Kun on päässyt hyvään vauhtiin, ei ole halua pysähtyä ensilumeen. Kysyimme vinkkejä Arctic Sport Addicts- yhteisön juoksuguruilta Joonas Laurilalta ja Jarno Mehtiöltä, jotta talvijuoksu olisi turvallista, tehokasta ja hauskaa.

1. Voinko aloittaa juoksuharrastuksen talvella?

Ei haittaa yhtään, vaikket olisi aiemmin harrastanut juoksua. Aina on hyvä aika aloittaa juokseminen! Kun aloitat nyt, olet jo päässyt hyvään juoksukuntoon, kun kevät tulee.

2. Kerrospukeutumisen ABC

Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o. Takin alle on säästä riippuen hyvä laittaa 1-3 kerrosta hengittäviä vaatteita. Juoksemme molemmat talvisin trikoissa, jotka ovat hieman kesätrikoita paksummat ja mielellään tuulenpitävät reisien kohdalta. Niiden alle voi laittaa ohuemmat trikoot tai ainakin reisiä suojaavat capri-mittaiset trikoot. Buffimainen kauluri on ehdoton tuote talvijuoksijalle. Lenkille kannattaa laittaa mahollisimman ohut pipo, jotta keho pääsee hengittämään myös pään kautta. Parhaat pipot ja hanskat ovat mahdollisimman kevyitä mutta pitävät kuitenkin tuulta ja pakkasta. Monissa hanskoissa ja pipoissa on tuulenpitäviä kalvoja.

3. Katso lämpömittaria ennen lenkille lähtöä

Kovan harjoituksen pakkasrajana on hyvä pitää -10 astetta. Kevyelle lenkille voi lähteä -20 asteessakin. Talvella kovimmat treenit kannattaa tehdä juoksumatolla tai sisähallissa. Kylmyys ei vaikuta siihen, kuinka pitkän lenkin voit juosta, jos suojaat hengityksen niin, etteivät keuhkot kärsi. Kova pakkanen rasittaa hengityselimistöä, minkä vuoksi omaa hengitystä kannattaa kuunnella lenkin aikana. Itselleen voi ostaa hengityksen lämmittimen. Sellainen voi olla tarpeellinen esimerkiksi, jos kärsii talviliikuntaa häiritsevästä astmasta. Lämmittimet tekevät juoksemisesta siinäkin mielessä mukavampaa, että ne pitävät kehon lämpimänä lenkin aikana, jolloin kylmyys ei pääse pureutumaan kroppaan niin helposti.

4. Kannattaako minun ostaa talvilenkkarit?

Nastakenkien suosio on kasvanut. Se johtuu siitä, että talvijuoksu on yleistynyt, ja kenkien mallit ovat parantuneet. Nykyään nastakenkiä on tarjolla erilaisia: kevyistä ja ketteristä kisakengistä aina tukeviin ja painaviin malleihin. Nastakenkien osalta on olemassa kaksi koulukuntaa: osan mielestä niiden pito on liiankin hyvä ja juokseminen asfalttipätkillä epämukavaa. Toiset arvostavat sitä, että omiin askeliin voi luottaa ja että nastakengissä voi lähteä juoksemaan mille tahansa lumiselle tai jäiselle alustalle.

Itse juoksemme kumpikin läpi talven tavallisilla juoksukengillä, koska ne ovat kevyemmät ja miellyttävämmät. Käytämme kuitenkin välillä myös nastakenkiä. Tämän lisäksi käytämme jonkin verran maastokenkiä, joissa on pitävä pohja ja joissakin malleissa vettähylkivä kalvo. Valitsemme kengät sään ja alustan mukaan.

Talvijuoksijoille on myös tavallisia juoksulenkkareita, joissa on vettä hylkivä tai täysin vedenpitävä kalvo. Ne voivat olla hyvä vaihtoehto, jos tietää vihaavansa jalkojen kastumista. Tällöin on vain oltava tarkkana, ettei kastele jalkojansa nilkkojen kautta, sillä jalan kastuesssa kalvo jättää kosteuden kengän sisään.

5. Miten tankkaan pitkälle lenkille?

Tankkaa samalla lailla kuin kesälläkin. Energiaa kuluu pitkällä lenkillä yhtä paljon vuoden ajasta riippumatta. Kesähelteellä nestettä haihtuu kehosta ja hikeä valuu enemmän, joten talven pitkillä lenkeillä ei tarvitse juoda yhtä paljon. Muista kuitenkin juoda lenkin jälkeen ihan samalla lailla kuin kesälläkin. Moni unohtaa talvisin juoda riittävästi, ja siksi palautuminen on hitaampaa ja harjoituksen teho vähäisempi. Jos aiot mennä juoksemaan jo huhtikuussa kevätmaratonin ulkomaille, on nesteytystä syytä harjoitella myös talven aikana lenkeillä.

6. Vältä rasitusvammat

Rasitusvammojen riski ei välttämättä ole talvella suurempi, jos muistat asennoitua oikein:

- Tee vauhdikkaat ja kovimmat treenit sisäjuoksuradalla tai juoksumatolla

- Älä lähde lenkille niinä päivinä, jolloin on niin liukasta, että bussipysäkillekkin pitää köpötellä ylivarovaisesti

- Talvisin alusta jalkojen alla saattaa vaihdella paljonkin lenkin aikana. Lumisella asfalttitiellä on ihan erilaista juosta kuin hoitamattomalla rantapolulla tai metsässä. Tarkkaile tietäsi.

Juttu julkaistu alunperin joulukuun 2013 Cosmopolitanissa. Teksti Susanna Matilainen.

Lue myös nämä:

5 Parasta treenisovellusta

7 tapaa, jotka tekevät treenistäsi tehokkaamman

Mikä laji sopii sinulle parhaiten?

 

Kiinnostaako Netflix-sarjamaraton triplasti enemmän kuin salille lähteminen? Kokeile näitä neljää superhauskaa lajia, joiden avulla huijaat itsesi liikkuaan.

Megazone

Sisätiloissa pelattava jännittävä, futuristinen lasersota, jota voi lähteä kokeilemaan yksin tai kokonaisen kaveriporukan kanssa. Pelaajat jaetaan joukkueisiin ja heidän tehtävänään on kerätä pisteitä ampumalla laseraseilla vastajoukkueiden pelaajia ja tuhoamalla heidän tukikohtansa. Pelikenttänä toimii labyrinttimainen, hämärä, UV-valoin valaistu tila. Vaikka pelialueella ei saakaan juosta, tulee Megazonessa taatusti hiki, sillä pärjätäkseen pelissä on jatkuvasti liikuttava eteenpäin ja väisteltävä vastajoukkueen lasersäteitä. Megazonea voi pelata tällä hetkellä 13 paikkakunnalla Helsingistä Kittilään.

Aqua Zumba

Muutamia vuosia sitten eri tanssilajeja yhdistelevä Zumba oli kaikkien huulilla. Lajista on vuosien saatossa kehitelty useita alalajeja ja yksi niistä on uima-hallissa harrastettava Aqua Zumba. Tässä vauhdikkaassa lajissa tanssitaan altaassa musiikin tahtiin ohjaajan opastuksella. Vedessä zumbaaminen on hitaampaa, mutta veden vastuksen takia myös tehokkaampaa. Vesi hellii kehoa, joten voit huoletta vetää treenin täysillä. Musiikin tahdissa heiluessa kulutat huomaamattasi 35 minuutissa noin 400–600 kilokaloria. Aqua Zumbaa pääsee harrastamaan esimerkiksi kansalaisopistojen kautta.

Geokätköily

Jossain aarteenetsinnän ja Pokémon Go:n välissä syntyi villitys nimeltä geokätköily. Se on aivosoluja vaativa ulkoliikuntamuoto, jossa kännykkäsovelluksen avulla etsitään toisten harrastelijoiden maastoon piilottamia kätköjä. Joskus kätkö on filmirullakotelo, jossa on vain kynä ja paperia, toisinaan taas pakasterasia, jossa voi olla myös jännittäviä tavaroita löytäjän ihasteltavaksi. Koukuttavassa lajissa kotikaupunki näyttäytyy aivan uudessa valossa ja tutustuu paikkoihin, joissa ei muuten tulisi käytyä. Geokätköilyä voi harrastaa joka puolella Suomea ja kätköjä löytyy runsaasti myös ulkomailta.

Kuplajalkapallo

Jos pidät jalkapallosta ja mielestäsi festareilla parasta on pukea sumoasu päälle ja alkaa painia kaverin kanssa, rakastat kuplafutista. Lajissa sukelletaan polviin ulottuvan muovisen kuplan sisälle ja yritetään saada pallo vastustajan maaliin. Suurin ero tavalliseen jalkapalloon verrattuna on se, että kuplafutiksessa saa luvan kanssa törmäillä ja tuuppia muita pelaajia. Juuri se tekee kuplajalkapallosta hauskaa. Kenttä on pienempi kuin tavallisessa jalkapallossa, sillä kupla painaa yli 10 kiloa. Hyväkuntoinen jaksaa pelata lajia noin 10 minuuttia kerrallaan. Kuplia voi vuokrata eri yrityksiltä ympäri Suomen. Tänä kesänä kisattiin myös Suomen ensimmäiset kuplafutiksen MM-karsinnat.

Kuva: iStock

Stressistä ei pääse välttämättä eroon, mutta siitä kannattaa tehdä itselleen kaveri. Kokeile näitä keinoja!

Pidä kiinni työajoista

Aikatauluttaminen on tylsää, mutta se toimii. Päivän venyttäminen kääntyy itseään vastaan ja työn jälki huononee. Palaudu vapaa-ajallasi lepäämällä ja virkistäytymällä.

Muista tauot

Pidä kiinni mikrotauoista. Venytä jäseniäsi. Tee happihyppely tai sulje silmät ja hengitä syvään. Stressaavien ajatusten unohtaminen hetkeksi antaa lisäpuhtia.

Tee lista

Tekemättömien tehtävien hahmottaminen kokonaisuutena auttaa hallitsemaan kaaosta. Jos olet listaihminen, kirjoita tekemättömät tehtävät paperille. Jos olet visuaalinen tyyppi, ota puhelimella kuvia tai piirrä mind map.

Avaa suusi

Stressaavista asioista kannattaa puhua ystävien, työkavereiden tai sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat auttaa. Jos työssä on jatkuvaa stressiä, puhu esimiehellesi. Ratkaisu löytyy parhaiten yhdessä. 

Kuva: Imaxtree

Vihersmoothieita, acai-kulhoja ja avokadoleipiä? Onneksi somessa suosittujen hyvinvointitähtien elämään kuuluu muutakin.  

1. "Syön aina kaiken lautasellani olevan ruuan, vaikka minun ei edes tekisi sitä enää mieli. Varsinkin nyt, kun olen raskaana, se kostautuu, sillä ylensyömisestä tulee kauhea olo” kertoo losilainen fitness-guru Massy Arias (@massy.arias), jolla on Instassa yli 2 miljoonaa seuraajaa. 

2. Supersuositun Sweat With Kayla -sovelluksen perustaja Kayla Itsines (@kaylaitsines) pystyy ehkä vastustamaan herkuttelua, mutta on myöntänyt, että on monessa muussa asiassa äärettömän huono sanomaan ei. 

3. "Olin jonkin aikaa koukussa Nutellan syömiseen suoraan purkista", tunnustaa newyorkilainen hyvinvointibloggaaja Alyssa Bossio (@fittlyss). Hei, tämähän kuulostaa tutulta! Vaikka Alyssa on sittemmin päässyt eroon paheestaan poikaystävänsä tuella, nauttii hän edelleen lusikallisen silloin tällöin. Mitä muuta? "Puren kynsiäni ollessani ahdistunut. Ja keskityn liikaa siihen, mitä muut ihmiset tekevät sen sijaan, että keskittyisin itseeni."

4. “Olen viime aikoina kehittänyt epäterveen suhteen Netflixiin,” sanoo Instagramin jooga-tähti Sjana Earp (@sjanaelise). Vaikka rentoutuminen on välillä juuri sitä, mitä keho ja mieli kaipaa, Sjanaa liiallinen pötköttely ahdistaa. "Haluan saada kehoni liikkumaan niin paljon kuin mahdollista, koska se tuntuu hyvältä."

5. “Nautin silloin tällöin kunnon lasin viiniä ja syön pizzaa”, sanoo 21 Day Fix -ohjelman kehittänyt Autumn Calabrese (@autumncalabrese). Autumn kertoo herkuttelevansa pizzalla ja viinillä pari kertaa kuussa, ja on elävä todiste siitä, ettei herkuttelu kaada terveellistä elämää. Haittaakohan, jos pizzaa ja viiniä kuluu viikoittain...?

6. Tone It Up -blogin perustajat Karena ja Katrina (@ToneItUp) kertovat isoimmaksi paheekseen valvomisen, eivätkä siten saa tarpeeksi unta. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuvat: Instagram, Bullspress

 

 

Ovatko voimat jo lopussa, vaikka marraskuu ei ole vielä edes alkanut? Kysyimme asiantuntijoilta, miten pimeästä ajasta selviää kunnialla. 

1. Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä

Säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni ovat tehokkaimmat keinot estää syysuupumus. Valvo valoisa-aika, äläkä ota päivätorkkuja vaan mene mieluummin aikaisemmin yöunille. Jos päivärytmi on sekaisin, kokeile paistatella aamulla hetki kirkasvalon edessä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta estää väsymystä, sillä se aktivoi keskushermostoa ja vapauttaa endorfiinia eli mielihyvähormonia. Kokeile liikuntakuuria, jossa liikut reippaasti tunnin päivässä 10 päivänä peräkkäin.

3. Vältä alkoholia

Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta pikkutunneille venyneestä pikkujouluillasta seuraa helposti pitkä väsymyskierre. Liika alkoholi altistaa väsymykselle, sillä se hidastaa aivosolujen toimintaa ja heikentää huomiokykyä.

4. Tapaa ystäviäsi

Vaihda Snapchat shoppailutuokioon ystäväsi kanssa. Yhdessä tekeminen piristää ja samalla toiselle voi avautua vaikka ärsyttävästä räntäsateesta.

5. Lähde metsäretkelle

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan jopa pelkästään metsän näkeminen ikkunasta virkistää mieltä? Anna aivosoluillesi happikylpy ja kuljeskele hiljaisessa metsässä olostasi nauttien. Luonto paitsi piristää myös lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja pulssia sekä vähentää lihasjännitystä.

6. Kiinnitä huomiota syömiseesi

Iltojen pimetessä saattaa tehdä mieli herkutella. Yletön mässäily saa olon kuitenkin raskaaksi ja väsyneeksi. Kokeile nautiskella välillä hedelmillä ja vihanneksilla. Muista myös syödä säännöllisesti monipuolinen ateria, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Tutkimusten mukaan B- ja C-vitamiinin puutostilat aiheuttavat väsymystä.

7. Vaihda iPhone kirjaan

Tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä sammuttaa televisio ja sulkea kännykkä, sillä laitteiden sinertävä valo estää melatoniinin tuotannon aivoissa ja viestittää näin kehollesi, ettei vielä ole nukkumatin aika.

8. Kirjoita ajatuksiasi paperille

Kiire ja stressi väsyttävät, jos aikaa ei löydy pysähtymiselle. Suo itsellesi kiireettömiä hetkiä, jolloin vuodatat ajatuksiasi paperille. Kun päässä pyörivät ajatukset ja tunteet saa hahmoteltua selkeämpään muotoon, on niistä helpompi päästää irti. Rentoudut ja sinulla riittää energiaa muihin asioihin.

9. Innostu sinulle tärkeistä asioista

Pienetkin asiat tuntuvat puuduttavilta, jos arki on liiaksi rutinoitunut. Pohdi, mikä sinua innostaisi ja toisi ihanaa odotuksen tunnetta arjen keskelle. Se voi olla jokin tavoite, jonka haluat saavuttaa, tai mieluisa tekeminen, jolle varaat aikaa joka viikko. Innostuminen lisää energiaa ja tuo mielekkyyttä arkeen.

10. Anna itsellesi lupa levätä

On hyvä muistaa, että rauhalliset ja hieman vähäenergisemmät jaksot kuuluvat normaaliin elämään. Tällöin on parempi antaa kehon levätä. Jos alavireisyys jatkuu pitkään, on hyvä varmistaa, ettei kyse ole vakavasta kaamosmasennuksesta eli talvikuukausina esiintyvästä masennustilasta. Mikäli väsymys ei helpota, etkä enää nauti samoista asioista kuin ennen, hae apua.

Juttua varten haastateltiin psykologi Marika Ketolaa sekä tiedottaja Samuel Salovuorta Suomen Mielenterveysseurasta.
Kuva: iStock