Kun on kaksi kuukautta ilman alkoholia, oppii, että se on itsestäänselvyys, josta kieltäytyminen tekee ilonpilaajaksi.

Olohuoneessa istuu 17 ihmistä. Osa on minulle täysin vieraita, osan olen nähnyt viimeksi lukiossa. Syömme kermakakkua pahvilautasilta ja puhumme jääkiekosta ja nykyisistä työpaikoista. Keskustelu on vaivaantunutta ja kohteliasta. Sohvapöydälle alkaa kertyä tölkkejä ja pulloja tasaiseen tahtiin, aivan kuin liukuhihnalta, kun kaikki yrittävät päästä eroon hiljaisista hetkistä. Muutama tunti myöhemmin porukka on jo niin humalassa, että yksi vain hymyilee koko ajan, toinen haastaa riitaa, kolmas kutittelee lumoutuneena neljännen jalkapohjaa ja viides avautuu minulle mutkikkaista suhdekuvioistaan. Olen tipattomalla ja ainoa selvin päin oleva ihminen koko mökissä. Alkuillasta minulle tuputetaan juomia (ota nyt, ota edes yksi, miksi et?), sitten innostutaan siitä, että olen autolla (voitko heittää meidät baariin?) ja lopuksi joku uskaltaa kysyä, olenko kenties raskaana. En jaksa selitellä tai puolustautua, hymyilen vain.

Valtiotieteiden tohtorin, biletystä väitöskirjassaan tutkineen Antti Maunun mukaan juominen ei ole itsestäänselvä normi. Normi on se, että kaikkien on oltava samassa jamassa. Jos joku ei juo, sitä tarvitsee heti selitellä.

– Juomattomuus on outoa ja ihmeellistä, siksi siihen pitää olla aina jokin ulkoinen syy. Onko sinulla lääkekuuri, oletko raskaana, eikö puoliso anna juoda? Se, ettei nyt huvita, ei riitä. Pitää olla väkevämpi syy.

Mutta tällä kertaa se saa luvan riittää. Minua ei aidosti huvita. Olen päättänyt olla tipattomalla kahden kuukauden ajan, vilkkaimman juhlakauden yli. Sosiaalisena kokeena ja puhdistuskuurina. Kieltäytyminen on yllättävän helppoa, vaikeampaa on kohdata muiden suhtautuminen ja taistella sitä vastaan, että alkoholi on usein itsestäänselvyys. Sitä on nimittäin kaikkialla.

Hiljainen kuningas

Tavallisesti otan alkoholia aina silloin, kun sitä on tarjolla. Kilistelen skumpalla työtilaisuuksissa ja mitä pimeämmäksi illat tulevat, sitä useammin lasissani on punaviiniä. Kahden kuukauden testini aikana törmään moniin tilanteisiin, joissa kieltäytymiseni harmittaa. Fondue-illallisella on vuoden viiniksi äänestettyä valkkaria ja 85 euron punaviiniä. Ei kiitos. Entä rommitoti flunssaa hillitsemään? Ei kiitos. Kaadan lasini täyteen vettä silloinkin, kun lounastilaisuudessa joku sanoo samassa lauseessa harvinainen ja riesling.

Suomessa nainen kuluttaa alkoholia keskimäärin 11,8 litraa vuodessa. Esimerkiksi Italiassa vastaava luku on 7,2 litraa. Humalahakuinen bilejuominen on yksi tyypillisimmistä juomistilanteista, mutta sen rinnalla on pitkään ollut myös niin kutsuttua pienjuomista. Tiedättehän, viinilasi silloin tällöin, iltasiideri ja saunaolut. Suomalaisten suuren alkoholikulutuksen syitä voi hakea pimeydestä, kylmyydestä, juroudesta ja ujoudesta. Oikeastaan mistä vain.

– Elämä on järjestäytynyt hirveän yksilökeskeiseksi. Vielä 60-luvulla ihmiset olivat vahvasti kiinni erilaisissa yhteisöissä: oli perhe, suku, kylä, talo, kortteli ja työporukka. Bilettäminen täyttää nykyään sen aukon. Olemme oppineet, että se on niitä harvoja tilanteita, milloin voimme ottaa rennosti ja ilmaista itseämme vapaasti. Se tekniikka on ollut käytössä niin pitkään, että ihmiset kasvavat siihen, Maunu pohtii.

Alkoholi on Maunun mukaan aina läsnä. Kuin kunniavieras, joka tulee paikalle, vaikka kukaan ei sitä erikseen kutsu.

– Alkoholi tuppautuu pöytään illan kuninkaana. Se on hyvin hiljainen kaveri, jolla on paljon vaikutusvaltaa.

Mikä nerokas vertaus! Vasta tipattomalla olen törmännyt siihen, miten itsestäänselvästi alkoholi piiloutuu erilaisiin tilanteisiin. Pieni herkullisen näköinen jälkiruoka onkin hyydytettyä Aperol Spritziä ja glögi sittenkin punaviiniglögiä. Mieleeni ei tule edes kysyä, onko höyryävässä glögimukissani alkoholia, mutta toisaalta, tarjoilijakaan ei mainitse asiasta mitään. Toisessa tilaisuudessa en ole vielä ehtinyt riisua edes takkiani, kun käteeni on törkätty jo skumppalasi. Ei minulta kysytä, haluanko, saisiko olla, eikä todellakaan tarjota mitään juhlavaa vaihtoehtoa alkoholille. Vesi pitää hakea itse hanasta, mitään muuta ei ole. Ystäväni kuiskaa, että kilistelet sillä vaan, mutta älä juo sitä. Helpommin sanottu kuin tehty.

Yhdelläkin on väliä

Opin nopeasti, että tipattomuus on yleisesti hyväksyttävää vain yhtenä kuukautena vuodessa. Ehkäisevä päihdetyö Ehyt -järjestön mukaan joka viides alkoholia käyttävistä suomalaisista viettää vuosittain tipatonta tammikuuta, suurin osa heistä on naisia. Kaikki käyvät silloin salilla, lenkkeilevät ja syövät terveellisemmin kuin aikoihin. Kukaan ei kyseenalaista sitä, ettei alkoholi maistu. Dry January on selvästi se järkeenkäypä, ulkoinen syy, josta Maunu jo mainitsikin. Toisin on marraskuun alussa. Pikkujoulukauden alla kerron ystävilleni olevani tipattomalla. Ensimmäinen kommentti irtoaa spontaanisti: ”Eihän meillä sitten voi olla mitään pikkujouluja!” Ystäväporukkaamme kuuluu kuusi ihmistä, mitä väliä sillä on, jos minä en juo?

Mutta onhan sillä.

– Yhdessä juominen on vahva sosiaalisuuden symboli. Kun kieltäydyt juomasta kavereiden kanssa, kyseenalaistat samalla koko porukan. Vähän kuin sanoisit, ettet halua olla heidän kanssaan.

Juomattomuus herättää silloin kysymyksiä, ihmetystä ja jopa aggressiivisuuttakin. Muut saattavat tulkita sen myös niin, että haluan asettua porukan ulkopuolelle – ja yläpuolelle.

– Olet silloin pieni uhka muille. He ajattelevat: eikö me kelvata sinulle? Meinaatko nyt ruveta moralisoimaan meitä? Maunu kertoo.

En ole koskaan miettinyt asiaa siitä näkökulmasta. Olen nyt petturi ja tylsimys. Vanavedessäni pari muutakin kaveriani ilmoittaa pikkujouluissamme olevansa juomatta. Ilta jää lyhyeen ja alkoholi rajoittuu vain ruokajuomiin. En silti suostu olemaan laimean illan syntipukki: minähän olen valloittavaa seuraa myös selvin päin!

Niuho ja ulkopuolinen

Todellisuudessa pienellä määrällä kuplivaa minusta kuoriutuu iloinen viihdyttäjä, kahvilla ja vedellä käynnistyn hitaasti ja tylsistyn nopeasti. Juttuni eivät ole yhtä lennokkaita kuin nousuhumalaisten, en naura yhtä kovaa tai halaile yhtä paljon. Mitä enemmän ympärilläni olevien bilettäjien meno yltyy, sitä enemmän vetäydyn kännykälleni tutkimaan somea. Haukottelen ja suunnittelen, mitä leffoja katson seuraavana päivänä Netflixistä. Tunnen itseni ulkopuoliseksi. Kun muut kilistelevät kuohuviaan, nostan vesilasini. Taidan olla aikamoinen ilonpilaaja?

– Se riski on olemassa. Olet selvin päin suurennuslasin ja tarkkailun alla. Jos et ole parhaimmillasi sinä iltana, sinusta on tullut muiden mielestä niuho. Jos taas onnistut olemaan hauska ja hyvää seuraa, sinut hyväksytään porukkaan, Maunu lohduttaa.

Vaikka absolutisti punnitaankin porukassa tarkkaan, suhtautuminen ei ole enää niin jyrkkää kuin ennen.

– Juomattomuus ei ole yhtä suuri ihmetyksen aihe kuin ennen. Muutosvaihe bilettäjästä absolutistiksi on hankalin, mutta jos siitä ei tee itse isoa numeroa, kaikki tottuvat siihen.

Koko biletyskulttuurikin on murroksessa. Maunun mukaan bilettäminen baareissa on laskeva trendi, mutta toisaalta tilastot osoittavat, että pari-kolmekymppisten juominen on nykyään yleisempää kuin koskaan.

– Biletys ei tarkoita enää vaan baareilua vaan sitä, että käydään ulkona syömässä ja maistellaan hienompia juomia, kuten erityisoluita. Tarkoituksena ei ole ostaa mahdollisimman paljon mahdollisimman halpaa siideriä. Laatu korvaa määrän.

Mitä saisi olla?

Maailmalla on kokeiltu myös alkoholittomia baareja, vaihtelevalla menestyksellä. Suomessa ravintoloitsijat suhtautuvat alkoholittomiin baareihin hyvin skeptisesti, mutta alkoholittomien iltojen vastaanotto on ollut hyvä. Esimerkiksi Lifted-hyvinvointiyritys on järjestänyt Helsingissä kaksi loppuunmyytyä klubi-iltaa, joissa viinan sijaan tarjoiltiin esimerkiksi Club-Mate-virvoitusjuomaa ja Kombutsa-teetä. Maunukin uskoo alkoholittomiin iltoihin, mutta vielä enemmän siihen, että meidän pitäisi löytää ja oppia erilaisia juhlimistapoja.

– Juomistilanteissa juhlitaan porukan jo olemassa olevaa yhteyttä ja iloitaan siitä. Bilettäminen on hieno ja tärkeä asia, mutta ongelma on siinä, että olemme oppineet tekemään sitä kuluttavilla, riskialttiilla tavoilla. Jos meillä olisi muitakin vahvan yhteisöllisyyden tekniikoita, meistä tulisi sosiaalisempia ja alkoholihaitat vähenisivät.

Kahden kuukauden tipattoman aikana olen energisempi, nukun kuin tukki, en ole ihan niin kömpelö ja keskittymiskykyni on huipussaan. Alkoholia ei tee edes mieli. Kaipaan vain menevämpää, seurallisempaa itseäni ja sitä, että voin kilistellä ja tuntea kuuluvani porukkaan. Mutta ehkä se on vain tottumiskysymys. Kaikkein palkitsevinta tipattomuudessa on se seuraavan päivän olotila. Tavallisesti alkoholintäyteinen lauantai-ilta syö myös sunnuntaipäiväni. Nyt herään illanistujaisten jälkeen aikaisin hyväntuulisena, ihan kuin en olisi missään ollutkaan. Löydän viereltäni vanhan version itsestäni: puolisoni, jota en saa sunnuntaiaamuna hereille ennen kahta. Jostain sängyn uumenista hän tuskailee, ettei hänellä ole koskaan ollut näin pahaa krapulaa. Ei siis koskaan. En tarjoa myötätuntoani vaan lähden kävelylle. En halua hukata enää päivääkään.

Kiinnostaako Netflix-sarjamaraton triplasti enemmän kuin salille lähteminen? Kokeile näitä neljää superhauskaa lajia, joiden avulla huijaat itsesi liikkuaan.

Megazone

Sisätiloissa pelattava jännittävä, futuristinen lasersota, jota voi lähteä kokeilemaan yksin tai kokonaisen kaveriporukan kanssa. Pelaajat jaetaan joukkueisiin ja heidän tehtävänään on kerätä pisteitä ampumalla laseraseilla vastajoukkueiden pelaajia ja tuhoamalla heidän tukikohtansa. Pelikenttänä toimii labyrinttimainen, hämärä, UV-valoin valaistu tila. Vaikka pelialueella ei saakaan juosta, tulee Megazonessa taatusti hiki, sillä pärjätäkseen pelissä on jatkuvasti liikuttava eteenpäin ja väisteltävä vastajoukkueen lasersäteitä. Megazonea voi pelata tällä hetkellä 13 paikkakunnalla Helsingistä Kittilään.

Aqua Zumba

Muutamia vuosia sitten eri tanssilajeja yhdistelevä Zumba oli kaikkien huulilla. Lajista on vuosien saatossa kehitelty useita alalajeja ja yksi niistä on uima-hallissa harrastettava Aqua Zumba. Tässä vauhdikkaassa lajissa tanssitaan altaassa musiikin tahtiin ohjaajan opastuksella. Vedessä zumbaaminen on hitaampaa, mutta veden vastuksen takia myös tehokkaampaa. Vesi hellii kehoa, joten voit huoletta vetää treenin täysillä. Musiikin tahdissa heiluessa kulutat huomaamattasi 35 minuutissa noin 400–600 kilokaloria. Aqua Zumbaa pääsee harrastamaan esimerkiksi kansalaisopistojen kautta.

Geokätköily

Jossain aarteenetsinnän ja Pokémon Go:n välissä syntyi villitys nimeltä geokätköily. Se on aivosoluja vaativa ulkoliikuntamuoto, jossa kännykkäsovelluksen avulla etsitään toisten harrastelijoiden maastoon piilottamia kätköjä. Joskus kätkö on filmirullakotelo, jossa on vain kynä ja paperia, toisinaan taas pakasterasia, jossa voi olla myös jännittäviä tavaroita löytäjän ihasteltavaksi. Koukuttavassa lajissa kotikaupunki näyttäytyy aivan uudessa valossa ja tutustuu paikkoihin, joissa ei muuten tulisi käytyä. Geokätköilyä voi harrastaa joka puolella Suomea ja kätköjä löytyy runsaasti myös ulkomailta.

Kuplajalkapallo

Jos pidät jalkapallosta ja mielestäsi festareilla parasta on pukea sumoasu päälle ja alkaa painia kaverin kanssa, rakastat kuplafutista. Lajissa sukelletaan polviin ulottuvan muovisen kuplan sisälle ja yritetään saada pallo vastustajan maaliin. Suurin ero tavalliseen jalkapalloon verrattuna on se, että kuplafutiksessa saa luvan kanssa törmäillä ja tuuppia muita pelaajia. Juuri se tekee kuplajalkapallosta hauskaa. Kenttä on pienempi kuin tavallisessa jalkapallossa, sillä kupla painaa yli 10 kiloa. Hyväkuntoinen jaksaa pelata lajia noin 10 minuuttia kerrallaan. Kuplia voi vuokrata eri yrityksiltä ympäri Suomen. Tänä kesänä kisattiin myös Suomen ensimmäiset kuplafutiksen MM-karsinnat.

Kuva: iStock

Stressistä ei pääse välttämättä eroon, mutta siitä kannattaa tehdä itselleen kaveri. Kokeile näitä keinoja!

Pidä kiinni työajoista

Aikatauluttaminen on tylsää, mutta se toimii. Päivän venyttäminen kääntyy itseään vastaan ja työn jälki huononee. Palaudu vapaa-ajallasi lepäämällä ja virkistäytymällä.

Muista tauot

Pidä kiinni mikrotauoista. Venytä jäseniäsi. Tee happihyppely tai sulje silmät ja hengitä syvään. Stressaavien ajatusten unohtaminen hetkeksi antaa lisäpuhtia.

Tee lista

Tekemättömien tehtävien hahmottaminen kokonaisuutena auttaa hallitsemaan kaaosta. Jos olet listaihminen, kirjoita tekemättömät tehtävät paperille. Jos olet visuaalinen tyyppi, ota puhelimella kuvia tai piirrä mind map.

Avaa suusi

Stressaavista asioista kannattaa puhua ystävien, työkavereiden tai sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat auttaa. Jos työssä on jatkuvaa stressiä, puhu esimiehellesi. Ratkaisu löytyy parhaiten yhdessä. 

Kuva: Imaxtree

Vihersmoothieita, acai-kulhoja ja avokadoleipiä? Onneksi somessa suosittujen hyvinvointitähtien elämään kuuluu muutakin.  

1. "Syön aina kaiken lautasellani olevan ruuan, vaikka minun ei edes tekisi sitä enää mieli. Varsinkin nyt, kun olen raskaana, se kostautuu, sillä ylensyömisestä tulee kauhea olo” kertoo losilainen fitness-guru Massy Arias (@massy.arias), jolla on Instassa yli 2 miljoonaa seuraajaa. 

2. Supersuositun Sweat With Kayla -sovelluksen perustaja Kayla Itsines (@kaylaitsines) pystyy ehkä vastustamaan herkuttelua, mutta on myöntänyt, että on monessa muussa asiassa äärettömän huono sanomaan ei. 

3. "Olin jonkin aikaa koukussa Nutellan syömiseen suoraan purkista", tunnustaa newyorkilainen hyvinvointibloggaaja Alyssa Bossio (@fittlyss). Hei, tämähän kuulostaa tutulta! Vaikka Alyssa on sittemmin päässyt eroon paheestaan poikaystävänsä tuella, nauttii hän edelleen lusikallisen silloin tällöin. Mitä muuta? "Puren kynsiäni ollessani ahdistunut. Ja keskityn liikaa siihen, mitä muut ihmiset tekevät sen sijaan, että keskittyisin itseeni."

4. “Olen viime aikoina kehittänyt epäterveen suhteen Netflixiin,” sanoo Instagramin jooga-tähti Sjana Earp (@sjanaelise). Vaikka rentoutuminen on välillä juuri sitä, mitä keho ja mieli kaipaa, Sjanaa liiallinen pötköttely ahdistaa. "Haluan saada kehoni liikkumaan niin paljon kuin mahdollista, koska se tuntuu hyvältä."

5. “Nautin silloin tällöin kunnon lasin viiniä ja syön pizzaa”, sanoo 21 Day Fix -ohjelman kehittänyt Autumn Calabrese (@autumncalabrese). Autumn kertoo herkuttelevansa pizzalla ja viinillä pari kertaa kuussa, ja on elävä todiste siitä, ettei herkuttelu kaada terveellistä elämää. Haittaakohan, jos pizzaa ja viiniä kuluu viikoittain...?

6. Tone It Up -blogin perustajat Karena ja Katrina (@ToneItUp) kertovat isoimmaksi paheekseen valvomisen, eivätkä siten saa tarpeeksi unta. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuvat: Instagram, Bullspress

 

 

Ovatko voimat jo lopussa, vaikka marraskuu ei ole vielä edes alkanut? Kysyimme asiantuntijoilta, miten pimeästä ajasta selviää kunnialla. 

1. Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä

Säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni ovat tehokkaimmat keinot estää syysuupumus. Valvo valoisa-aika, äläkä ota päivätorkkuja vaan mene mieluummin aikaisemmin yöunille. Jos päivärytmi on sekaisin, kokeile paistatella aamulla hetki kirkasvalon edessä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta estää väsymystä, sillä se aktivoi keskushermostoa ja vapauttaa endorfiinia eli mielihyvähormonia. Kokeile liikuntakuuria, jossa liikut reippaasti tunnin päivässä 10 päivänä peräkkäin.

3. Vältä alkoholia

Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta pikkutunneille venyneestä pikkujouluillasta seuraa helposti pitkä väsymyskierre. Liika alkoholi altistaa väsymykselle, sillä se hidastaa aivosolujen toimintaa ja heikentää huomiokykyä.

4. Tapaa ystäviäsi

Vaihda Snapchat shoppailutuokioon ystäväsi kanssa. Yhdessä tekeminen piristää ja samalla toiselle voi avautua vaikka ärsyttävästä räntäsateesta.

5. Lähde metsäretkelle

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa pelkästään metsän näkeminen ikkunasta virkistää mieltä? Anna aivosoluillesi happikylpy ja kuljeskele hiljaisessa metsässä olostasi nauttien. Luonto paitsi piristää myös lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja pulssia sekä vähentää lihasjännitystä.

6. Kiinnitä huomiota syömiseesi

Iltojen pimetessä saattaa tehdä mieli herkutella. Yletön mässäily saa olon kuitenkin raskaaksi ja väsyneeksi. Kokeile nautiskella välillä hedelmillä ja vihanneksilla. Muista myös syödä säännöllisesti monipuolinen ateria, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Tutkimusten mukaan B- ja C-vitamiinin puutostilat aiheuttavat väsymystä.

7. Vaihda iPhone kirjaan

Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä sammuttaa televisio ja sulkea kännykkä, sillä laitteiden sinertävä valo estää melatoniinin tuotannon aivoissa ja viestittää näin kehollesi, ettei vielä ole nukkumatin aika.

8. Kirjoita ajatuksiasi paperille

Kiire ja stressi väsyttävät, jos aikaa ei löydy pysähtymiselle. Suo itsellesi kiireettömiä hetkiä, jolloin vuodatat ajatuksiasi paperille. Kun päässä pyörivät ajatukset ja tunteet saa hahmoteltua selkeämpään muotoon, on niistä helpompi päästää irti. Rentoudut ja sinulla riittää energiaa muihin asioihin.

9. Innostu sinulle tärkeistä asioista

Pienetkin asiat tuntuvat puuduttavilta, jos arki on liiaksi rutinoitunut. Pohdi, mikä sinua innostaisi ja toisi ihanaa odotuksen tunnetta arjen keskelle. Se voi olla jokin tavoite, jonka haluat saavuttaa, tai mieluisa tekeminen, jolle varaat aikaa joka viikko. Innostuminen lisää energiaa ja tuo mielekkyyttä arkeen.

10. Anna itsellesi lupa levätä

On hyvä muistaa, että rauhalliset ja hieman vähäenergisemmät jaksot kuuluvat normaaliin elämään. Tällöin on parempi antaa kehon levätä. Jos alavireisyys jatkuu pitkään, on hyvä varmistaa, ettei kyse ole vakavasta kaamosmasennuksesta eli talvikuukausina esiintyvästä masennustilasta. Mikäli väsymys ei helpota, etkä enää nauti samoista asioista kuin ennen, hae apua.

Juttua varten haastateltiin psykologi Marika Ketolaa sekä tiedottaja Samuel Salovuorta Suomen Mielenterveysseurasta.
Kuva: iStock