Elävät mikrobit eli probiootit ovat saaneet kosmetiikkamaailman sekaisin. Ne parantavat ihon vastustuskykyä ja ovat uusi toivonpilkahdus esimerkiksi akneihon kanssa kamppaileville.

Probioottinen kosmetiikka on muutaman vuoden ajan koukuttanut ihoasiantuntijoita ympäri maailman, ja nyt myös Suomessa probiootit ja prebiootit ovat pulpahdelleet esiin kosmetiikkakeskusteluissa. Näiden hyvien mikrobien hyödyllisyys sisäisesti nautittuna esimerkiksi suoliston hoidossa on tiedetty jo kauan, mutta parin vuoden sisällä keskustelu on siirtynyt siihen, voisiko probiooteilla olla terveysvaikutuksia myös ulkoisesti käytettynä.

Probiootti on elävä, terveysvaikutuksia omaava mikrobi eli todella tehokas hyvisbakteeri, joka pyrkii pitämään ihon, suoliston ja kehon mahdollisimman hyvässä kunnossa. Usein kyseessä on maitohappobakteeri, mutta kaikki maitohappobakteerit eivät täytä probiootin määritelmää, sillä hyvää tekevä vaikutus täytyy todistaa tieteellisesti. Prebiootit taas ovat probioottien ravintoa, yleensä sulamattomia hiilihydraatteja, jotka edesauttavat hyvien bakteerien kasvua. Prebiootteja on muun muassa kasviksissa, juureksissa ja kaurapuurossa, mutta niitä voidaan myös lisätä ruoka- tai kosmetiikkatuotteisiin, jotta probiootit voivat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ravittuina.

Vuonna 2008 lanseerattiin ihmisen mikrobiomia tutkiva The Human Microbiome -projekti, joka keskittyi juuri mikrobeihin. Sen, sekä muiden mikrobitutkimusten avulla selvisi, että probiooteilla voi vaikuttaa myös ulkoisesti ihoon ja sen mikrobiomiin. Vaikka tutkimusaihe on uusi, ovat tähän mennessä tehdyt tutkimukset näyttäneet laajalti vihreää valoa: probioottien on huomattu auttavan muun muassa aknen, psoriasiksen, punoituksen sekä muiden ihovaurioiden hoidossa selkeästi paremmin kuin verrokkituotteet. Esimerkiksi akneiholla, jossa ihon mikrobiomin tasapaino on heikentynyt, probioottipitoinen kosmetiikka alkaa kamppailla pahisbakteereja vastaan iholla jo valmiiksi olevien hyvien bakteerien kanssa. Tuotteessa mukana olevat prebiootit taas antavat ravintoa näille hyvispuolen kamppailijoille.

Probiooteilla on myös yksi erittäin hyvä puoli verrattuna melkein mihin tahansa kosmetiikan raaka-aineeseen. Siinä missä monia kosmetiikassa vaikuttavia aineita on vaikea saada imeytymään tarpeeksi syvälle ihoon, probiootteilla on oma supervoimansa: niiden ei tarvitse imeytyä niin syvälle, sillä probiootit pystyvät kommunikoimaan iholla jo valmiina olevien hyvismikrobien kanssa ja aktivoimaan niitä. Siksi probiootit ovat kuin mielenosoituksen vetäjiä: he kertovat muille mitä tehdä ja saavat valjastettua mikrobit tehokkaampaan ja koordinoidumpaan työskentelyyn.

Haastava raaka-aine

Uusien supersankareiden hyödyntäminen kosmetiikassa on kuitenkin hidas ja työläs prosessi. Vaikka probiootit ovat todistaneet tehonsa eri tutkimuksissa, kaikki kosmetiikkamerkit eivät pysty ottamaan niitä vielä valikoimiinsa.

– Probiootit eivät ole niitä helpoimpia kosmetiikan raaka-aineita: suurin osa kosmetiikkatuotteista sisältää vettä ja vahvoja säilöntäaineita, jotka taas tappavat elävät probiootit. Vaatii pitkällistä tuotekehittelyä luoda oikeanlainen tuotekoostumus, jossa probiootit pystyvät säilymään, mutta myös aktivoitumaan kostealle iholle levitettäessä, maahantuontiyritys Natcos Oy:n asiantuntija, probioottikosmetiikkaan perehtynyt Maria Nykänen kertoo.

Siksi osa kosmetiikkamerkeistä käyttää probioottikosmetiikassaan jotain muunnosta elävistä probiooteista. Esimerkiksi kokonaisia probiootteja käytetään kuumentamisen jälkeen, jolloin ne eivät kykene jakaantumaan, lisääntymään tai kommunikoimaan muiden mikrobien kanssa, mutta kykenevät silti kiinnittymään ihosoluihin ja lisäämään hyvää bakteerikantaa. Tämä on elävien probioottien jälkeen tehokkain keino hyödyntää niiden hyvät ominaisuudet.

Maailmasta löytyy tällä hetkellä ainoastaan kaksi kosmetiikkamerkkiä, jotka käyttävät tuotteissaan eläviä probiootteja: yhdysvaltalainen Mother Dirt sekä etelä-afrikkalainen hoitolasarja Esse, joka on keskittynyt ihonhoitoon. Se on kehittänyt muun muassa maailman ensimmäisen eläviä probiootteja sisältävän seerumin.

Nykänen kuitenkin muistuttaa, että vaikka elävät probiootit pystyvät vaikuttamaan ihon mikrobiomiin tehokkaasti, ihmiskeho on laaja kokonaisuus. Bakteerikannan epätasapaino saattaa olla aiheutunut esimerkiksi antibioottikuurista, tai ihoreaktiot voivat olla kytköksissä ruokavalioon.

– Siksi probioottikosmetiikkaa käytettäessä kannattaa muistaa kokonaisvaltaisuus. Esimerkiksi vähähiilihydraattisen ruokavalion ja sisäisesti nautittujen probioottivalmisteiden on huomattu yhdessä probioottikosmetiikan kanssa auttavan iho-ongelmien hoidossa. Tällöin ongelman perimmäistä syytä eli mikrobien epätasapainoa hoidetaan sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Probiootit eivät siis haastavan tuotekehittelynsä takia nouse heti jokaisen kosmetiikkabrändin repertuaariin, ja vaikka yhden tuotteen saisi kehitettyä probiooteille otolliseksi, laajempi kuva tuottaa ongelmia. Esimerkiksi muut kasvoille levitettävät meikki- ja ihonhoitotuotteet, jotka sisältävät vahvoja säilöntäaineita, heikentävät iholle lisättyjen probioottien elinmahdollisuuksia. Onneksi kuitenkin niille, jotka kamppailevat psoriasiksen, atooppisen ihon tai aknen kanssa ja haluavat pitää ihonsa mikrobiomin mahdollisimman tasapainoisena, probioottinen kosmetiikka on melkoinen valonpilkahdus ja mahdollisuus. Niiden avulla esimerkiksi pahasta aknesta kärsivä voi saada helpotuksen ongelmaansa ilman vahvaa antibioottikuuria, joka pahimmassa tapauksessa sekoittaa koko kehon mikrobitasapainon ja vastustuskyvyn vuosiksi. 

Lähteet: The Human Microbiome Project, Teknokemian yhdistys ry, American Academy of Dermatology, Harvard Health Publications, BioMed Central ja Dermatology Times.

Kokeile näitä


Hellävarainen Clinique Redness Solutions Daily Relief Cream -kosteusvoide rauhoittaa ihoa ja vähentää punaisuutta ja läikikkyyttä. Clinique hyödyntää tuotteessa probioottiteknologiaa, joka parantaa ihon suojakerroksen tasapainoa. 65 e. 


Esse Sensitive Serum sopii erityisen herkälle iholle tai akneiholle. Se sisältää yli miljardi elävää probioottimikrobia millilitraa kohden. 77,20 e. 


Elizabeth Arden Superstart Skin Renewal Booster on kosteusvoiteen ja seerumin alla käytettävä tuote, joka tehostaa muiden hoitotuotteiden vaikutuksia. 59 e. 

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Syksy ei ole vielä täällä, mutta kynnet kaipaavat jo uusia värejä. 

Kynsilakkojen sävyt muuttuvat usein muodin mukana ja seuraavat catwalkien trendivärien jalanjäljissä. Syksyn tullessa kesän kirkkaat sävyt väistyvät ja tilalle saapuu tummia, syviä sävyjä, mutta myös jotain hempeämpääkin.

Tsekkaa tästä jo nyt syksyn kuumimmat kynsilakkasävyt, niin tiedät millä värillä maalata kynnet syksylllä.

Indigonsininen

Sininen sävy liikkuu syksyllä indigonsinisen eri vivahteissa ja tummuu myös syvään yönsiniseen.

Kure Bazaarin kynsilakka on kuin yönsinistä samettia. Merkin huippulaadukkaat kynsilakat ovat vegaanisia ja  85% luonnollisista raaka-aineista tehtyjä, eivätkä sisällä haitallisia, myrkyllisiä ainesosia.

Kure Bazaar sävy Rock Star, 18,70 e

Kulahtanut farkku

Sävy, jossa yhdistyvät kuluneet siniset ja harmaat vivahteet. Se tuo mieleen kuluneet, haalistuneet farkut. 

Chanel on tunnettu loistavista sävyistään ja laadukkaista kynsilakoistaan, ja onnistui nytkin täydellisesti pullottamaan kulahtaneiden farkkujen sävyn.

Chanel Le Vernis sävy Washed Denim, 30,50 e

Kirsikanpunainen

Kirkas punainen tummuu syksyksi syötävän herkulliseen, kirsikanpunaiseen sävyyn, jossa on häivähdys ruskeaa. 

Rimmelin kynsilakat ilahduttavat edullisella hinnallaan. Rita Rouge on täydellisen mehuisa kirsikkasävy. 

Rimmel 60 Seconds sävy 313 Rita Rouge, 4,90 e

Ballerinan pinkki

Syksyn sävyistä hempein muistuttaa vanhoja, kuluneita balettitossuja.

Kuten jo edellä todettiin, Chanel on mestari löytämään oikeat sävyt. Ballerina on täydellinen sekoitus vaaleanpunaista ja rusehtavaa kanelia, sävy joka vie meidät balettisaleihin.

Chanel Le Vernis sävy Ballerina, 30,50 e

Malvanpunainen

Malvanpunaisessa yhdistyvät luumumaisen liilat sekä pinkinpunaisen sävyt. Se on ihanan mysteerinen vaihtoehto nudesävyksi.

Boho Greensin ekologiset kynsilakat sisältävät 86% luonnollisia ainesosia ja ovat vegaanisia. Kure Bazaarin tapaan niiden haitallisten ainesosien pitoisuus on minimoitu. Sävy Nyph on syksyisen viettelevä malvankukkainen nudesävy.

Boho Greens sävy Nyph, 7 e

Elefantin harmaa

Syksyn harmaa sävy on kuin inspiroitunut elefanteista. Se on vaaleahko harmaa, josta erottuu liilahtavia ja rusehtavia sävyjä. 

L'Oréalin kynsilakka sisältää hoitavia öljyjä ja täydellisen harmaan sävyn.

L'Oréal Color Riche Le Vernis A L'Huile sävy Greige Amoreux, 9,50 e

Smaragdin vihreä

Vihreä sävy muistuttaa smaragdeista ja syvänvihreinä hohtavista metsistä.

O.P.I:n kynsilakat ovat tunnettuja laadustaan. Tämä sävy vie meidät keskelle hohtavia smaragdeja tai viidakkoseikkailuja.

O.P.I Nail Lacquer sävy AmazON...AmazOFF, 17,20 e

Vaalea rommi

Ruskea taipuu syksyllä vaaleammaksi, romminruskeaksi. Sävy tuo mieleen myös hyvin paahtuneen paahtoleivän.

Essien kynsilakat eivät esittelyjä kaipaa. Maalaa kyntesi tällä nakusävyllä, jossa on kuitenkin asennetta ja väriä. Sävy on herkullisen karamellimainen nude.

Essie sävy Clothing Optional, 14,40 e

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

Katso myös:

7 helppoa kotitekoista kasvonaamiota, jotka saavat ihosi hohtamaan

Haluatko tuuheat hiukset? 5 parasta tuotetta, jotka eivät tyhjennä kukkaroa

Calvin Klein julkaisi uuden hajuvesimainoksen - katso ennennäkemätön materiaali 90-luvun Kate Mossista

 

 

Aina ei tarvitse lähteä kaupan hyllyille etsimään valmiita kasvonaamiota, vaan oman keittiön hyllyltä saattaa löytyä juuri oikeat ainekset helppoon, luonnolliseen kasvonaamioon, joka saa ihon hohtamaan.

Kosteuttava kaakaounelma

Tähän naamion tuleva avokado on superkosteuttava, kaakao puhdistaa ihohuokosia sekä on loistava antioksidantti, ja hunaja taas on antibakteerinen ja rauhoittava.

1. Muussaa 1/4 avokadosta.

2. Sekoita mukaan 1 teelusikallinen kaakaojauhetta ja 1 teelusikallinen hunajaa.

3. Levitä puhtaille kasvoille ja anna vaikuttaa 10 minuuttia.

4. Poista lämpimällä vedellä, viimeistele kasvovedellä ja kosteusvoiteella.

@nicolevictorydesign

Kesäinen mansikkanaamio

Tämä naamio sopii kaikille ihotyypeille, se kuorii hellävaraisesti ja kirkastaa ihoa, kun sitä käyttää säännöllisesti. Mansikat ovat loistava ainesosa kirkastamaan ihoa, puhdistamaan ihohuokosia ja ne ovat luonnollinen antioksidantti. Sitruuna kirkastaa ja toimii luonnollisena säilöntäaineena. Hunaja rauhoittaa ja on antibakteerinen, kun taas kreikkalaisen jogurtin sisältämä maitohappo auttaa pääsemään eroon kuolleesta ihosta.

1. Sekoita 3 mansikkaa blenderissä ja ruokalusikallinen sitruunamehua. Kaada sekoitus kulhoon tai säilytysrasiaan. 

2. Lisää haluamasi määrä kreikkalaista jogurttia ja ruokalusikallinen hunajaa, sekoita sitten kaikki ainekset yhteen. 

3. Laita seos pakastimeen 20 minuutiksi.

4. Levitä puhtaalle iholle ja jätä 10 minuutiksi, poista sitten lämpimällä liinalla.

@wildfoxcouture

Trooppinen banaaninaamio 

Tällä trooppisella, helpolla banaaninaamiolla saat uskomattoman hohtavan ihon. Tarvitset vain banaania, appelsiinimehua ja hunajaa. Ja mikä parasta, naamio käy jokaiselle ihotyypille.

1. Muussaa puolikas banaani.

2. Sekoita joukkoon 1 teelusikallinen appelsiinimehua ja 1 teelusikallinen hunajaa.

3. Levitä seos kasvoille ja anna olla 15 minuuttia.

4. Huuhtele kädenlämpöisellä vedellä ja viimeistele kosteusvoiteella.

Hoitava hunajanaamio

Hunaja on antibakteerinen ja uskomaton ihon parantaja ja se myös tekee täydellisen pohjan akneihoisen naamioon. Ravintohiiva on loistava aine akneihon kamppailuja auttamaan, koska se on b-vitamiinirikas ja näin auttaa tasapainottamaan ihoa. Tämä naamio on hoitava ja parantava, ja on loistava silloin, kun iho kaipaa puhdistusta ja rauhoitusta. 

1. Hauduta kamomillateetä (käytä 2 pussia) ja anna sen viilentyä täysin.

2. Sekoita joukkoon 1 teelusikallinen manukahunajaa tai raakaahunajaa ja 1 teelusikallinen ravintohiivaa. 

3. Lisää sopiva määrä kamomillateetä saadaksesi voidemaisen koostumuksen, joka on sopivaa levitettäväksi.

4. Laita ohut kerros seosta kasvoillesi ja anna vaikuttaa 20 minuuttia. 

5. Huuhtele pois ja ja kuivaa kasvot. 

@kevinintheworld

Aamuinen matchaherätys

Tämä energisoiva naamio on täydellinen tapa herättää iho. Se on täydellinen esimerkiksi ennen juhlia, sillä se saa ihon hohtamaan. Voit joko tehdä sen simppelillä tavalla ja lisätä matchajauhetta vain pieneen määrään vettä tai tehdä kaiken pidemmän kaavan mukaan. Jos jaksat nähdä hieman enemmän vaivaa, voit lisätä kaikki ainekset, jotka listassa mainitaan ja lisätä joukkoon vaikka vielä manukahunajaa. 

1. Yhdistä 1 teelusikallinen matchaa ja 1 teelusikallinen chlorellaa pieneen kulhoon. 

2. Lisää sopivasti vettä tai aloevettä joukkoon, jotta saat aikaiseksi tahnan. .

3. Lisää paksu kerros iholle ja anna vaikuttaa 15-20 minuuttia. 

4. Huuhtele ja taputtele iho kuivaksi. 

Aamupalanaamio

Tämän aamupalasta inspiroituneen naamion sisältämä kananmunista saatava proteiini ja kaurahiutaleiden täysjyvä korjaa ja rauhoittaa rasvaista ihoa. 

1. Yhdistä kananmunan keltuainen, teelusikallinen hunajaa, 1 teelusikallinen oliiviöljyä ja 1 desilitra kaurahiutaleita.

2. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa 15-20 minuuttia.

3. Huuhtele kädenlämpöisellä vedellä ja lisää lopuksi kosteusvoidetta.

@anamartinsguedes

Kirkastava papaijanaamio

Tämä naamio on erityisesti niille, joiden iholla on pigmenttiläiskiä ja epätasaisuutta. Papaijaa ja hunajaa sisältävä naamio saa ihon kirkastumaan ja tasoittumaan. 

1. Sekoita keskenään 1 teelusikallinen hunajaa ja 1 desilitra muussattua, kypsää papaijaa.

2. Levitä kasvoille tasaiseksi kerrokseksi ja anna vaikuttaa 15-20 minuuttia.

3. Huuhdo kädenlämpöisellä vedellä ja levitä lopuksi kosteusvoidetta. 

Kuvat: iStock, Instagram

Lähde: Cosmopolitan.com

 

 

Haluatko tuuheat hiukset, mutta et maksaa maltaita tai viettää tuntikausia kylppärissä? Tässä 5 edullista ja helppoa markettituotetta, jotka boostaavat hiuksesi uuteen uskoon.

Kukapa ei haluaisi tuuheaa tukkaa, joka hulmuaisi tuulessa pehmeänä, valloittavana ja runsaana, eikä littanana liiskalettinä? Aina ei hyvistä ja toimivista tuotteista tarvitse maksaa maltaita, vaan edullistenkin tuotteiden joukosta voi löytyä aarteita.

Löysimme parhaimmat, markettihintaiset tuotteet, jotka oikeasti toimivat, joita on helppo käyttää ja joilla saat ihanan megatukan ilman tahmeaa fiilistä.

1. Biozell Texturizing Spray 6,50 e

Kotimaisen Biozellin tuuhennussuihke yllättää erittäin positiivisesti: ei vain edullisella hinnallaan, vaan myös tehokkuudellaan. Tuote oikeasti toimii, tuuhentaa tukan ja tuuheus säilyy hiuksissa pitkään. Tuote ei tee hiuksista raskaita tai tahmeita, vaan ilmavat ja pehmeät. Sopii erinomaisesti hennoille hiuksille, jotka tuuheutta usein kaipaavatkin. Tuote on myös ihanan helppokäyttöinen ja nopea, suihkauta sitä vain kuiviin hiuksiin haluamasi määrä, pörhennä käsin ja voilá - sinulla on tuuheat hiukset!

2. John Frieda Luxurious Volume Blow Dry Lotion 10,50 e

Jos jaksat föönailla, John Friedan tyvikohottaja on klassikko. Se kohottaa hiusten tyven ja saa näin hiukset näyttämään tuuheammilta. Niiden tuuheus pysyy koko päivän ja pitää hiukset ilmavina. Suihkuta ainetta kosteiden hiusten tyveen ja föönaa hiukset kuivaksi pää alaspäin. 

3. Batiste Oomph My Locks XXL Volume Spray 8 e

Kuivashampoistaan tunnettu Batiste on kehitellyt suihkeen, joka on vähän kuin kuivashampoon, tuuheuttavan suihkeen ja hiuspuuterin yhdistelmä. Yhdistelmä toimii ja tuntuu olevan koostumukseltaan kevyempi kuin kuivashampoo, mutta kuitenkin tehokkaasti tuuheuttava. Tuotetta suihkitaan kuivaan tukkaan, joten sen helppous ja nopeus on plussaa.

4. Schwarzkopf Taft Instant Volume Powder 5,50 e

Schwarzkopfin hiuspuuteri on huikean edullinen ja toimii kivasti tuoden hiuksiin kevyttä tuuheutta ilman tahmaista tunnetta. Puuteri on hienojakoinen ja näin levittyy tasaisesti hiuksiin. Muista ripotella tuotetta joko ensin sormiin ja hiero sitten kuivien hiusten tyveen tai sirottele varovaisesti suoraan hiuksiin, jos haluat ekstratuuheutta. Käytä puuteria säästeliäästi, sillä liiallinen määrä puuteria hiuksissa ei näytä eikä tunnu kivalta.

5. Klorane Dry Shampoo 13 e

Apteekeista ja valikoiduista marketeista löytyvä Kloranen kuivashampoo on mieto, mutta tehokas. Se sopii näin herkkähipiäisimmillekin ja siitä löytyy kaksi eri versiota. Toinen on varustettu nokkosuutteella ja toisessa tehoaineena on kaurauute. Nokkoskuivashampoo sopii erityisesti herkästi rasvoittuville hiuksille, kun taas kaurauute suojaa ja pehmentää. Kloranen shampoo ei kuivata päänahkaa niin herkästi kuin tavalliset kuivashampoot voivat tehdä jokapäiväisessä käytössä.

Kuvat: ImaxTree, valmistajat

Katso myös:

Edessä häät tai festarit? - Viisi rentoa kampausideaa kesän juhliin

Pastellihiukset ovat edelleen trendikkäät - 5 parasta tuotetta ja vinkkiä festarilookiin

Hyvästi tukkakriisit! Ratkaisimme kuusi yleisintä hiuspulmaa

 

Tee itsellesi virkistävä jalkahoito ja herättele varpaasi sandaalikauteen.

1) Liota

Rentouttava kymmenen minuutin jalkakylpy pehmittää kovettuneen ihon, kynnet ja kynsinauhat. Samalla se raikastaa väsyneet varpaat. Tee kylpyhetkestä luksusta ripottelemalla vatiin kukkia, sytyttämällä aromikynttilä ja kuuntelemalla lempimusiikkiasi.

2) Raspaa

Tiesitkö, että kovettuma on jalkojen oma luonnollinen suoja hankausta vastaan? Älä siis poista kerralla kaikkea kovettumaa, viikoittainen kevyt hionta on suositeltavampaa. Kuorinta ja harjaus poistavat kuivan ihon, raspilla silotat kovettumat hellästi.

3) Hoida

Jalkavoiteita tulisi levitellä yhtä säännöllisesti kuin kasvovoiteita. Aamuin ja illoin käytettynä voiteet takaavat kauniit ja terveet jalat ympäri vuoden. Kun väsyneet tassusi kaipaavat erityishuomiota, helli niitä virkistävillä ja kostettavilla naamioilla.

Kuva: iStock

Katso myös:

56 uutta emojia tulevat käyttöömme ehkä jo kesällä – mukana muun muassa merenneitoemoji

Tämä myydään pian loppuun: Bella Hadid bongattiin päällään 40 euroa maksava Topshopin hame

Tommy Hilfiger ja Vetements yhteistyöhön – unisex-mallistoon kuuluu huppareita, t-paitoja ja sukkia