Toimittaja Sanna Kekin Instagram täyttyi sporttimimmeistä ja treenikuvista. Aluksi se inspiroi, sitten belfiet ja sixpackit tekivät liian tietoiseksi omista valinnoista.  SANNA KEKKI

Liityin Instagramiin syksyllä 2013. Innostuin heti ja miksipä en olisi. Instagramin myötä kännykkäni täyttyi kauniista kuvista, joissa oli kissanpentuja ja iltoja ystävien kanssa. Klikkailin ahkerasti seuraa-nappia. Pian huomioni kiinnittivät myös toinen toistaan sporttisemmat naiset ja heidän profiilinsa.

Ihailin salilla otettuja selfieitä, treenattuja vatsalihaksia, komeita hauiksia ja ennen aamukahdeksaa juostuja lenkkejä. Kun katselin kuvia, ajattelin, että huomenna minäkin lähden salille ja treenaan kesään mennessä sixpackin. Pian kuvavirta alkoi kuitenkin turruttaa. En aluksi edes tajunnut, miksi. Lopulta oivalsin: Kuvat tekivät minut liian tietoiseksi itsestäni ja valinnoistani. Faktasta, että en taaskaan jaksanut lähteä salille. Tosiasiasta, että söin mieluummin kakkua kuin nostin puntteja.

En myöskään ole treenaajana pitkäjänteinen. Urheilen, mutta en niin, että ehtisin koskaan saavuttaa kiinteitä reisiä tai pyöreää takamusta. Mieluummin istun brunssilla läheisteni kanssa.

Älkääkä käsittäkö väärin. Tiedän monia, joille Instagramin kuvat toimivat kannustajina. Eräs ystäväni kertoo saavansa sporttikuvista voimaa. Jos hänkin pystyy, minäkin pystyn, ystäväni ajattelee ja kiskoo lenkkarit jalkaansa. Ihailen sitä. Minun kohdallani some ei vain toimi niin. Minulle toimii se, että menen ystäväni kanssa verkkareissa hatha-joogaan ja sen jälkeen syömään mysliä.

Muutaman kuukauden jälkeen ratkaisin tilanteen poistamalla Instagramistani henkilöt, joita en tuntenut ja joiden profiilit keskittyvät suurimmaksi osaksi treenaamiseen ja sporttisiin selfieihin. Kun kerroin tästä ystävilleni, muutama kertoi tehneensä saman.

Psykoterapeutti Maaret Kallio sanoo, että on luonnollista, että vertaamme itseämme muihin, myös somessa. Vertaaminen on kuitenkin helppo tapa saada itsensä kokemaan huonoa oloa. Kun toista ja hänen elämäänsä ei tunne, on helppo ottaa vertailuun vain pieni alue, vaikka keho, ja ajatella, etten onnistunut tuossakaan. Seuraavaksi mietteemme lipuvat jo toisen täydellisiltä näyttäviin hiuksiin, parisuhteeseen, lomaan, vaatekaappiin ja kodin sisustukseen.

– Vertaileminen kaventaa näkökulmia. Tärkeintä olisi etsiä sitkeästi itsestään puolia, jotka kokee arvokkaiksi, Kallio sanoo.
Suojele mieltäsi

Hyvinvointibloggaaja Vilma Peltonen on samaa mieltä. Tilejä, joista tulee huono fiilis, ei kannata seurata. Peltonen kannustaa sulkemaan silloin puhelimen ja keskittymään omaan hyvinvointiin esimerkiksi kirjan tai joogan avulla. Kymmenen vuotta mallina työskennellyt Peltonen muistuttaa myös, että todellisuus on aina kuvia rosoisempi. Peltonenkin on työssään kokenut, miten hänen sääriinsä on lisätty pituutta ja hiuksiinsa volyymia. Oikealla valolla ja asennolla on korostettu vatsalihaksia.

– Instagramiinkin laitetaan jo järjestelmäkameralla otettuja kuvia, jotka on käsitelty tietokoneella. Se kannattaa muistaa, Peltonen toteaa.

Muutakin kuin somea

Mutta mielenkiintoista on sekin, miksi lataamme someen kuvia, jotka esittelevät meidät vähissä vaatteissa punttisalilla. Kulttuuriantropologi Taina Kinnusen mielestä se kertoo ajasta, jossa elämme. Vartalosta on tullut yksi tärkeimmistä projekteistamme. Viritämme, kehitämme, huollamme ja esittelemme sitä. Hiomme sen äärimmilleen ja nautimme, kun lopputulos kerää tykkäyksiä. Saatamme tuntea, että tulemme nähdyiksi vasta, kun lataamme kuvamme someen.

– Some on verrattavissa samaan hyväksyvään katseeseen, jota lapsi hakee äidiltään. Tykätäänkö tästä? Kuinka monta peukkua kuva saa? Vasta sitten se on ikään kuin totta, Kinnunen pohtii.

Hänen mielestään nykyään on jo latteaa todeta, että identiteettimme on visualisoitunut. Se on selvää. Tulevaisuudessa visuaalisuus korostuu entisestään. Siksi olisi tärkeää, että jokainen löytäisi itselleen parhaan ja turvallisimman tavan käyttää sosiaalista mediaa. Kinnunen kehottaa myös miettimään, mitä muuta vapaa-aika voi tarjota kuin somea. Hän kannustaa aloittamaan vapaaehtoistyön lasten tai vanhusten parissa, kokeilemaan kontakti-improvisaatiota tai harrastajateatteria.

– Maailmassa on liian paljon mielenkiintoisia asioita tuhlattavaksi.

Samasta muistuttaa Kallio. Omaa mieltään on suojeltava. Joskus se vaatii, että uutisvirroistaan vähentää tai poistaa ihmiset, joiden kuvat saavat olon tukalaksi. Se on ihan ok.

Onneksi some on laaja ja sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Minä keskityn jatkossakin raakakakkuihin ja kukka-asetelmiin. Punttisalit jätän heille, joille ne sopivat paremmin. 

Katso myös:

Martina Aitolehti: "Ulkonäkö on huono motivaattori liikkumiselle"

Eka kerta salilla? Tee näin

Helppo ruokaohje: Täyteläinen kookospuuro

Kuva: MVPhotos

Vihersmoothieita, acai-kulhoja ja avokadoleipiä? Onneksi somessa suosittujen hyvinvointitähtien elämään kuuluu muutakin.  

1. "Syön aina kaiken lautasellani olevan ruuan, vaikka minun ei edes tekisi sitä enää mieli. Varsinkin nyt, kun olen raskaana, se kostautuu, sillä ylensyömisestä tulee kauhea olo” kertoo losilainen fitness-guru Massy Arias (@massy.arias), jolla on Instassa yli 2 miljoonaa seuraajaa. 

2. Supersuositun Sweat With Kayla -sovelluksen perustaja Kayla Itsines (@kaylaitsines) pystyy ehkä vastustamaan herkuttelua, mutta on myöntänyt, että on monessa muussa asiassa äärettömän huono sanomaan ei. 

3. "Olin jonkin aikaa koukussa Nutellan syömiseen suoraan purkista", tunnustaa newyorkilainen hyvinvointibloggaaja Alyssa Bossio (@fittlyss). Hei, tämähän kuulostaa tutulta! Vaikka Alyssa on sittemmin päässyt eroon paheestaan poikaystävänsä tuella, nauttii hän edelleen lusikallisen silloin tällöin. Mitä muuta? "Puren kynsiäni ollessani ahdistunut. Ja keskityn liikaa siihen, mitä muut ihmiset tekevät sen sijaan, että keskittyisin itseeni."

4. “Olen viime aikoina kehittänyt epäterveen suhteen Netflixiin,” sanoo Instagramin jooga-tähti Sjana Earp (@sjanaelise). Vaikka rentoutuminen on välillä juuri sitä, mitä keho ja mieli kaipaa, Sjanaa liiallinen pötköttely ahdistaa. "Haluan saada kehoni liikkumaan niin paljon kuin mahdollista, koska se tuntuu hyvältä."

5. “Nautin silloin tällöin kunnon lasin viiniä ja syön pizzaa”, sanoo 21 Day Fix -ohjelman kehittänyt Autumn Calabrese (@autumncalabrese). Autumn kertoo herkuttelevansa pizzalla ja viinillä pari kertaa kuussa, ja on elävä todiste siitä, ettei herkuttelu kaada terveellistä elämää. Haittaakohan, jos pizzaa ja viiniä kuluu viikoittain...?

6. Tone It Up -blogin perustajat Karena ja Katrina (@ToneItUp) kertovat isoimmaksi paheekseen valvomisen, eivätkä siten saa tarpeeksi unta. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuvat: Instagram, Bullspress

 

 

Ovatko voimat jo lopussa, vaikka marraskuu ei ole vielä edes alkanut? Kysyimme asiantuntijoilta, miten pimeästä ajasta selviää kunnialla. 

1. Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä

Säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni ovat tehokkaimmat keinot estää syysuupumus. Valvo valoisa-aika, äläkä ota päivätorkkuja vaan mene mieluummin aikaisemmin yöunille. Jos päivärytmi on sekaisin, kokeile paistatella aamulla hetki kirkasvalon edessä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta estää väsymystä, sillä se aktivoi keskushermostoa ja vapauttaa endorfiinia eli mielihyvähormonia. Kokeile liikuntakuuria, jossa liikut reippaasti tunnin päivässä 10 päivänä peräkkäin.

3. Vältä alkoholia

Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta pikkutunneille venyneestä pikkujouluillasta seuraa helposti pitkä väsymyskierre. Liika alkoholi altistaa väsymykselle, sillä se hidastaa aivosolujen toimintaa ja heikentää huomiokykyä.

4. Tapaa ystäviäsi

Vaihda Snapchat shoppailutuokioon ystäväsi kanssa. Yhdessä tekeminen piristää ja samalla toiselle voi avautua vaikka ärsyttävästä räntäsateesta.

5. Lähde metsäretkelle

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa pelkästään metsän näkeminen ikkunasta virkistää mieltä? Anna aivosoluillesi happikylpy ja kuljeskele hiljaisessa metsässä olostasi nauttien. Luonto paitsi piristää myös lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja pulssia sekä vähentää lihasjännitystä.

6. Kiinnitä huomiota syömiseesi

Iltojen pimetessä saattaa tehdä mieli herkutella. Yletön mässäily saa olon kuitenkin raskaaksi ja väsyneeksi. Kokeile nautiskella välillä hedelmillä ja vihanneksilla. Muista myös syödä säännöllisesti monipuolinen ateria, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Tutkimusten mukaan B- ja C-vitamiinin puutostilat aiheuttavat väsymystä.

7. Vaihda iPhone kirjaan

Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä sammuttaa televisio ja sulkea kännykkä, sillä laitteiden sinertävä valo estää melatoniinin tuotannon aivoissa ja viestittää näin kehollesi, ettei vielä ole nukkumatin aika.

8. Kirjoita ajatuksiasi paperille

Kiire ja stressi väsyttävät, jos aikaa ei löydy pysähtymiselle. Suo itsellesi kiireettömiä hetkiä, jolloin vuodatat ajatuksiasi paperille. Kun päässä pyörivät ajatukset ja tunteet saa hahmoteltua selkeämpään muotoon, on niistä helpompi päästää irti. Rentoudut ja sinulla riittää energiaa muihin asioihin.

9. Innostu sinulle tärkeistä asioista

Pienetkin asiat tuntuvat puuduttavilta, jos arki on liiaksi rutinoitunut. Pohdi, mikä sinua innostaisi ja toisi ihanaa odotuksen tunnetta arjen keskelle. Se voi olla jokin tavoite, jonka haluat saavuttaa, tai mieluisa tekeminen, jolle varaat aikaa joka viikko. Innostuminen lisää energiaa ja tuo mielekkyyttä arkeen.

10. Anna itsellesi lupa levätä

On hyvä muistaa, että rauhalliset ja hieman vähäenergisemmät jaksot kuuluvat normaaliin elämään. Tällöin on parempi antaa kehon levätä. Jos alavireisyys jatkuu pitkään, on hyvä varmistaa, ettei kyse ole vakavasta kaamosmasennuksesta eli talvikuukausina esiintyvästä masennustilasta. Mikäli väsymys ei helpota, etkä enää nauti samoista asioista kuin ennen, hae apua.

Juttua varten haastateltiin psykologi Marika Ketolaa sekä tiedottaja Samuel Salovuorta Suomen Mielenterveysseurasta.
Kuva: iStock

 

Vaikka kasvissyönti on tällä hetkellä yhtä suuri muoti-ilmiö kuin bombertakki, ei ruokavaliota kannata muuttaa yleisen painostuksen alla hetken mielijohteesta. Kasvissyönti on elämänmittainen reissu.

Kun puheenaiheet sinun ja uuden Tinder-deittisi välillä seuraavan kerran loppuvat kesken, kysy deitiltäsi mitä hän syö. Ruoka on asia, josta jokaisella on oma järkkymätön mielipide. Tämän sain huomata, kun runsas vuosi sitten kerroin perheelleni ja ystävilleni, että olen päättänyt vähentää kanan ja punaisen lihan käyttöä ruokavaliossani. Sain vastaani kysymystulvan: mitä sinä sitten syöt, miten saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, miksi ihmeessä sinä teet näin?

Syitä on kolme: se etten vain yksinkertaisesti pidä lihasta saati osaa valmistaa sitä, eettisyys sekä terveys. Viimeksi mainitsemani on isoin syy. Olin viisi vuotta kärsinyt korkeasta kolesterolista ja koska sairastan ykköstyypin diabetesta, joka ottaa muutenkin verisuonten päälle, ei korkea kolesteroli ole ollenkaan hyvä juttu. Kokeilin vuosien varrella niin liikunnan lisäämistä, punariisikapseleita kuin kolesterolia alentavia tuotteitakin, mutta mistään ei ollut hyötyä. Lääkärini pelotteli minua sanomalla, että jos arvo ei ensi verikokeisiin mennessä laske, lähden vastaanotolta kolesterolilääkeresepti kourassani. Olin kuullut monien kolesterolilääkkeiden aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia, joten pelkkä ajatuskin lääkepakosta sai minut voimaan pahoin.

Päädyin erään toimeksiannon kautta kirjoittamaan juttua myyteistä, joita terveelliseen ravintoon liittyy. Minun perheessäni on aina syöty paljon kasviksia, mutta vastavuoroisesti myös ajateltu, ettei ihminen pysy tolpillaan, jos ruuassa ei ole lihaa. Tarkemmin asiaa tutkittuani tämä vaikutti olevan suomalaisten keskuudessa melko yleinen ajatusmaailma. Haastattelemani ravintoterapeutti kertoi, että suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.  Kauhistuin. Päässäni pyörivät kaikki edellisellä viikolla syödyt nakit, ravintolapihvit sekä 400 gramman jauhelihapaketti, joka minulla ja miehelläni oli tapana pistellä poskeen harva se päivä.

Aloin lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossani pikkuhiljaa. Ensin en enää käyttänyt leikkeleitä leivän päällä. Ostin keittokirjan, joka sisältää 500 salaattireseptiä ja aloin systemaattisesti kokeilla niitä kerran viikossa. Ahmin netistä erilaisia kasvisruokareseptejä ja tutustuin matkalla niin soijaan, tofuun kuin linsseihinkin. Pian huomasin syöväni lihaa enää kerran viikossa, sitten en ollenkaan. Lääkärin vastaanotolta lähdin kolesterolilääkereseptiä kevyemmin kantamuksin, sillä LDL- kolesterolini eli toisin sanoen paha kolesterolini oli laskenut 0,5 %.

Näkyvimmän muutoksen olen huomannut hiuksissani ja kynsissäni. Minulla on aina ollut ohuet, katkeilevat ja helposti takkuuntuvat hiukset. Siksi päätin jokunen vuosi sitten leikata ne lyhyeksi. Nyt ravaan jatkuvasti kampaajalla siistimässä kuontaloani, jotta malli pysyisi hyvänä. Ennen pienimmästäkin kolahduksesta katkeilleet kynteni eivät enää mene millään poikki. Tämän sain huomata karvaasti, kun löin sormeni ovenpieleen. Rytäkässä pitkä kynteni irtosi kynsilihasta, mutta ei siltikään katkennut. Auts!

Olotilassani en ole huomannut mitään dramaattista muutosta. Jos olisin jättänyt punaisen lihan ja kanan pois kertarysäyksellä, olisin todennäköisesti huomannut eron, eikä se välttämättä olisi ollut positiivinen. Syyskuun alussa laulaja SAARA eli Sara Forsberg kertoi entisenä lihan hekumoijana siirtyneensä vegaaniksi ja nyt lokakuussa hän kertoi luopuneensa vegaanisesta ruokavaliosta huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Lihansyöjästä kasvissyöjäksi muuttuminen ei ole kropalle mikään pikkujuttu ja siksi ruokavaliomuutos on tehtävä porrastetusti omaa kehoaan kuunnellen, vaikka arvot ja yleinen suuntaus kuinka huutaisi vastaan. Itsekin kuulen välillä irvailua siitä, miksi edelleen syön kalaa ja käytän kananmunia sekä maitotuotteita, jos haluan leikkiä maailmaa parantavaa hippiä. Tällaiset sanat tuntuvat totta kai pahalta, mutta toisaalta tiedän, että näin sanovat eivät tiedä ajatusmaailmastani paljonkaan. Huonoa omatuntoa en pode, sillä tärkeintä on, että itse tiedän mitä teen ja se tuntuu minusta hyvältä. Etenen hitaasti askel kerrallaan ja vaikka matka kasvissyöjäksi on minun osaltani vielä kesken, enkä edes tiedä missä maali on, tiedän olevani minulle oikealla tiellä.

Katso SAARAn video alta!

Kuva: iStock

Go Queen B!

Beyoncé kertoo Ivy Park -mallistonsa kampanjavideolla, mikä kannustaa häntä jatkamaan fyysisesti uuvuttavissa tilanteissa.

 - Sillä hetkellä, kun olen antamassa periksi, kuvittelen mielessäni ne ihmiset, joita rakastan kaikista eniten. Mietin heitä, ihan sama missä he ovat. Kuvittelen juoksevani heitä kohti. Näen, miten he hymyilevät ja ovat ylpeitä minusta, Beyoncé kertoo videolla. 

Videolla nähdään laulajan huikeisiin asentoihin venyvän kropan lisäksi myös otteita Formation World Tourilta ja vilahduksia Jay Z:sta ja Blue Ivysta

Katso mainos alta!