalioni oli puhtaampi kuin nykyään. Epäterveellistä höttöruokaa löytyy nyt gluteenittomanakin, joten ei kannata haksahtaa siihen, että gluteenittomuus itsessään takaisi terveellisen ruokavalion tai automaattisen laihtumisen.”-  Emmi-Liia Sjöholm, gluteenittomalla ruoka-valiolla 7 vuotta

Vegaani

Kenelle?

– Eettiset syyt, kuten eläinten hyvinvointi ja ilmaston lämpeneminen, ovat paras peruste noudattaa täysin vegaanista ruokavaliota. Terveyden kannalta erinomainen vaihtoehto on sellainen kasvisruokavalio, johon kuuluvat myös maitovalmisteet ja kala, Verho kertoo. Oikein toteutettuna kasvispainotteinen ruokavalio voi vähentää monien elintapasairauksien riskiä.

Huomio tämä:

Kaikki vegaaniseen ruokavalioon mahtuvat ruoka-aineet eivät ole automaattisesti terveellisiä. Puhdas vegaaniruokavalio ei sisällä lainkaan B12-vitamiinia, joten vegaanin on muistettava ottaa se purkista. Puutetta voi tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä, proteiinista ja pitkäketjuisista omega-3-rasvahapoista.

Jätin lihan ja kalan jo teininä, mutta söin kuitenkin maitoa ja kananmunia. Halusin ryhtyä vegaaniksi, koska koin eläinten kohtelun maidon ja kananmunien tuotannossa eettisesti kestämättömäksi. Lykkäsin kuitenkin päätöstä vuosia, koska ajattelin sen olevan liian hankalaa. Viimeisenä opiskeluvuotenani ryhdyin viimein vegaaniksi ja huomasin, ettei se erityisen hankalaa ollutkaan. Rutiinit löytyivät nopeasti, ja opin muistamaan, mitkä tuotteet ovat vegaanisia. Fyysisessä voinnissani en huomannut juurikaan eroa entiseen. Ehkä siksi, että muutos oli niin vähittäinen, enkä syönyt hirveästi eläinperäisiä tuotteita aiemminkaan. Vegaaniksi ryhtyessäni harjoittelin maratonia varten, mutta en huomannut eroa jaksamisessani. Ehkä henkisellä tasolla auttoi, että elin viimein periaatteideni mukaan.”- Ansku Holstila, vegaani 3,5 vuoden ajan

Maidoton

Kenelle?

Jos käytät paljon maitoa ja vatsasi oireilee, eikä laktoosittomiin maitotuotteisiin siirtyminen auta, voi maidon välttämisestä olla apua. Jo maitotuotteiden käytön vähentäminen voi auttaa. Monet kertovat maidon välttelyn auttaneen myös esimerkiksi iho-ongelmiin.

Huomioi tämä:

Maidon välttämisestä varmuuden vuoksi ei ole tutkittua hyötyä. Maidotonta ruokavaliota noudattavan tulee kiinnittää huomiota kalsiumin saantiin.

Minulla on aina ollut herkkä vatsa, mutta viisi vuotta sitten se alkoi kenkkuilla todella pahasti. Juoksin yksityisillä työterveyslääkäreillä lähes kaksi vuotta, mutta allergiaa tai muuta syytä oireille ei löytynyt. Lopulta aloin ruokaterapeutin avulla seurata ruokavalioni aiheuttamia reaktioita yksityiskohtaisesti ja sain kehotuksen kokeilla täysin maidotonta linjaa. Ei kestänyt kauaa, kun oloni parani ja elämänlaatuni palasi suhteellisen normaaliksi. Nykyään voin syödä monipuolisesti kaikkea paitsi maitotuotteita. Ennen en syönyt punaista lihaa, mutta koska maidon välttelyssä on jo tarpeeksi hommaa, liha on palannut ruokavaliooni. Ruokavalion ansiosta voin elää normaalia elämää, kun vatsa on paljon harvemmin sekaisin, kipeä tai turvonnut. Lääkäri kehotti seuraamaan kolesteroliarvoja, mutta maidottoman ruokavalion jälkeen nekin ovat olleet esimerkillisiä, koska kovia rasvoja tulee syötyä paljon vähemmän.” Eira Heinämies, ilman maitotuotteita 2,5 vuotta

Proteiinipitoinen

Kenelle?

Jos proteiinia saa ruokavaliosta normaalien suositusten mukaisesti, ei sen lisäämisestä ruokavalioon ole yleensä mitään hyötyä. Tarve on kuitenkin yksilöllinen, ja esimerkiksi paljon urheilevat tarvitsevat tavallista enemmän proteiinia. Myös laihduttajan ja vegaanin kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalion proteiinipitoisuuteen.

Huomioi tämä:

Proteiinin tankkaajien tavallisin ongelma on, että sen kustannuksella karsitaan muiden terveellisten ravintoaineiden saantia. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä suuri proteiininsaanti voi kiihdyttää vajaatoiminnan etenemistä.

– Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että proteiini edistää terveyttä, jos se on peräisin kasvikunnasta, ravitsemusasiantuntija Verho kertoo.

”Aloin lisätä proteiinia ruokavaliooni lukioikäisenä ja aluksi olin ihan hakoteillä. Ruokavalioni koostui karrikoiden pelkästä maitorahkasta, mikä johti tietysti siihen, etten voinut kovin hyvin. Sittemmin olen löytänyt tasapainon syömiseeni, eikä minun tarvitse miettiä sitä arjessa sen kummemmin: syön laadukasta ruokaa silloin kun on nälkä. Ruoka vaikuttaa olooni todella paljon, ja huomaan heti, jos olen syönyt huonosti. Jos syön jonkin pienen sokeripommin päivän aikana, se ei hetkauta oloani suuntaan tai toiseen, mutta isommat lipsahdukset kyllä tuntuvat krapulana jälkeenpäin.” Janni Hussi, proteiini-pitoisella ruokavaliolla 8 vuotta

Vähähiilihydraattinen

Kenelle?

Lisätyn sokerin ja puhdistetun viljan välttäminen on hyväksi lähes jokaiselle. Puhdasoppisen vhh-ruokavalion terveellisyys riippuu siitä, miten ruokavaliokokonaisuus on koostettu. Tavanomaiseen syömiseen verrattuna vähähiilihydraattinen voi olla parempi, jos se sisältää paljon kasviksia, kuituja ja pehmeää rasvaa.

Huomioi tämä:

Usein kuulee, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on auttanut laihtumaan. Näin voikin olla, mutta palaaminen tavalliseen syömiseen tuo kilot yleensä takaisin. Tavoitteellisesti liikkuvalla liian vähäinen hiilihydraattien saanti voi huonontaa suorituskykyä ja vastustuskykyä.

Kokeilin vähähiilihydraattista ruokavalioa kesällä 2011, koska toivoin sen auttavan minut irti hiilihydraattikoukusta. Ajattelin palaavani kohtuulliseen pastan ja leivän syömiseen kokeiluni jälkeen, mutta toisin kävi. Ruokavalio toimi kuin unelma. Vieroittuessani viljasta, sokerista ja muista nopeista hiilihydraateista, huomasin, etten enää kaivannutkaan niitä. Turvotus ja muut vatsa- ja suolisto-oireet jäivät kokonaan pois. Minulla oli ennen verensokerin laskuun liittyvää päänsärkyä ja heikotusta, mutta oireet ovat kadonneet kokonaan. Vhh sai minut oivaltamaan, että ruoka on muutakin kuin polttoainetta. Kun leipä ja pasta oli pakko jättää pois, minusta kuoriutui luova ja idearikas kokki. Olen treenannut salilla 11 vuotta, eikä vhh-ruokavalioni ole vaikuttanut sen sujumiseen. Vasta kun aloitin juoksuharrastuksen, huomasin, että jos söin suuren hiilihydraattimäärän ennen treeniä, suoritustasoni nousi.”-Karkkipäivä-bloggaaja Sanni, vhh-ruokavaliolla 5 vuotta

Kaikki kuvat: Julia Toivola

Vaikka kasvissyönti on tällä hetkellä yhtä suuri muoti-ilmiö kuin bombertakki, ei ruokavaliota kannata muuttaa yleisen painostuksen alla hetken mielijohteesta. Kasvissyönti on elämänmittainen reissu.

Kun puheenaiheet sinun ja uuden Tinder-deittisi välillä seuraavan kerran loppuvat kesken, kysy deitiltäsi mitä hän syö. Ruoka on asia, josta jokaisella on oma järkkymätön mielipide. Tämän sain huomata, kun runsas vuosi sitten kerroin perheelleni ja ystävilleni, että olen päättänyt vähentää kanan ja punaisen lihan käyttöä ruokavaliossani. Sain vastaani kysymystulvan: mitä sinä sitten syöt, miten saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, miksi ihmeessä sinä teet näin?

Syitä on kolme: se etten vain yksinkertaisesti pidä lihasta saati osaa valmistaa sitä, eettisyys sekä terveys. Viimeksi mainitsemani on isoin syy. Olin viisi vuotta kärsinyt korkeasta kolesterolista ja koska sairastan ykköstyypin diabetesta, joka ottaa muutenkin verisuonten päälle, ei korkea kolesteroli ole ollenkaan hyvä juttu. Kokeilin vuosien varrella niin liikunnan lisäämistä, punariisikapseleita kuin kolesterolia alentavia tuotteitakin, mutta mistään ei ollut hyötyä. Lääkärini pelotteli minua sanomalla, että jos arvo ei ensi verikokeisiin mennessä laske, lähden vastaanotolta kolesterolilääkeresepti kourassani. Olin kuullut monien kolesterolilääkkeiden aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia, joten pelkkä ajatuskin lääkepakosta sai minut voimaan pahoin.

Päädyin erään toimeksiannon kautta kirjoittamaan juttua myyteistä, joita terveelliseen ravintoon liittyy. Minun perheessäni on aina syöty paljon kasviksia, mutta vastavuoroisesti myös ajateltu, ettei ihminen pysy tolpillaan, jos ruuassa ei ole lihaa. Tarkemmin asiaa tutkittuani tämä vaikutti olevan suomalaisten keskuudessa melko yleinen ajatusmaailma. Haastattelemani ravintoterapeutti kertoi, että suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.  Kauhistuin. Päässäni pyörivät kaikki edellisellä viikolla syödyt nakit, ravintolapihvit sekä 400 gramman jauhelihapaketti, joka minulla ja miehelläni oli tapana pistellä poskeen harva se päivä.

Aloin lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossani pikkuhiljaa. Ensin en enää käyttänyt leikkeleitä leivän päällä. Ostin keittokirjan, joka sisältää 500 salaattireseptiä ja aloin systemaattisesti kokeilla niitä kerran viikossa. Ahmin netistä erilaisia kasvisruokareseptejä ja tutustuin matkalla niin soijaan, tofuun kuin linsseihinkin. Pian huomasin syöväni lihaa enää kerran viikossa, sitten en ollenkaan. Lääkärin vastaanotolta lähdin kolesterolilääkereseptiä kevyemmin kantamuksin, sillä LDL- kolesterolini eli toisin sanoen paha kolesterolini oli laskenut 0,5 %.

Näkyvimmän muutoksen olen huomannut hiuksissani ja kynsissäni. Minulla on aina ollut ohuet, katkeilevat ja helposti takkuuntuvat hiukset. Siksi päätin jokunen vuosi sitten leikata ne lyhyeksi. Nyt ravaan jatkuvasti kampaajalla siistimässä kuontaloani, jotta malli pysyisi hyvänä. Ennen pienimmästäkin kolahduksesta katkeilleet kynteni eivät enää mene millään poikki. Tämän sain huomata karvaasti, kun löin sormeni ovenpieleen. Rytäkässä pitkä kynteni irtosi kynsilihasta, mutta ei siltikään katkennut. Auts!

Olotilassani en ole huomannut mitään dramaattista muutosta. Jos olisin jättänyt punaisen lihan ja kanan pois kertarysäyksellä, olisin todennäköisesti huomannut eron, eikä se välttämättä olisi ollut positiivinen. Syyskuun alussa laulaja SAARA eli Sara Forsberg kertoi entisenä lihan hekumoijana siirtyneensä vegaaniksi ja nyt lokakuussa hän kertoi luopuneensa vegaanisesta ruokavaliosta huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Lihansyöjästä kasvissyöjäksi muuttuminen ei ole kropalle mikään pikkujuttu ja siksi ruokavaliomuutos on tehtävä porrastetusti omaa kehoaan kuunnellen, vaikka arvot ja yleinen suuntaus kuinka huutaisi vastaan. Itsekin kuulen välillä irvailua siitä, miksi edelleen syön kalaa ja käytän kananmunia sekä maitotuotteita, jos haluan leikkiä maailmaa parantavaa hippiä. Tällaiset sanat tuntuvat totta kai pahalta, mutta toisaalta tiedän, että näin sanovat eivät tiedä ajatusmaailmastani paljonkaan. Huonoa omatuntoa en pode, sillä tärkeintä on, että itse tiedän mitä teen ja se tuntuu minusta hyvältä. Etenen hitaasti askel kerrallaan ja vaikka matka kasvissyöjäksi on minun osaltani vielä kesken, enkä edes tiedä missä maali on, tiedän olevani minulle oikealla tiellä.

Katso SAARAn video alta!

Kuva: iStock

Go Queen B!

Beyoncé kertoo Ivy Park -mallistonsa kampanjavideolla, mikä kannustaa häntä jatkamaan fyysisesti uuvuttavissa tilanteissa.

 - Sillä hetkellä, kun olen antamassa periksi, kuvittelen mielessäni ne ihmiset, joita rakastan kaikista eniten. Mietin heitä, ihan sama missä he ovat. Kuvittelen juoksevani heitä kohti. Näen, miten he hymyilevät ja ovat ylpeitä minusta, Beyoncé kertoo videolla. 

Videolla nähdään laulajan huikeisiin asentoihin venyvän kropan lisäksi myös otteita Formation World Tourilta ja vilahduksia Jay Z:sta ja Blue Ivysta

Katso mainos alta!

Laulaja-lauluntekijä Mariska, 37, tavoittelee tasapainoista mieltä ja kehoa. Nykyisiin ruokailutottumuksiinsa hän kuitenkin toivoo muutosta.

Syön

”Olen suurimmaksi osaksi kasvissyöjä, vaikka joskus ruuan joukkoon saattaa eksyä mereneläviä. Välillä olen karsinut syömisiäni jättämällä pois myös maidon, viljat ja sokerit. Pieni ryhtiliike tekee hyvää, ja ruokavalion siivoaminen tasaisin väliajoin kohentaa oloa huomattavasti. Olen aina tykännyt syödä terveellisesti. Joskus olen kokeillut detox-kuurejakin, mutta dieetit vaativat tietoista sitoutumista. Syön tällä hetkellä hyvin epäsäännöllisesti, mutta yritän tankata mahdollisimman hiilihydraattipitoista ruokaa. Aion tulevaisuudessa kiinnittää ruokarytmin tasaisuuteen enemmän huomiota.”

Lepään

”Olen aamuihminen, enkä ole koskaan ollut kova nukkumaan. Pärjään lyhyillä yöunilla ja ennen saatoin herätä joka aamu kello viideltä. Nykyään otan mahdollisuuksien mukaan lyhyitä päiväunia, ja se toimii kohdallani hyvin. Riittävä lepo on tärkeää, sillä väsyneenä tuntuu kuin menettäisin kontrollin itsestäni. Minun on vaikea keskittyä ja arvioida omaa käytöstäni. Saan energiaa muiden ihmisten seurasta ja rentoudun usein myös hyvän ruuan parissa.”

Liikun

”Liikunta on lähes aina ollut läsnä elämässäni. Lapsena pelasin jalkapalloa naisten liigassa ja kun muutin 19-vuotiaana Englantiin, hurahdin täysin capoeiraan, brasilialaiseen tanssia ja kamppailulajeja yhdistelevään liikuntalajiin. Sittemmin olen harrastanut muun muassa juoksua ja breakdancea. Juoksin joskus maratoninkin ja treenasin siihen tosissani. Tällä hetkellä elän vauva-arkea, joten liikunnalle ei jää ylimääräistä aikaa. Yritän vain pitää peruskuntoani yllä venyttelemällä ja kävelemällä paljon. Urheilisin enemmän jos ehtisin, sillä liikunta on kokonaisvaltaisen hyvinvointini kannalta tärkeää. Se laittaa energiani liikkeelle ja pitää mieleni voimissaan. Ennen treenaamiseni oli paljon tavoitteellisempaa, mutta nyt minua kiinnostavat enemmän tasapainoinen keho ja mieli kuin isot lihakset.” 

Kuva: Aki Roukala

 

 

Lena Dunhamn on valittu tähdittämään alusvaatekampanjaa yhdessä Girls-kollegansa Jemima Kirken kanssa. 

Uusseelantilainen alusvaatemerkki Lonely Lingerie on yhdistänyt voimansa Girls-tähtien Lena Dunhamin, 30, ja Jemima Kirken, 31, kanssa. Tuoreessa kampanjassa kaksikko esiintyy täysin käsittelemättömissä alusvaatekuvissa, jotka välittävät erinomaisesti Lonely Lingerien sanomaa: jokaisen naisen pitäisi uskaltaa ilmaista itseään vapaasti, eikä alusvaatemallien pitäisi edustaa vain yhdenlaista vartalotyyppiä.

Lena onkin vahvasti liiallista kuvankäsittelyä vastaan. Viime talvena Lena riitautui Espanjalaisen El Pais Tentaciones -lehden kanssa, jonka maaliskuun kantta hän tähditti. Lehden kansi ei kuitenkaan Lenaa miellyttänyt, sillä hänen mielestään kuvaa oli käsitelty liikaa - niin paljon, että hän tunsi olonsa epämukavaksi ja -aidoksi. Suorasanainen nainen avautui asiasta kärkkäästi Instagram-postauksessaan.

"Olen otettu siitä, että olen kannessanne ja hyvin onnellinen, että käytitte @ruvenafanador'in ottamaa kuvaa. Hän saa minut aina tuntemaan oloni upeaksi. MUTTA tämä EI ole sitä, miltä kroppani näyttää tai tulee koskaan näyttämään – sitä on photoshopattu normaaliakin enemmän. Jos tykkäätte siitä, mitä teen, miksi ette olisi rehellisiä lukijoillenne? Rakkaudella, Lena", hän tilitti tuolloin. 

Katso kauniit Lonely Lingerie -kampanjan kuvat alta! 

Kuvat: MVPhotos, Lonely Girls Project