Hysterian hoidosta kännykkäsovellukseksi. Seksilelut ovat kulkeneet pitkän matkan yöpöytäsi laatikkoon.

 

– Luulen, että olen rakastunut, Miranda huokaa Sinkkuelämää-sarjassa.

Tällä kertaa kyseessä ei ole uusi mies vaan vibraattori. Pian myös Charlotte päätyy seksikauppaan ja jää koukkuun samaan hieromasauvaan.

Laite oli 1980-luvulla kehitetty kaninmuotoinen Rabbit. Sarjassa saadun laajan näkyvyyden ansiosta sen myynti räjähti, ja samalla se mursi monta seksileluihin liittynyttä tabua. Rabbit on japanilainen keksintö ja muistuttaa kania siksi, ettei Japanissa saanut tuohon aikaan valmistaa aitoa penistä muistuttavia vibraattoreita.

Kiitos Sinkkuelämää-sarjan, 2000-luvun alun vibraattorihuuma oli niin valtaisa, että voisi luulla niiden olevan tuore keksintö. Seksileluja on kuitenkin ollut olemassa aina. Saksasta on löydetty hiotusta kivestä valmistettu tekopenis, jonka arvioidaan olevan 28 000 vuotta vanha. Moni tutkija uskoo, että sitä käytettiin seksileluna.

Muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset olivat tunnetusti vapaamielisiä. Toreilla kaupiteltiin olisbos-dildoa erityisesti sinkuille ja naisille, joiden miehet olivat sodassa. Antiikin aikoina oltiin myös ilahduttavan innovatiivisia: roomalaiset kehittivät tupladildon, jota saattoi käyttää esimerkiksi ystävän kanssa, ja kreikkalaiset keksivät päällystää kivestä tehdyn esineen nahalla. Liukkarina toimi oliiviöljy. Varakas väki puolestaan osti hopeasta, kullasta ja norsunluusta valmistettuja välineitä. Luksusta oli saatava myös seksileluissa.

Taikasauva hysteerisille naisille

Tarina kertoo, että viettelijänä tunnettua Egyptin faaraota Kleopatraa on kiittäminen vibraattorista. Historiankirjojen mukaan nokkela hallitsija täytti onton kurpitsan vihaisilla ampiaisilla. Kekseliästä mutta melko riskialtista.

Nykyinen hieromasauva kehitettiin 1800-luvun loppupuolella. Silloin keksittiin, että orgasmeilla voidaan hoitaa naisten hysteriaa. Seksinpuutteelle annettiin tuolloin Englannissa lääkärin diagnoosi. Aiemmin lääkärit olivat yrittäneet saada naiset laukeamaan sormin, mutta mekaaninen laite teki operaatiosta nopeamman ja varmemman. Laite arkipäiväistyi nopeasti, ja vuosisadan vaihteessa sen pystyi tilaamaan postimyynnistä kotiin. Vibraattori oli yksi ensimmäisistä sähköllä toimivista kodinkoneista leivänpaahtimen ja ompelukoneen ohella.

Siitä alkaen vibraattorit ovat olleet vuoroin myötä- ja vastatuulessa. 1920-luvulla hieromasauvat alkoivat näkyä eroottisissa elokuvissa ja katosivat sen vuoksi tavallisista kodeista. 1970-luvun taitteessa naisten seksuaalisen vapautumisen myötä keksittiin, että niskahierontalaitteet voivat tuottaa uudenlaista nautintoa. The Magic Wand -hierontalaitteesta tuli yksi maailman myydyimmistä vibraattoreista.

Kuin apteekin hyllyltä

2000-luvulla seksilelut kokivat renessanssin, ja vibraattorit palasivat vihdoin makuuhuoneisiin. Vihdoin ymmärrettiin, että ne parantavat sekä sinkkujen että pariskuntien seksielämää. Jopa 75 prosenttia naisista ei saa seksin aikana orgasmia ilman apuvälineitä. Vibraattori lisää tutkitusti naisten seksuaalista halua ja tuo monelle ensi kertaa huipennuksen sängyssä.

Seksilelujen arkipäiväistymiseen vaikutti myös se, että lelut alkoivat näkyä yhä enemmän populaarikulttuurissa. Vuonna 2011 ilmestyi Hysteria-elokuva, joka kertoo vibraattorien lääketieteellisestä historiasta. Elokuvaa tähditti moni Hollywood-julkkis, kuten Hugh Dancy, Felicity Jones ja Maggie Gyllenhaal, joka paljasti, että rooli oli hänestä todella haastava.

– Vibraattoreissa on jotain noloa. Vaikka monella on sellainen, siitä ei juuri puhuta. On erikoista, että sata vuotta sitten naiset eivät saaneet äänestää, mutta he saivat mennä lääkärin vastaanotolle masturboitaviksi, Maggie sanoi tuolloin The Guardian -lehden haastattelussa.

50 Shades of Grey -kirjasarjan ja -elokuvan myötä sidontavälineiden myynti tuplaantui ja Ben Wa -geishakuulien myynti kolminkertastui. Brändi lanseerasi oman seksilelumalliston, johon kuului muun muassa penisrengas ja hierontaöljyjä.

– Sarja teki rajusta, hieman pikkutuhmasta seksistä trendikästä ja sallittua, Kaalimato.comin Annukka Lavikainen vahvistaa. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, seksuaaliterapeutti ja auktorisoitu seksuaalineuvoja.

Monet julkkiksetkin vannovat seksilelujen nimeen: Eva Longoria on kertonut lahjoittavansa pupuvibraattorin kaikille ystävilleen, koska ”orgasmi on paras mahdollinen lahja.” Muun muassa Beyoncé, Kristen Stewart ja Rihanna on bongattu seksikaupassa, ja Jennifer Lawrence hauskuutti Conan O’Brienia kertomalla, kuinka siivooja löysi hänen seksilelulaatikkonsa.

On tultu kauas niistä ajoista, dildon takia piti luikahtaa punastellen hämyiseen seksikauppaan. Vuodesta 2008 niitä on voinut ostaa apteekeista, ja paria vuotta myöhemmin ne tulivat ruokakauppojen hyllyille. Kun ottaa huomioon vielä nettishoppailun helppouden, ei ole ihme, että RFSU:n tekemän tutkimuksen mukaan puolet pohjoismaisista 20–45-vuotiaista naisista ja miehistä omistaa seksilelun. Niiden myynnissä on piikki aina joulun alla ja kesällä, ja vibraattorista on tullut maailman myydyin seksilelu.

Lelujen yleistymisestä huolimatta ne ovat edelleen aihe, josta ei välttämättä mainita edes läheisimmille ystäville.

– Seksi on intiimi asia, josta ei puhuta kovin avoimesti. Se on kuitenkin muuttumassa etenkin nuoren sukupolven keskuudessa. Silloin kun yksi kaveriporukasta uskaltaa mainita vibraattoristaan, muutkin avautuvat aiheesta. Monet pitävät jopa seksilelublogia.

Lelut heräävät henkiin

Nautinnon lisäksi seksileluilla on useita terveyshyötyjä, joita Lavikainenkin korostaa työssään.

– Esimerkiksi naisilla geishakuulat vahvistavat lantionpohjalihaksia, mikä puolestaan vähentää vaikkapa virtsankarkailua.

Tutkimusten mukaan naiset ja miehet, jotka käyttävät seksileluja, pitävät keskivertoa parempaa huolta seksuaaliterveydestään ja käyvät muita useammin lääkärintarkistuksessa. Ilmiön arvellaan johtuvan siitä, että seksilelujen ansiosta oman kropan kanssa tulee sinuiksi.

Tulevaisuudessa lelulaatikosta löytyy yhä monipuolisempaa viihdykettä. Seksileluteollisuus on nykyään miljardibisnestä, ja nopeasti kehittyvä teknologia tulee entistä enemmän osaksi suunnittelua. The Guardian -lehden tiedejutussa arvioitiin, että vuoteen 2050 mennessä robotit korvaavat seksityöläiset ja seksilelut heräävät eloon.

Jo nyt on saatavilla vibraattoreita, joita voi ohjelmoida kännykkään ladattavan sovelluksen avulla. Ne toimivat myös etänä, joten vaikkapa työmatkalla oleva kumppani voi osallistua sooloseksisessioon. Tervetuloa puhelinseksin uudelle aikakaudelle!

– Trendinä on selvästi myös aidon seksin jäljittely. Vibraattorin rinnalle on tullut pulsaattori, joka tekee edestakaista liikettä. Materiaalit muistuttavat enemmän aitoa ihoa, ja esimerkiksi Womanizer-klitoriskiihotin simuloi imemistä, Lavikainen kertoo.

Seksilelujen kirjo on nykyään valtava, ja niiden käyttäminen yleisempää kuin koskaan. Siksi on kulunutta ajatella, että seksilelut kuuluvat vain sinkkujen kuivaan kauteen tai polttarihuvitukseksi.

– Seksileluihin tutustuminen on kuin viinien maistelua. Niissä on eroja, ja joutuu hieman opiskelemaan eri lajeja ennen kuin oppii, mistä tykkää, Lavikainen sanoo. 

Lähteet: The Guardian, Buzzfeed, mic.com, Marie Claire ja kinkly.com.

Kiinnostaako Netflix-sarjamaraton triplasti enemmän kuin salille lähteminen? Kokeile näitä neljää superhauskaa lajia, joiden avulla huijaat itsesi liikkuaan.

Megazone

Sisätiloissa pelattava jännittävä, futuristinen lasersota, jota voi lähteä kokeilemaan yksin tai kokonaisen kaveriporukan kanssa. Pelaajat jaetaan joukkueisiin ja heidän tehtävänään on kerätä pisteitä ampumalla laseraseilla vastajoukkueiden pelaajia ja tuhoamalla heidän tukikohtansa. Pelikenttänä toimii labyrinttimainen, hämärä, UV-valoin valaistu tila. Vaikka pelialueella ei saakaan juosta, tulee Megazonessa taatusti hiki, sillä pärjätäkseen pelissä on jatkuvasti liikuttava eteenpäin ja väisteltävä vastajoukkueen lasersäteitä. Megazonea voi pelata tällä hetkellä 13 paikkakunnalla Helsingistä Kittilään.

Aqua Zumba

Muutamia vuosia sitten eri tanssilajeja yhdistelevä Zumba oli kaikkien huulilla. Lajista on vuosien saatossa kehitelty useita alalajeja ja yksi niistä on uima-hallissa harrastettava Aqua Zumba. Tässä vauhdikkaassa lajissa tanssitaan altaassa musiikin tahtiin ohjaajan opastuksella. Vedessä zumbaaminen on hitaampaa, mutta veden vastuksen takia myös tehokkaampaa. Vesi hellii kehoa, joten voit huoletta vetää treenin täysillä. Musiikin tahdissa heiluessa kulutat huomaamattasi 35 minuutissa noin 400–600 kilokaloria. Aqua Zumbaa pääsee harrastamaan esimerkiksi kansalaisopistojen kautta.

Geokätköily

Jossain aarteenetsinnän ja Pokémon Go:n välissä syntyi villitys nimeltä geokätköily. Se on aivosoluja vaativa ulkoliikuntamuoto, jossa kännykkäsovelluksen avulla etsitään toisten harrastelijoiden maastoon piilottamia kätköjä. Joskus kätkö on filmirullakotelo, jossa on vain kynä ja paperia, toisinaan taas pakasterasia, jossa voi olla myös jännittäviä tavaroita löytäjän ihasteltavaksi. Koukuttavassa lajissa kotikaupunki näyttäytyy aivan uudessa valossa ja tutustuu paikkoihin, joissa ei muuten tulisi käytyä. Geokätköilyä voi harrastaa joka puolella Suomea ja kätköjä löytyy runsaasti myös ulkomailta.

Kuplajalkapallo

Jos pidät jalkapallosta ja mielestäsi festareilla parasta on pukea sumoasu päälle ja alkaa painia kaverin kanssa, rakastat kuplafutista. Lajissa sukelletaan polviin ulottuvan muovisen kuplan sisälle ja yritetään saada pallo vastustajan maaliin. Suurin ero tavalliseen jalkapalloon verrattuna on se, että kuplafutiksessa saa luvan kanssa törmäillä ja tuuppia muita pelaajia. Juuri se tekee kuplajalkapallosta hauskaa. Kenttä on pienempi kuin tavallisessa jalkapallossa, sillä kupla painaa yli 10 kiloa. Hyväkuntoinen jaksaa pelata lajia noin 10 minuuttia kerrallaan. Kuplia voi vuokrata eri yrityksiltä ympäri Suomen. Tänä kesänä kisattiin myös Suomen ensimmäiset kuplafutiksen MM-karsinnat.

Kuva: iStock

Stressistä ei pääse välttämättä eroon, mutta siitä kannattaa tehdä itselleen kaveri. Kokeile näitä keinoja!

Pidä kiinni työajoista

Aikatauluttaminen on tylsää, mutta se toimii. Päivän venyttäminen kääntyy itseään vastaan ja työn jälki huononee. Palaudu vapaa-ajallasi lepäämällä ja virkistäytymällä.

Muista tauot

Pidä kiinni mikrotauoista. Venytä jäseniäsi. Tee happihyppely tai sulje silmät ja hengitä syvään. Stressaavien ajatusten unohtaminen hetkeksi antaa lisäpuhtia.

Tee lista

Tekemättömien tehtävien hahmottaminen kokonaisuutena auttaa hallitsemaan kaaosta. Jos olet listaihminen, kirjoita tekemättömät tehtävät paperille. Jos olet visuaalinen tyyppi, ota puhelimella kuvia tai piirrä mind map.

Avaa suusi

Stressaavista asioista kannattaa puhua ystävien, työkavereiden tai sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat auttaa. Jos työssä on jatkuvaa stressiä, puhu esimiehellesi. Ratkaisu löytyy parhaiten yhdessä. 

Kuva: Imaxtree

Vihersmoothieita, acai-kulhoja ja avokadoleipiä? Onneksi somessa suosittujen hyvinvointitähtien elämään kuuluu muutakin.  

1. "Syön aina kaiken lautasellani olevan ruuan, vaikka minun ei edes tekisi sitä enää mieli. Varsinkin nyt, kun olen raskaana, se kostautuu, sillä ylensyömisestä tulee kauhea olo” kertoo losilainen fitness-guru Massy Arias (@massy.arias), jolla on Instassa yli 2 miljoonaa seuraajaa. 

2. Supersuositun Sweat With Kayla -sovelluksen perustaja Kayla Itsines (@kaylaitsines) pystyy ehkä vastustamaan herkuttelua, mutta on myöntänyt, että on monessa muussa asiassa äärettömän huono sanomaan ei. 

3. "Olin jonkin aikaa koukussa Nutellan syömiseen suoraan purkista", tunnustaa newyorkilainen hyvinvointibloggaaja Alyssa Bossio (@fittlyss). Hei, tämähän kuulostaa tutulta! Vaikka Alyssa on sittemmin päässyt eroon paheestaan poikaystävänsä tuella, nauttii hän edelleen lusikallisen silloin tällöin. Mitä muuta? "Puren kynsiäni ollessani ahdistunut. Ja keskityn liikaa siihen, mitä muut ihmiset tekevät sen sijaan, että keskittyisin itseeni."

4. “Olen viime aikoina kehittänyt epäterveen suhteen Netflixiin,” sanoo Instagramin jooga-tähti Sjana Earp (@sjanaelise). Vaikka rentoutuminen on välillä juuri sitä, mitä keho ja mieli kaipaa, Sjanaa liiallinen pötköttely ahdistaa. "Haluan saada kehoni liikkumaan niin paljon kuin mahdollista, koska se tuntuu hyvältä."

5. “Nautin silloin tällöin kunnon lasin viiniä ja syön pizzaa”, sanoo 21 Day Fix -ohjelman kehittänyt Autumn Calabrese (@autumncalabrese). Autumn kertoo herkuttelevansa pizzalla ja viinillä pari kertaa kuussa, ja on elävä todiste siitä, ettei herkuttelu kaada terveellistä elämää. Haittaakohan, jos pizzaa ja viiniä kuluu viikoittain...?

6. Tone It Up -blogin perustajat Karena ja Katrina (@ToneItUp) kertovat isoimmaksi paheekseen valvomisen, eivätkä siten saa tarpeeksi unta. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuvat: Instagram, Bullspress

 

 

Ovatko voimat jo lopussa, vaikka marraskuu ei ole vielä edes alkanut? Kysyimme asiantuntijoilta, miten pimeästä ajasta selviää kunnialla. 

1. Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä

Säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni ovat tehokkaimmat keinot estää syysuupumus. Valvo valoisa-aika, äläkä ota päivätorkkuja vaan mene mieluummin aikaisemmin yöunille. Jos päivärytmi on sekaisin, kokeile paistatella aamulla hetki kirkasvalon edessä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta estää väsymystä, sillä se aktivoi keskushermostoa ja vapauttaa endorfiinia eli mielihyvähormonia. Kokeile liikuntakuuria, jossa liikut reippaasti tunnin päivässä 10 päivänä peräkkäin.

3. Vältä alkoholia

Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta pikkutunneille venyneestä pikkujouluillasta seuraa helposti pitkä väsymyskierre. Liika alkoholi altistaa väsymykselle, sillä se hidastaa aivosolujen toimintaa ja heikentää huomiokykyä.

4. Tapaa ystäviäsi

Vaihda Snapchat shoppailutuokioon ystäväsi kanssa. Yhdessä tekeminen piristää ja samalla toiselle voi avautua vaikka ärsyttävästä räntäsateesta.

5. Lähde metsäretkelle

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa pelkästään metsän näkeminen ikkunasta virkistää mieltä? Anna aivosoluillesi happikylpy ja kuljeskele hiljaisessa metsässä olostasi nauttien. Luonto paitsi piristää myös lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja pulssia sekä vähentää lihasjännitystä.

6. Kiinnitä huomiota syömiseesi

Iltojen pimetessä saattaa tehdä mieli herkutella. Yletön mässäily saa olon kuitenkin raskaaksi ja väsyneeksi. Kokeile nautiskella välillä hedelmillä ja vihanneksilla. Muista myös syödä säännöllisesti monipuolinen ateria, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Tutkimusten mukaan B- ja C-vitamiinin puutostilat aiheuttavat väsymystä.

7. Vaihda iPhone kirjaan

Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä sammuttaa televisio ja sulkea kännykkä, sillä laitteiden sinertävä valo estää melatoniinin tuotannon aivoissa ja viestittää näin kehollesi, ettei vielä ole nukkumatin aika.

8. Kirjoita ajatuksiasi paperille

Kiire ja stressi väsyttävät, jos aikaa ei löydy pysähtymiselle. Suo itsellesi kiireettömiä hetkiä, jolloin vuodatat ajatuksiasi paperille. Kun päässä pyörivät ajatukset ja tunteet saa hahmoteltua selkeämpään muotoon, on niistä helpompi päästää irti. Rentoudut ja sinulla riittää energiaa muihin asioihin.

9. Innostu sinulle tärkeistä asioista

Pienetkin asiat tuntuvat puuduttavilta, jos arki on liiaksi rutinoitunut. Pohdi, mikä sinua innostaisi ja toisi ihanaa odotuksen tunnetta arjen keskelle. Se voi olla jokin tavoite, jonka haluat saavuttaa, tai mieluisa tekeminen, jolle varaat aikaa joka viikko. Innostuminen lisää energiaa ja tuo mielekkyyttä arkeen.

10. Anna itsellesi lupa levätä

On hyvä muistaa, että rauhalliset ja hieman vähäenergisemmät jaksot kuuluvat normaaliin elämään. Tällöin on parempi antaa kehon levätä. Jos alavireisyys jatkuu pitkään, on hyvä varmistaa, ettei kyse ole vakavasta kaamosmasennuksesta eli talvikuukausina esiintyvästä masennustilasta. Mikäli väsymys ei helpota, etkä enää nauti samoista asioista kuin ennen, hae apua.

Juttua varten haastateltiin psykologi Marika Ketolaa sekä tiedottaja Samuel Salovuorta Suomen Mielenterveysseurasta.
Kuva: iStock