1. Kuivaharjaa ihosi pari kertaa viikossa. Kuivaharjaus kiihdyttää verenkiertoa ja poistaa kuolleen ihiosolukon. Muista edetä aina nilkoista ja ranteista ylöspäin, sydäntä kohti.

2. Levitä kosteusvoide heti suihkusta tultuasi. Voide imeytyy tehokkaammin hieman kosteaan ihon. Jos kaipaat tehokosteutusta, käytä voiteen alla öljyä.

3. Valitse hiusöljy, jossa on aitoja öljyjä synteettisten sijaan. Osa hiusöljyistä valmistetaan silikonista. Hiero silloin tällöin öljyä myös hiuspohjaan tasapainottamaan kuivaa ihoa. Etenkin talvella päänahka on koetuksella.

4. Syö runsaasti hyviä rasvoja, sillä ne tekevät ihosi kimmoisaksi. Suosi kalaa, avokadoja, oliiviöljyä ja pähkinöitä.

5. Juo pari litraa vettä päivässä. Se tekee ihmeitä ihollesi.

6. Älä lakkaa käyttämästä kosteusvoidetta, vaikka ihosi olisi rasvoittuva. Joskus tuhti voide voi jopa hillitä ihon kiiltelyä. Talineritys vähenee, kun iho saa kosteuden muualta.

7. Kynsinauhat alkavat talven tullessa usein repsottaa. Hiero niihin säännöllisesti pari tippaa kynsinauhaöljuä. 

8. Rohtuvatko huulesi helposti? Syö saksanpähkinöitä. Niiden sisältämät rasvat tekevät erityisen hyvää huulten herkäle iholle.

9. Älä saippui koko kroppaasi suihkussa, jos ihosi on rutikuiva. Käytä sen sijaan esimerkiksi kylpyyn tarkoitettya öljyä, joka puhdistaa ihon kuivattamatta sitä.

10. Kuori iho säännöllisesti - myös talvella. Herkälle iholle kannattaa valita mieto kuorinta. Kosteusvoide imeytyy paremmin, kun kuollut ihosolukko kuoritaan säännöllisesti ihon pinnalta.

11. Kuivankin ihon voi syväpuhdistaa, kunhan valitset herkän ihon tuotteen ja levität naamion vain t-alueelle.

Kuva: Imaxtree

 

Seuraavan kerran kun viet pulloja kierrätykseen, säilytä ainakin yksi korkki näyttävän silmämeikin taikomista varten.

Brasilialainen kauneusvloggaaja Juliana Leme jakoi Instagramissaan videon, jossa hän esittelee helpon kikan täydellisen cut crease -meikin tekemiseen. Videollaan Juliana siis näyttää, miten käyttää tavallisen limupullon korkkia apuna näyttävien luomivaon varjostusten loihtimiseen.

Tämä kikka on erityisen hyvä niille, joiden kädet eivät ole meikatessa ammattimaisen vakaat. Korkki nimittäin auttaa tekemään selkeälinjaisen varjostuksen, jonka rajat on kuitenkin lopuksi helppo häivyttää luonnollisen lookin saavuttamiseksi.

Katso video alta!

Lue myös:

Unohda BeautyBlender – meikkivoide levitetään nyt kondomin avulla

Näiden vinkkien avulla lakkaat kynsistäsi täydelliset

Tämä raaka-aine on saanut kosmetiikkafanit sekaisin – saattaa auttaa myös akneen

Kurkista maaliskuun kauneusjuttumme kulisseihin.

Tänä keväänä kauneustrendit kurkottavat takaisin 1980 -luvulle. Kreppikiharaa, korkealle poskipäille kohoavaa poskipunaa ja pastellisia sateenkaarisävyjä. Miltä kuulostaa?
 
Uusimman Cosmon Takaisin kasarille -kauneusjutussa meikkitaiteilija ja Insta-tähti Ida Ekman (ida_elina) loihti mallille kuusi catwalkeita inspiraationsa saanutta meikkilookia. Katso videolta, miltä kuvauksissa näytti!
 
 
Katso myös:
 

Luonnonkosmetiikan ABC: selvitimme tärkeimmät faktat

Maaliskuun Cosmo on täällä! Tässä parhaat sitaatit

Kuva: Otto Virtanen
Video: Mona Kuoppamaa
Meikki: Ida Ekman
Tyyli: Emma Vuorinen
Malli: Matilda/Paparazzi

Tätä lookia kopioidessasi sinun ei tarvitse ryöstää pankkia.

Khloé Kardashian, 32, paljasti Khloé With a K -nettisaitillaan suosikkikorostustuotteensa. Olimme jo tirauttaa kyyneleen ajatellessamme kuihtuvaa pankkitiliämme, mutta yllätykseksemme Khloén lemppari onkin superhalpa. Khloén suosittelema, Makeup Revolutionin Vivid Baked Highlighter -korostuspuuteri maksaa nimittäin alle viisi euroa.

- Mikään ei saa minua tuntemaan oloani seksikkäämmäksi kuin sipaus korostusväriä poskillani, Khloé kirjoitti sivuillaan. 

Makeup Revolutionin korostusväriä löytyy Khloén suosiman Golden Lightsin lisäksi neljässä sävyssä: Radiant Lights, Peach Lights, Rose Gold Lights ja Matte Lights. Suomen kaupoista tuotetta ei valitettavasti ainakaan vielä saa, mutta sitä voi tilata kotiin Tambeautyn verkkokaupasta. Hinnaksi tulee postituskuluineen hieman päälle 10 euroa. Kannattaakin napata omansa talteen pikaisesti, sillä tuotteesta on tullut Khloén julistuksen jälkeen (ylläriylläri) supersuosittu. 

Makeup Revolutionin Vivid Baked Highlighter 4,20 e.

Kuvat: MVPhotos, Valmistajat

Katso myös:

Unohda Beautyblender, meikkivoide levitetään nyt kondomin avulla

Nämä lähikuvat likaisista meikkivälineistä todistavat, että siveltimet kannattaa pestä usein

Viisi tärkeintä trendiä New Yorkin muotiviikoilta

Elävät mikrobit eli probiootit ovat saaneet kosmetiikkamaailman sekaisin. Ne parantavat ihon vastustuskykyä ja ovat uusi toivonpilkahdus esimerkiksi akneihon kanssa kamppaileville.

Probioottinen kosmetiikka on muutaman vuoden ajan koukuttanut ihoasiantuntijoita ympäri maailman, ja nyt myös Suomessa probiootit ja prebiootit ovat pulpahdelleet esiin kosmetiikkakeskusteluissa. Näiden hyvien mikrobien hyödyllisyys sisäisesti nautittuna esimerkiksi suoliston hoidossa on tiedetty jo kauan, mutta parin vuoden sisällä keskustelu on siirtynyt siihen, voisiko probiooteilla olla terveysvaikutuksia myös ulkoisesti käytettynä.

Probiootti on elävä, terveysvaikutuksia omaava mikrobi eli todella tehokas hyvisbakteeri, joka pyrkii pitämään ihon, suoliston ja kehon mahdollisimman hyvässä kunnossa. Usein kyseessä on maitohappobakteeri, mutta kaikki maitohappobakteerit eivät täytä probiootin määritelmää, sillä hyvää tekevä vaikutus täytyy todistaa tieteellisesti. Prebiootit taas ovat probioottien ravintoa, yleensä sulamattomia hiilihydraatteja, jotka edesauttavat hyvien bakteerien kasvua. Prebiootteja on muun muassa kasviksissa, juureksissa ja kaurapuurossa, mutta niitä voidaan myös lisätä ruoka- tai kosmetiikkatuotteisiin, jotta probiootit voivat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ravittuina.

Vuonna 2008 lanseerattiin ihmisen mikrobiomia tutkiva The Human Microbiome -projekti, joka keskittyi juuri mikrobeihin. Sen, sekä muiden mikrobitutkimusten avulla selvisi, että probiooteilla voi vaikuttaa myös ulkoisesti ihoon ja sen mikrobiomiin. Vaikka tutkimusaihe on uusi, ovat tähän mennessä tehdyt tutkimukset näyttäneet laajalti vihreää valoa: probioottien on huomattu auttavan muun muassa aknen, psoriasiksen, punoituksen sekä muiden ihovaurioiden hoidossa selkeästi paremmin kuin verrokkituotteet. Esimerkiksi akneiholla, jossa ihon mikrobiomin tasapaino on heikentynyt, probioottipitoinen kosmetiikka alkaa kamppailla pahisbakteereja vastaan iholla jo valmiiksi olevien hyvien bakteerien kanssa. Tuotteessa mukana olevat prebiootit taas antavat ravintoa näille hyvispuolen kamppailijoille.

Probiooteilla on myös yksi erittäin hyvä puoli verrattuna melkein mihin tahansa kosmetiikan raaka-aineeseen. Siinä missä monia kosmetiikassa vaikuttavia aineita on vaikea saada imeytymään tarpeeksi syvälle ihoon, probiootteilla on oma supervoimansa: niiden ei tarvitse imeytyä niin syvälle, sillä probiootit pystyvät kommunikoimaan iholla jo valmiina olevien hyvismikrobien kanssa ja aktivoimaan niitä. Siksi probiootit ovat kuin mielenosoituksen vetäjiä: he kertovat muille mitä tehdä ja saavat valjastettua mikrobit tehokkaampaan ja koordinoidumpaan työskentelyyn.

Haastava raaka-aine

Uusien supersankareiden hyödyntäminen kosmetiikassa on kuitenkin hidas ja työläs prosessi. Vaikka probiootit ovat todistaneet tehonsa eri tutkimuksissa, kaikki kosmetiikkamerkit eivät pysty ottamaan niitä vielä valikoimiinsa.

– Probiootit eivät ole niitä helpoimpia kosmetiikan raaka-aineita: suurin osa kosmetiikkatuotteista sisältää vettä ja vahvoja säilöntäaineita, jotka taas tappavat elävät probiootit. Vaatii pitkällistä tuotekehittelyä luoda oikeanlainen tuotekoostumus, jossa probiootit pystyvät säilymään, mutta myös aktivoitumaan kostealle iholle levitettäessä, maahantuontiyritys Natcos Oy:n asiantuntija, probioottikosmetiikkaan perehtynyt Maria Nykänen kertoo.

Siksi osa kosmetiikkamerkeistä käyttää probioottikosmetiikassaan jotain muunnosta elävistä probiooteista. Esimerkiksi kokonaisia probiootteja käytetään kuumentamisen jälkeen, jolloin ne eivät kykene jakaantumaan, lisääntymään tai kommunikoimaan muiden mikrobien kanssa, mutta kykenevät silti kiinnittymään ihosoluihin ja lisäämään hyvää bakteerikantaa. Tämä on elävien probioottien jälkeen tehokkain keino hyödyntää niiden hyvät ominaisuudet.

Maailmasta löytyy tällä hetkellä ainoastaan kaksi kosmetiikkamerkkiä, jotka käyttävät tuotteissaan eläviä probiootteja: yhdysvaltalainen Mother Dirt sekä etelä-afrikkalainen hoitolasarja Esse, joka on keskittynyt ihonhoitoon. Se on kehittänyt muun muassa maailman ensimmäisen eläviä probiootteja sisältävän seerumin.

Nykänen kuitenkin muistuttaa, että vaikka elävät probiootit pystyvät vaikuttamaan ihon mikrobiomiin tehokkaasti, ihmiskeho on laaja kokonaisuus. Bakteerikannan epätasapaino saattaa olla aiheutunut esimerkiksi antibioottikuurista, tai ihoreaktiot voivat olla kytköksissä ruokavalioon.

– Siksi probioottikosmetiikkaa käytettäessä kannattaa muistaa kokonaisvaltaisuus. Esimerkiksi vähähiilihydraattisen ruokavalion ja sisäisesti nautittujen probioottivalmisteiden on huomattu yhdessä probioottikosmetiikan kanssa auttavan iho-ongelmien hoidossa. Tällöin ongelman perimmäistä syytä eli mikrobien epätasapainoa hoidetaan sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Probiootit eivät siis haastavan tuotekehittelynsä takia nouse heti jokaisen kosmetiikkabrändin repertuaariin, ja vaikka yhden tuotteen saisi kehitettyä probiooteille otolliseksi, laajempi kuva tuottaa ongelmia. Esimerkiksi muut kasvoille levitettävät meikki- ja ihonhoitotuotteet, jotka sisältävät vahvoja säilöntäaineita, heikentävät iholle lisättyjen probioottien elinmahdollisuuksia. Onneksi kuitenkin niille, jotka kamppailevat psoriasiksen, atooppisen ihon tai aknen kanssa ja haluavat pitää ihonsa mikrobiomin mahdollisimman tasapainoisena, probioottinen kosmetiikka on melkoinen valonpilkahdus ja mahdollisuus. Niiden avulla esimerkiksi pahasta aknesta kärsivä voi saada helpotuksen ongelmaansa ilman vahvaa antibioottikuuria, joka pahimmassa tapauksessa sekoittaa koko kehon mikrobitasapainon ja vastustuskyvyn vuosiksi. 

Lähteet: The Human Microbiome Project, Teknokemian yhdistys ry, American Academy of Dermatology, Harvard Health Publications, BioMed Central ja Dermatology Times.

Kokeile näitä

Hellävarainen Clinique Redness Solutions Daily Relief Cream -kosteusvoide rauhoittaa ihoa ja vähentää punaisuutta ja läikikkyyttä. Clinique hyödyntää tuotteessa probioottiteknologiaa, joka parantaa ihon suojakerroksen tasapainoa. 65 e. 

Esse Sensitive Serum sopii erityisen herkälle iholle tai akneiholle. Se sisältää yli miljardi elävää probioottimikrobia millilitraa kohden. 77,20 e. 

Elizabeth Arden Superstart Skin Renewal Booster on kosteusvoiteen ja seerumin alla käytettävä tuote, joka tehostaa muiden hoitotuotteiden vaikutuksia. 59 e. 

Kuvat: MVPhotos, valmistajat