Vaikka kasvissyönti on tällä hetkellä yhtä suuri muoti-ilmiö kuin bombertakki, ei ruokavaliota kannata muuttaa yleisen painostuksen alla hetken mielijohteesta. Kasvissyönti on elämänmittainen reissu.

Kun puheenaiheet sinun ja uuden Tinder-deittisi välillä seuraavan kerran loppuvat kesken, kysy deitiltäsi mitä hän syö. Ruoka on asia, josta jokaisella on oma järkkymätön mielipide. Tämän sain huomata, kun runsas vuosi sitten kerroin perheelleni ja ystävilleni, että olen päättänyt vähentää kanan ja punaisen lihan käyttöä ruokavaliossani. Sain vastaani kysymystulvan: mitä sinä sitten syöt, miten saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, miksi ihmeessä sinä teet näin?

Syitä on kolme: se etten vain yksinkertaisesti pidä lihasta saati osaa valmistaa sitä, eettisyys sekä terveys. Viimeksi mainitsemani on isoin syy. Olin viisi vuotta kärsinyt korkeasta kolesterolista ja koska sairastan ykköstyypin diabetesta, joka ottaa muutenkin verisuonten päälle, ei korkea kolesteroli ole ollenkaan hyvä juttu. Kokeilin vuosien varrella niin liikunnan lisäämistä, punariisikapseleita kuin kolesterolia alentavia tuotteitakin, mutta mistään ei ollut hyötyä. Lääkärini pelotteli minua sanomalla, että jos arvo ei ensi verikokeisiin mennessä laske, lähden vastaanotolta kolesterolilääkeresepti kourassani. Olin kuullut monien kolesterolilääkkeiden aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia, joten pelkkä ajatuskin lääkepakosta sai minut voimaan pahoin.

Päädyin erään toimeksiannon kautta kirjoittamaan juttua myyteistä, joita terveelliseen ravintoon liittyy. Minun perheessäni on aina syöty paljon kasviksia, mutta vastavuoroisesti myös ajateltu, ettei ihminen pysy tolpillaan, jos ruuassa ei ole lihaa. Tarkemmin asiaa tutkittuani tämä vaikutti olevan suomalaisten keskuudessa melko yleinen ajatusmaailma. Haastattelemani ravintoterapeutti kertoi, että suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan punaista lihaa saisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.  Kauhistuin. Päässäni pyörivät kaikki edellisellä viikolla syödyt nakit, ravintolapihvit sekä 400 gramman jauhelihapaketti, joka minulla ja miehelläni oli tapana pistellä poskeen harva se päivä.

Aloin lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossani pikkuhiljaa. Ensin en enää käyttänyt leikkeleitä leivän päällä. Ostin keittokirjan, joka sisältää 500 salaattireseptiä ja aloin systemaattisesti kokeilla niitä kerran viikossa. Ahmin netistä erilaisia kasvisruokareseptejä ja tutustuin matkalla niin soijaan, tofuun kuin linsseihinkin. Pian huomasin syöväni lihaa enää kerran viikossa, sitten en ollenkaan. Lääkärin vastaanotolta lähdin kolesterolilääkereseptiä kevyemmin kantamuksin, sillä LDL- kolesterolini eli toisin sanoen paha kolesterolini oli laskenut 0,5 %.

Näkyvimmän muutoksen olen huomannut hiuksissani ja kynsissäni. Minulla on aina ollut ohuet, katkeilevat ja helposti takkuuntuvat hiukset. Siksi päätin jokunen vuosi sitten leikata ne lyhyeksi. Nyt ravaan jatkuvasti kampaajalla siistimässä kuontaloani, jotta malli pysyisi hyvänä. Ennen pienimmästäkin kolahduksesta katkeilleet kynteni eivät enää mene millään poikki. Tämän sain huomata karvaasti, kun löin sormeni ovenpieleen. Rytäkässä pitkä kynteni irtosi kynsilihasta, mutta ei siltikään katkennut. Auts!

Olotilassani en ole huomannut mitään dramaattista muutosta. Jos olisin jättänyt punaisen lihan ja kanan pois kertarysäyksellä, olisin todennäköisesti huomannut eron, eikä se välttämättä olisi ollut positiivinen. Syyskuun alussa laulaja SAARA eli Sara Forsberg kertoi entisenä lihan hekumoijana siirtyneensä vegaaniksi ja nyt lokakuussa hän kertoi luopuneensa vegaanisesta ruokavaliosta huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Lihansyöjästä kasvissyöjäksi muuttuminen ei ole kropalle mikään pikkujuttu ja siksi ruokavaliomuutos on tehtävä porrastetusti omaa kehoaan kuunnellen, vaikka arvot ja yleinen suuntaus kuinka huutaisi vastaan. Itsekin kuulen välillä irvailua siitä, miksi edelleen syön kalaa ja käytän kananmunia sekä maitotuotteita, jos haluan leikkiä maailmaa parantavaa hippiä. Tällaiset sanat tuntuvat totta kai pahalta, mutta toisaalta tiedän, että näin sanovat eivät tiedä ajatusmaailmastani paljonkaan. Huonoa omatuntoa en pode, sillä tärkeintä on, että itse tiedän mitä teen ja se tuntuu minusta hyvältä. Etenen hitaasti askel kerrallaan ja vaikka matka kasvissyöjäksi on minun osaltani vielä kesken, enkä edes tiedä missä maali on, tiedän olevani minulle oikealla tiellä.

Katso SAARAn video alta!

Kuva: iStock

Näiden naisten asenteesta kannattaa ottaa mallia.

Ana Ono -merkin hyväntekeväisyysnäytös kuuluu ehdottomasti New Yorkin muotiviikkojen vaikuttavimpiin tilaisuuksiin. Catwalkilla nähtiin 16 upeaa ja itsevarmaa, pitkälle edennyttä rintasyöpää sairastavaa naista. Nuorin malleista oli vain 18-vuotias.

Yhdysvaltalaismerkin vaatteet ovat suunnattu erityisesti naisille, joille on tehty rintojenpoistoleikkaus. Ana Onon on perustanut yhdysvaltalainen Dana Donofree, jonka molemmat rinnat poistettiin syöpädiagnoosin seurauksena 27-vuotiaana. Hän alkoi suunnitella vaatteita, koska koki varsinkin sopivien alusvaatteiden löytämisen olleen leikkauksen jälkeen hankalaa. 

Näytösessä esiintynyt Tiffany Schwantes, 34, sairastui syöpään ollessaan 29-vuotias. Tiffanyn syöpä on levinnyt myös keuhkoihin, ja hän sai sytostaattihoitoa vain viikkoa ennen muotinäytöksessä esiintymistä.

- Oli ihanaa saada pukeutua kauniisiin mekkoihin ja ylellisiin koruihin ja vain pitää hauskaa, Tiffany hehkutti. 

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä rintasyöpään. 

- Tämä on hyvä muistutus siitä, että olemme niin paljon enemmän kuin vain syöpäpotilaita, Tiffany sanoi näytöksen jälkeen. 

Katso kuvat alta!

Lähteet: Reuters, Daily Mail, Kaikkisyovasta.fi
Kuvat: Getty Images

Menisit kyllä salille, jos sen jälkeen ei tarvitsisi taas pestä hiuksia? Taklasimme kaikki tekosyyt. Kauneudesta ei tarvitse tinkiä, vaikka treenaa. Näillä vinkeillä olet hehkeä myös hikoilun jälkeen.

"En halua pilata hiuksiani."

Hikoilun kähertämä hiusraja ja ponnarin jättämä painauma ovat tuttuja kaikille treenaajille. Kokeile tätä:

1. Kietaise hiukset nutturalle ja kiinnitä sykerö muutamalla pehmeällä minidonitsilla. Pehmeästä materiaalista ei tule painaumia, joita tavalliset pompulat jättävät.

2. Käytä treenatessa kankaista hiuspantaa. Se imee hien ja painaa lyhyet vauvahiukset alas.

"Treenaaminen pilaa ihoni."

Hikoilu voi jättää jälkensä ihoon. Näin pääset eroon ongelmista.

1. Kyllästynyt finneihin? Pese kasvot heti treenin jälkeen poistaaksesi hien ja öljyn. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta siihen, pyyhi kasvot salisyylihappopyyhkeellä ja vaihda puhtaat vaatteet.

2. Ruskeita läikkiä? Jos urheilet ulkona, uv-säteily voi aiheuttaa pigmenttimuutoksia ihossa. Käytä aurinkosuojavoidetta ja kesäisin lippistä. Käytä myös c-vitamiinia tai salisyylihappoa sisältävää seerumia.

3. Vääntyykö naama aina hauistreenissä? Rentouta kasvot! Ajan myötä kasvojen vääntely aiheuttaa ryppyjä. Käytä retinolivoidetta, joka tasoittaa juonteita.

"Kävin juuri manikyyrissä."

Kokeile seuraavalla kerralla näitä pitkäkestoisia vaihtoehtoja.

1. Glitterlakka. Metalliset hiukkaset lakoissa kiinnittyvät kynsiin lujasti. Tämän takia glitterilakat eivät lohkeile helposti.

2. Kynsitarrat kestävät pidempään kuin lakka. Muista kiinnittää reunat päällyslakalla.

"Mutta minulla on treffit illalla."

Ehdit kyllä treenata että näyttää hyvältä treffeillä.

1. Viilennä itsesi. Valuta kylmää vettä ensin ranteillesi ja huuhtele sitten kasvot. Ruumiinlämpösi laskee normaaliksi, ja punoitus häviää.

2. Ota nopea suihku. Älä kastele hiuksiasi.

3. Laita hiukset pallo-ponnarille. Kiinnitä hiukset korkealle ponnarille ja lisää hiuslenkkejä reilun viiden sentin välein, kunnes pääset latvaan saakka. Vedä hiuksia ponnareiden välistä kuohkeiksi palleroiksi.

4. Poista punoitusta. Levitä kasvoille vihertävää primeria ja ihoa rauhoittavaa meikkivoidetta. Valitse kirkas huulipuna ja viimeistele ripsivärillä. Olet treffeillä freesin näköinen olematta liian laitettu.

"Aamutreenin takia myöhästyn töistä."

Salilta työpöydän ääreen - ja nopeasti! Aamutreenaamisessa on tärkeintä, että päätät jo edellisenä iltana meneväsi salille ja pakkaat laukun valmiiksi, jottei lähtö viivästy.

1. Taktikoi paikkavalinta. Vältät suihkujonot, kun valitset spinninpyörän salin oven vierestä tai sijoitat joogamattosi niin, että pääset ryntäämään tunnin jälkeen enismmäisenä pukuhuoneeseen. Jos treenaat salilla, voit venytellä myös suihkussa tai samalla, kun kuivaat hiuksiasi ja meikkaat.

2. Hiuksia ei ole pakko pestä joka treenin jälkeen. Puhalla hiustenkuivaajalla kylvää ilmaa hikiseen tyveen ennen kuin suihkutat kuivashampoota. Kuivashampoo jää kuiviin hiuksiin kauniimmin, sillä kosteus tekee tuotteesta kalkkimaisen. Anna hiusten asettua hetki, harjaa ne ja suihkuta rakennesuihketta tehostaaksesi luonnollisen pörröistä tyyliä.

3. Meikkipussissa kannattaa pitää nopeita, sormin levitettäviä tuotteita. Valitse bb- tai cc-voide sekä voidemainen luomiväri ja poskipuna. Jos ihosi kiiltää, valitse voidemaisia meikkejä, joiden koostumus muuttuu iholla puuterimaiseksi. Viimeistele huulikiillolla ja ripsivärillä.

Kuva: iStock

Taas yksi syy lisää fanittaa Ashleyta. 

Amerikkalaismalli Ashley Graham, 28, on jo pitkään ihastuttanut meitä itsevarmuudellaan.

Nyt Filippiineillä lomaillut Ashley julkaisi matkaltaan kuvan reitensä selluliiteista.

- Treenaan. Yritän syödä mahdollisimman hyvin. Viihdyn kropassani. En häpeä kehoni muhkuroita tai selluliitteja, eikä sinunkaan pitäisi, Ashley kirjoitti kuvan yhteyteen.

Instagram-postaus oli kerännyt hetkessä yli 345 000 tykkäystä.

- Olet auttanut minua hyväksymään itseni. En ehkä ole kaikista tyrmäävin tai timmein, mutta sinun ansiostasi hyväksyn vartaloni tällaisena, yksi seuraajista hehkutti kommenteissa. 

Viime kuussa Ashely tähditti britti-Voguen kantta ensimmäisenä plus-mallina koskaan. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan olleet asiasta yhtä innoissaan kuin me: Voguen päätoimittaja Alexandra Shulman paljasti pääkirjoituksessaan, että monet tunnetut muotitalot olivat kieltäytyneet lainaamasta vaatteitaan Ashelyn kansikuvauksiin. 

Viime marraskuussa Los Angelesissa järjestetyssä Vuoden nainen -gaalassa leluvalmistaja Mattel julkisti Ashleystä tehdyn näköisbarbien. 

- Halusin nukelle selluliittia, mutta valitettavasti muovi ja selluliitti ovat vaikea yhdistelmä, Ashely kertoi Hollywood Reporterille. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan UK
Kuvat: MVPhotos, Instagram, Giphy

Nämä voimanaiset haluavat, että abortin tekemisestä puhutaan avoimemmin.

Gloria Steinem

Kirjailija ja feministiaktivisti Gloria Steinem, 82, on omistanut My Life On The Road -kirjansa lääkärille, joka teki hänelle laittoman abortin 50-luvulla. 

"Lontoolainen lääkäri John Sharpe otti vuonna 1957 merkittävän riskin tehdessään abortin 22-vuotiaalle amerikkalaisnaiselle tämän ollessa matkalla Intiaan. Abortti tehtiin kymmenen vuotta ennen kuin lääkärit Englannissa olivat laillisesti oikeutettuja keskeyttämään raskauksia muista kuin lääketieteellisistä syistä.

Lääkäri tiesi ainoastaan, että nainen oli purkanut kihlauksensa lähteäkseen etsimään kohtaloansa, mutta sanoi hänelle: 'Sinun on luvattava minulle kaksi asiaa. Ensinnäkin, et saa kertoa nimeäni ikinä kenellekään. Toisekseen, sinun pitää luvata, että elät juuri sellaisen elämän kuin itse haluat.'

Rakas tohtori Sharpe, koska tiesit aborttilain olevan epäoikeudenmukainen, uskon, ettei sinua kuolemasi jälkeen haittaa, että sanon tämän:

Olen elänyt juuri sellaisen elämän kuin olen halunnut.

Tämä kirja on sinulle." 

Chelsea Handler

Koomikkona, käsikirjoittajana ja tuottajana tunnettu Chelsea Handler, 41, kertoi Playboy-lehdessä viime kesänä julkaistussa tekstissään avoimesti kahdesta abortistaan.

"Minulle ei ole tehty ainoastaan yhtä aborttia, vaan kaksi. Ne tehtiin samana vuonna ja vieläpä samasta miehestä johtuen. Toisella kerralla minulla ei ollut yhtään rahaa. Jouduin näkemään paljon vaivaa saadakseni kasaan 230 dollaria Planned Parenthood -järjestölle. Halusin abortin olevan turvallinen.

Vahinkoraskaus enemmän kuin yhden kerran on vastuutonta, mutta on silti tärkeää miettiä huolella, mihin vaihtoehtoon päätyy. Me kaikki teemme jatkuvasti virheitä. Minä satuin mokaamaan kahdesti ollessani 16-vuotias. Olen kiitollinen, että tulin järkiini ja päädyin hankkimaan laillisen abortin riskeeraamatta terveyttäni ja aiheuttamatta vararikkoa itselleni tai vanhemmilleni.

Olen nyt 41-vuotias. En ole koskaan katsonut taaksepäin ja ajatellut: 'Luoja, olisinpa synnyttänyt sen lapsen.'" 

Jemima Kirke

Girls-sarjan Jessana tunnettu Jemina Kirke, 31, on puhunut julkisuudessa avoimesti abortista, joka hänelle tehtiin vuonna 2007. Aborttioikeutta puolustavan Draw The Line -kampanjan videolla Kirke pohtii, miksi aiheeseen liittyy edelleen niin paljon häpeää. 

"Tulin yliopistoaikanani raskaaksi silloiselle poikaystävälleni, mutta en ollut varma, halusinko sitoutua mieheen loppuelämäkseni. En myöskään kokenut, että olisin silloisessa elämäntilanteessani pystynyt kasvattamaan lapsestani onnellista, joten päädyin aborttiin", hän kertoo.

"En uskaltanut kertoa asiasta äidilleni, vaikka olisin tarvinnut rahaa toimenpidettä varten. Tyhjensin viimeiset rahani säästötililtäni. Laskin, että ne riittävät aborttiin, jos se tehdään ilman nukutusta."

Nicki Minaj

Laulaja Nicki Minaj on puhunut raskaudenkeskeytyksestään avoimesti muun muassa Rolling Stone -lehden haastattelussa.

"Ajattelin, että kuolen",  hän myöntää.

"Olin teini-ikäinen, ja päätös abortista oli vaikein asia, jonka olin koskaan kohdannut."

Minaj kuitenkin päätti hankkia abortin, ja vaikka kertoo asian vaivanneen häntä myöhemmin, uskoo hän tehneensä oikean päätöksen.

"En ollut valmis. Minulla ei olisi ollut lapselle mitään annettavaa."

Alkuperäinen juttu: Elle.com
Kuvat: MVPhotos, Instagram