Muoti- ja kauneustoimittaja Emma kokeili 5 päivän mehupaastoa ja yllättyi.

Olin jo pitkään halunnut kokeille paastoa. Ajatuksessa oli jotakin kiehtovaa ja halusin haastaa itseni ja itsekurini. Kestäisinkö viisi päivää pelkillä mehuilla, yrttiteellä ja vedellä? Ja entä ilman yhden yhtä kahvikupillista? Olin myös kuullut omituisia juttuja ennen paastoa suoritettavista suolihuuhteluista sekä pahanhajuisesta hengityksestä. Viime aikoina minun oli kuitenkin ollut yhä vaikeampi pidättäytyä herkuista, vaikken varsinainen karkkihiiri ole koskaan ollutkaan. Makeat välipalat olivat muuttuneet pikavoitoiksi, jotka toivat hetkittäistä mielihyvää ja energiaa. Räntäsateessa sohva houkutteli enemmän kuin sali. Voisiko paasto palauttaa minut takaisin ruotuun?

Aluksi pitää kuitenkin todeta, ettei paasto missään nimessä ole mikään laihdutusjuttu ja sopii vain ja ainoastaan terveille, aikuisille ihmisille. Koska olin ensi kertalainen päätin aloittaa paastoilun valmiilla paastopaketilla, joita valmistaa esimerkiksi Vogel. Vogelin mukaan ihminen tulee toimeen varsin vähällä ja esimerkiksi intialaisen gurun päivän ateria saattaa koostua vedestä, muutamista hedelmistä ja pähkinöistä. Paaston aikana nautitaan ainoastaan mehuja, joiden energiapitoisuus on pieni, alle 400 kaloria. Elimistö alkaa ottaa tarvitsemansa energian kehon vararavinnosta. Paastotessa elimistöstä myös poistuu kuona-aineita ja myrkkyjä, mikä näkyy ja tuntuu tasapainoisempana olona ja kirkkautena ihossa ja silmissä. Myös veren rasva-arvot tasaantuvat ja suolisto saa levätä, jolloin sen sisältämä bakteerikanta ja limakalvo pääsevät uudistumaan ja tervehtymään.  Paaston vaikutuksista ollaan montaa mieltä. Asiantuntijat ovat jakautuneet kahteen leiriin ja joidenkin lähteiden mukaan paasto rokottaa erityisesti kehon lihasmassaa. Itse kuitenkin uskon, ettei viiden päivän paastolla ole vielä vaikutusta lihaskatoon. Ja kukapa ei haluaisi elää kuin intialainen guru, edes viiden päivän verran?

Vogelin paastopakkaus on koruton pahvilaatikko, joka sisältää 5 puolen litran täysluomumehupulloa, paketillisen kasvisliemikuutioita, pullon molkosan-heratiivistejuomaa,  yrttiteepusseja, kehon puhdistusta tukevaa Cynara-artisokka-uutetta sekä sen kuuluisan suolihuuhtelupussin. Laatikon sisältö saa minut huolestuneeksi ja konkretisoi tulevan projektin haasteet. Tässä on lähes koko seuraavan viikon ravintoni! 

Yksi isoimmista motivaattoreista paaston aloittamiseen omalla kohdallani oli ruokarytmi ja turvonnut, väsynyt olo. Nyt paastottuani uskon, että kuuri toimii oven avauksena terveemmille elämäntavoille ja ohjaa kohti säännöllisempää ruokarytmiä. Oma ruokarytmini kun oli ennen paastoa kaikkea muuta kuin säännöllinen. Jos olet ravintoterapeutti, älä jatka lukemista.

Aamuni alkoi isolla kupilla kahvia, jonka ainoa tarkoitus oli saada silmät auki. Paljon muuta en sitten ennen kello kymmentä suuhuni pistänytkään, josta seurasi raivonälkä lounasaikaan. Työpaikkaruokalan buffet-lounaalla tankkasin huolella, koko rahalla, you know. Seuraavan kerran nälkä tulikin vasta illalla ennen nukkumaan menoa, joka taas nollasi seuraavan aamun ruokahalun. Tunsin itseni jatkuvasti veltoksi ja väsyneeksi.

Ennen paastoa

Ennen varsinaista paaston aloitusta kannattaa ottaa rennosti ja laskeutua paastoon keventämällä ravintoa ja syömällä enemmän kasviksia muutamana päivänä ennen paastoa. Näin myös paasto-oireet lievenevät ja nestemäiseen ravintoon on helpompi tottua. Oma laskeutumiseni olisi voinut olla pidempi. Söin ainoastaan edellisenä päivänä salaattia, hedelmiä ja jogurttia ja join runsaasti vettä. Jostain syystä halusin itsepäisesti aloittaa paaston maanantaina, jotta se loppuisi sopivasti ennen viikonloppua. Kahvin tajusin onneksi jättää pois jo lauantaina. Ohjeiden mukaan myös suoli tulisi tyhjentää ennen ensimmäistä paastopäivää. Tämän rituaalin voi suorittaa käyttämällä pakkauksen huuhtelupussia tai ostamalla apteekista klaubersuolaa. Itse olin erittäin ennakkoluuloinen, mutta päädyin kokeilemaan pussia sunnuntaina. Suolihuuhtelua suositellaan niin ikään ennaltaehkäisemään paasto-oireita, joita ovat muun muassa päänsäryt, heikotus, verensokerinlasku ja ärtymys. Huuhtelukokemus oli yllättävän ok ja enemmän ällöttävää ajatuksen tasolla. Kuriositeettina kerrottakoon, että kevyempi ruokavalio ennen huuhtelua todella kannattaa.

Päivä 1: maanantai

Paastoni ensimmäisenä päivänä olin todella motivoitunut ja päättäväinen. En saanut edes päänsärkyä aamukahvin jättämisestä väliin. Paastopäivä aloitetaan Pure&Happy -yrttiteellä, joka maistui mielestäni kohtuullisen hyvältä sekä laimennetulla ananasmehulla. Mielestäni pakkauksen sisältämät Biottan täysmehut maistuvat melko vahvoilta ja päädyinkin laimentamaan hedelmämehuja reilusti vedellä.  Lisäksi juodaan vettä, johon on sekoitettu maitohappovalmiste Molkosania. Se saa veden maistumaan hieman happamalta. Veteen sekoitetaan myös Cynara-uutetta, joka oli itselleni täysin uusi tuttavuus. Lääkemäisen ja karvaanmakuinen uute ei ollut suosikkini. Töissä korvasin kahvin yrttiteellä, eikä kahvia edes tehnyt mieli. Lounaaksi nautin tomaattimehua ja kasvislientä, johon sekoitin vastahakoisesti Cynara-uutteen. Tomaattimehu maistui hyvältä ja lounaskokemus oli muutenkin yllättävän ”keittomainen”. Iltapäivällä join jälleen ison kupin yrttiteetä. Oli yllättävää, etten tuntenut koko työpäivän aikana nälkää ja olo oli kevyt ja energinen. Kotona tunsin itseni nälkäiseksi vielä illallisenkin jälkeen, joka sisälsi jälleen tomaattimehua ja kasvislientä. Minut valtasi valtava tarve napostella. Sain kuitenkin pidettyä itseni kurissa, enkä sortunut kiinteisiin herkkuihin. Olin selvinnyt ensimmäisestä paastopäivästäni.

Päivä 2: tiistai

Paastoni toinenkin päivä sujui mielestäni mallikkaasti, enkä edelleenkään tuntenut paasto-oireita. Päättäväisyyteni ja sisukkuuteni kantoivat eteenpäin. En halunnut olla luovuttaja, vaikka huomasinkin hajuaistini virittyneen uudelle tasolle. Työkaverini lounasboksi ei ollut koskaan tuoksunut yhtä hyvältä. Illalla, kellontarkka tuttu tarve napostella valtasi taas mielen, eikä paastopaketin tarjoama ”illallinen” millään tuntunut riittoisalta. Aloin tunnistaa kaavan. Olinko sittenkään nälkäinen vai tekikö minun vain mieli herkutella?

 

Päivä 3: keskiviikko

Päivä alkoi jälleen ilman ongelmia. Kevyt aamupala ei ollut minulle ongelma, koska en normaalistikaan ollut tottunut tukevaan ruokaan heti herättyäni. Olin kuullut, että useimmat kokemattomat paastoajat lopettavat juuri kolmantena päivänä. En halunnut tukea tätä tilastoa. Lounasaikaan tunsin itseni kuitenkin heikoksi ja minusta tuntui, ettei työtehoni ollut entisellään. Kasvisliemi-mehu-lounaani piristi hetkellisesti, mutta jo tunnin päästä olo oli jälleen heikko. Kotona sain itseni kiinni itsepetoksesta. Sisäinen ääneni yritti houkutella minua syömään poikaystäväni jogurtin: ”Ei yksi jogurtti pahaa tee”. Lopulta päädyin menemään mahdollisimman aikaisin nukkumaan, jotta olisin lähempänä neljättä päivää.

Päivä 4: torstai

Aamulla tarkastelin ihoani vessan peilistä ja mielestäni se näytti kirkkaammalta. Ennen lounasta pomoni kuitenkin kysyi olenko sairas, ja kommentoi ulkomuotoani harmaaksi. Kommentti saa minut tuntemaan itseni näivettyneeksi ja kyseenalaistamaan koko projektin. Olivatko aistien herkistyminen ja ihon kirkkaus vain toiveajattelua? Ehkä halusin näkyviä tuloksia niin paljon, että keksin ne? Toisaalta oli todella kannustavaa ajatella, että olin voittanut itseni jo kolmena päivänä peräkkäin.

Päivä 5: perjantai

Viimeinen päivä! Olin onnesta soikeana. Olin selvinnyt. Huomasin selvästi kuinka paljon paremmin maistoin ja haistoin asioita, vaikka ravintoni koostui edelleen mehuista ja kasvisliemestä. Toivoin, että suosikkiani, tomaattimehua olisi säästynyt myös viimeisiksi päiviksi, mutta jouduin korvaamaan sen valitettavasti pakkauksen sisältämällä porkkanamehulla, joka oli maistui makeammalta, eikä niin ruokaisalta kuin tomaattimehu. Seuraavalla paastokerralla mehut olisi helppo hankkia erikseen omien makumieltymysten mukaan tai jopa mehustaa itse tuoreista hedelmistä, marjoista ja kasviksista. Oloni oli kevyt ja intouduin jopa joogatunnille, jossa jaksoin tehdä kaikki liikkeet kunnialla. Tuntui, että olisin voinut jatkaa paasto vielä pidempään.

 

Kokeilisinko paastoa uudelleen? Vastaus on kyllä. Mielestäni paaston hyödyt ovat ennen kaikkea henkisiä. Opin itsestäni ja käyttäytymiskaavoistani viidessä päivässä enemmän kuin moni koko elämänsä aikana. Huomasin syöväni usein tilanteissa, joissa minulla onkin todellisuudessa jano. Paasto sai minut taas maistelemaan, aistimaan ja ennen kaikkea arvostamaan ruokaa uudestaan. 

 

 

 

 

Stressistä ei pääse välttämättä eroon, mutta siitä kannattaa tehdä itselleen kaveri. Kokeile näitä keinoja!

Pidä kiinni työajoista

Aikatauluttaminen on tylsää, mutta se toimii. Päivän venyttäminen kääntyy itseään vastaan ja työn jälki huononee. Palaudu vapaa-ajallasi lepäämällä ja virkistäytymällä.

Muista tauot

Pidä kiinni mikrotauoista. Venytä jäseniäsi. Tee happihyppely tai sulje silmät ja hengitä syvään. Stressaavien ajatusten unohtaminen hetkeksi antaa lisäpuhtia.

Tee lista

Tekemättömien tehtävien hahmottaminen kokonaisuutena auttaa hallitsemaan kaaosta. Jos olet listaihminen, kirjoita tekemättömät tehtävät paperille. Jos olet visuaalinen tyyppi, ota puhelimella kuvia tai piirrä mind map.

Avaa suusi

Stressaavista asioista kannattaa puhua ystävien, työkavereiden tai sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat auttaa. Jos työssä on jatkuvaa stressiä, puhu esimiehellesi. Ratkaisu löytyy parhaiten yhdessä. 

Kuva: Imaxtree

Vihersmoothieita, acai-kulhoja ja avokadoleipiä? Onneksi somessa suosittujen hyvinvointitähtien elämään kuuluu muutakin.  

1. "Syön aina kaiken lautasellani olevan ruuan, vaikka minun ei edes tekisi sitä enää mieli. Varsinkin nyt, kun olen raskaana, se kostautuu, sillä ylensyömisestä tulee kauhea olo” kertoo losilainen fitness-guru Massy Arias (@massy.arias), jolla on Instassa yli 2 miljoonaa seuraajaa. 

2. Supersuositun Sweat With Kayla -sovelluksen perustaja Kayla Itsines (@kaylaitsines) pystyy ehkä vastustamaan herkuttelua, mutta on myöntänyt, että on monessa muussa asiassa äärettömän huono sanomaan ei. 

3. "Olin jonkin aikaa koukussa Nutellan syömiseen suoraan purkista", tunnustaa newyorkilainen hyvinvointibloggaaja Alyssa Bossio (@fittlyss). Hei, tämähän kuulostaa tutulta! Vaikka Alyssa on sittemmin päässyt eroon paheestaan poikaystävänsä tuella, nauttii hän edelleen lusikallisen silloin tällöin. Mitä muuta? "Puren kynsiäni ollessani ahdistunut. Ja keskityn liikaa siihen, mitä muut ihmiset tekevät sen sijaan, että keskittyisin itseeni."

4. “Olen viime aikoina kehittänyt epäterveen suhteen Netflixiin,” sanoo Instagramin jooga-tähti Sjana Earp (@sjanaelise). Vaikka rentoutuminen on välillä juuri sitä, mitä keho ja mieli kaipaa, Sjanaa liiallinen pötköttely ahdistaa. "Haluan saada kehoni liikkumaan niin paljon kuin mahdollista, koska se tuntuu hyvältä."

5. “Nautin silloin tällöin kunnon lasin viiniä ja syön pizzaa”, sanoo 21 Day Fix -ohjelman kehittänyt Autumn Calabrese (@autumncalabrese). Autumn kertoo herkuttelevansa pizzalla ja viinillä pari kertaa kuussa, ja on elävä todiste siitä, ettei herkuttelu kaada terveellistä elämää. Haittaakohan, jos pizzaa ja viiniä kuluu viikoittain...?

6. Tone It Up -blogin perustajat Karena ja Katrina (@ToneItUp) kertovat isoimmaksi paheekseen valvomisen, eivätkä siten saa tarpeeksi unta. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuvat: Instagram, Bullspress

 

 

Ovatko voimat jo lopussa, vaikka marraskuu ei ole vielä edes alkanut? Kysyimme asiantuntijoilta, miten pimeästä ajasta selviää kunnialla. 

1. Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä

Säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni ovat tehokkaimmat keinot estää syysuupumus. Valvo valoisa-aika, äläkä ota päivätorkkuja vaan mene mieluummin aikaisemmin yöunille. Jos päivärytmi on sekaisin, kokeile paistatella aamulla hetki kirkasvalon edessä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta estää väsymystä, sillä se aktivoi keskushermostoa ja vapauttaa endorfiinia eli mielihyvähormonia. Kokeile liikuntakuuria, jossa liikut reippaasti tunnin päivässä 10 päivänä peräkkäin.

3. Vältä alkoholia

Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta pikkutunneille venyneestä pikkujouluillasta seuraa helposti pitkä väsymyskierre. Liika alkoholi altistaa väsymykselle, sillä se hidastaa aivosolujen toimintaa ja heikentää huomiokykyä.

4. Tapaa ystäviäsi

Vaihda Snapchat shoppailutuokioon ystäväsi kanssa. Yhdessä tekeminen piristää ja samalla toiselle voi avautua vaikka ärsyttävästä räntäsateesta.

5. Lähde metsäretkelle

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa pelkästään metsän näkeminen ikkunasta virkistää mieltä? Anna aivosoluillesi happikylpy ja kuljeskele hiljaisessa metsässä olostasi nauttien. Luonto paitsi piristää myös lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja pulssia sekä vähentää lihasjännitystä.

6. Kiinnitä huomiota syömiseesi

Iltojen pimetessä saattaa tehdä mieli herkutella. Yletön mässäily saa olon kuitenkin raskaaksi ja väsyneeksi. Kokeile nautiskella välillä hedelmillä ja vihanneksilla. Muista myös syödä säännöllisesti monipuolinen ateria, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Tutkimusten mukaan B- ja C-vitamiinin puutostilat aiheuttavat väsymystä.

7. Vaihda iPhone kirjaan

Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä sammuttaa televisio ja sulkea kännykkä, sillä laitteiden sinertävä valo estää melatoniinin tuotannon aivoissa ja viestittää näin kehollesi, ettei vielä ole nukkumatin aika.

8. Kirjoita ajatuksiasi paperille

Kiire ja stressi väsyttävät, jos aikaa ei löydy pysähtymiselle. Suo itsellesi kiireettömiä hetkiä, jolloin vuodatat ajatuksiasi paperille. Kun päässä pyörivät ajatukset ja tunteet saa hahmoteltua selkeämpään muotoon, on niistä helpompi päästää irti. Rentoudut ja sinulla riittää energiaa muihin asioihin.

9. Innostu sinulle tärkeistä asioista

Pienetkin asiat tuntuvat puuduttavilta, jos arki on liiaksi rutinoitunut. Pohdi, mikä sinua innostaisi ja toisi ihanaa odotuksen tunnetta arjen keskelle. Se voi olla jokin tavoite, jonka haluat saavuttaa, tai mieluisa tekeminen, jolle varaat aikaa joka viikko. Innostuminen lisää energiaa ja tuo mielekkyyttä arkeen.

10. Anna itsellesi lupa levätä

On hyvä muistaa, että rauhalliset ja hieman vähäenergisemmät jaksot kuuluvat normaaliin elämään. Tällöin on parempi antaa kehon levätä. Jos alavireisyys jatkuu pitkään, on hyvä varmistaa, ettei kyse ole vakavasta kaamosmasennuksesta eli talvikuukausina esiintyvästä masennustilasta. Mikäli väsymys ei helpota, etkä enää nauti samoista asioista kuin ennen, hae apua.

Juttua varten haastateltiin psykologi Marika Ketolaa sekä tiedottaja Samuel Salovuorta Suomen Mielenterveysseurasta.
Kuva: iStock

 

Vaikka kasvissyönti on tällä hetkellä yhtä suuri muoti-ilmiö kuin bombertakki, ei ruokavaliota kannata muuttaa yleisen painostuksen alla hetken mielijohteesta. Kasvissyönti on elämänmittainen reissu.

Kun puheenaiheet sinun ja uuden Tinder-deittisi välillä seuraavan kerran loppuvat kesken, kysy deitiltäsi mitä hän syö. Ruoka on asia, josta jokaisella on oma järkkymätön mielipide. Tämän sain huomata, kun runsas vuosi sitten kerroin perheelleni ja ystävilleni, että olen päättänyt vähentää kanan ja punaisen lihan käyttöä ruokavaliossani. Sain vastaani kysymystulvan: mitä sinä sitten syöt, miten saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, miksi ihmeessä sinä teet näin?

Syitä on kolme: se etten vain yksinkertaisesti pidä lihasta saati osaa valmistaa sitä, eettisyys sekä terveys. Viimeksi mainitsemani on isoin syy. Olin viisi vuotta kärsinyt korkeasta kolesterolista ja koska sairastan ykköstyypin diabetesta, joka ottaa muutenkin verisuonten päälle, ei korkea kolesteroli ole ollenkaan hyvä juttu. Kokeilin vuosien varrella niin liikunnan lisäämistä, punariisikapseleita kuin kolesterolia alentavia tuotteitakin, mutta mistään ei ollut hyötyä. Lääkärini pelotteli minua sanomalla, että jos arvo ei ensi verikokeisiin mennessä laske, lähden vastaanotolta kolesterolilääkeresepti kourassani. Olin kuullut monien kolesterolilääkkeiden aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia, joten pelkkä ajatuskin lääkepakosta sai minut voimaan pahoin.

Päädyin erään toimeksiannon kautta kirjoittamaan juttua myyteistä, joita terveelliseen ravintoon liittyy. Minun perheessäni on aina syöty paljon kasviksia, mutta vastavuoroisesti myös ajateltu, ettei ihminen pysy tolpillaan, jos ruuassa ei ole lihaa. Tarkemmin asiaa tutkittuani tämä vaikutti olevan suomalaisten keskuudessa melko yleinen ajatusmaailma. Haastattelemani ravintoterapeutti kertoi, että suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.  Kauhistuin. Päässäni pyörivät kaikki edellisellä viikolla syödyt nakit, ravintolapihvit sekä 400 gramman jauhelihapaketti, joka minulla ja miehelläni oli tapana pistellä poskeen harva se päivä.

Aloin lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossani pikkuhiljaa. Ensin en enää käyttänyt leikkeleitä leivän päällä. Ostin keittokirjan, joka sisältää 500 salaattireseptiä ja aloin systemaattisesti kokeilla niitä kerran viikossa. Ahmin netistä erilaisia kasvisruokareseptejä ja tutustuin matkalla niin soijaan, tofuun kuin linsseihinkin. Pian huomasin syöväni lihaa enää kerran viikossa, sitten en ollenkaan. Lääkärin vastaanotolta lähdin kolesterolilääkereseptiä kevyemmin kantamuksin, sillä LDL- kolesterolini eli toisin sanoen paha kolesterolini oli laskenut 0,5 %.

Näkyvimmän muutoksen olen huomannut hiuksissani ja kynsissäni. Minulla on aina ollut ohuet, katkeilevat ja helposti takkuuntuvat hiukset. Siksi päätin jokunen vuosi sitten leikata ne lyhyeksi. Nyt ravaan jatkuvasti kampaajalla siistimässä kuontaloani, jotta malli pysyisi hyvänä. Ennen pienimmästäkin kolahduksesta katkeilleet kynteni eivät enää mene millään poikki. Tämän sain huomata karvaasti, kun löin sormeni ovenpieleen. Rytäkässä pitkä kynteni irtosi kynsilihasta, mutta ei siltikään katkennut. Auts!

Olotilassani en ole huomannut mitään dramaattista muutosta. Jos olisin jättänyt punaisen lihan ja kanan pois kertarysäyksellä, olisin todennäköisesti huomannut eron, eikä se välttämättä olisi ollut positiivinen. Syyskuun alussa laulaja SAARA eli Sara Forsberg kertoi entisenä lihan hekumoijana siirtyneensä vegaaniksi ja nyt lokakuussa hän kertoi luopuneensa vegaanisesta ruokavaliosta huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Lihansyöjästä kasvissyöjäksi muuttuminen ei ole kropalle mikään pikkujuttu ja siksi ruokavaliomuutos on tehtävä porrastetusti omaa kehoaan kuunnellen, vaikka arvot ja yleinen suuntaus kuinka huutaisi vastaan. Itsekin kuulen välillä irvailua siitä, miksi edelleen syön kalaa ja käytän kananmunia sekä maitotuotteita, jos haluan leikkiä maailmaa parantavaa hippiä. Tällaiset sanat tuntuvat totta kai pahalta, mutta toisaalta tiedän, että näin sanovat eivät tiedä ajatusmaailmastani paljonkaan. Huonoa omatuntoa en pode, sillä tärkeintä on, että itse tiedän mitä teen ja se tuntuu minusta hyvältä. Etenen hitaasti askel kerrallaan ja vaikka matka kasvissyöjäksi on minun osaltani vielä kesken, enkä edes tiedä missä maali on, tiedän olevani minulle oikealla tiellä.

Katso SAARAn video alta!

Kuva: iStock